Ο εργολάβος του Ερντογάν και συνεργάτης του Τραμπ πίσω από τον κήπο στο Βαρώσι

Χωρίς τέλος είναι οι τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι, με τους Τούρκους ουσιαστικά να ανοίγουν σταδιακά νέους δρόμους και νέες περιοχές που βρίσκονταν εντός της περίκλειστης πόλης, την ώρα που δημόσια, ισχυρίζονται πως δεν καταπατούν τις περιουσίες των νόμιμων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, στα πλαίσια της παράνομης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος, την ερχόμενη Κυριακή, θα εγκαινιαστεί ο «κυπριακός εθνικός κήπος», ο οποίος βρίσκεται εντός της πόλης της Αμμοχώστου.

Η νέα αυτή πρόκληση, συνοδεύεται από έντονο παρασκήνιο, αφού όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, ήταν μια προσχεδιασμένη κίνηση που δεν είχε αποκαλυφθεί πριν το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού. Μάλιστα, οι συνεννοήσεις φαίνεται πως έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο από τους εγκάθετους της Άγκυρας στο ψευδοκράτος και τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες για κατασκευή του κήπου πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτωβρίου, όταν την περίκλειστη πόλη επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ, και τον οποίο συνόδευαν τεχνοκράτες από το ίδρυμα ΤΟΚΙ και το Δήμο Ικονίου αλλά και από την εργοληπτική εταιρία Τασγιαπι του Εμρουλλάχ Τουρανλί. 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η προσφορά για την κατασκευή του παράνομου έργου, δεν προκηρύχθηκε στο ψευδοκράτος, αλλά στην Άγκυρα και σε αυτή συμμετείχαν μόνο τουρκικές εταιρείες, ενώ όπως συμβαίνει με πολλά δημόσια έργα στην Τουρκία, κερδήθηκε από την εταιρία του Τουρανλί, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση.

Οι εργασίες στην περιοχή κοντά στο δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, συνεχίζονται σε δύο επίπεδα. Από τη μια συνεργεία του κατεχόμενου «δήμου» τα οποία μάλιστα ενισχύθηκαν από άλλους «δήμους», όπως της Κερύνειας, συνεχίζουν τις εργασίες για ανάπλαση των δρόμων και του περιβάλλοντα χώρου, τραβώντας γραμμές στη φρέσκια άσφαλτο που τοποθέτησαν στο δρόμο και φυτεύοντας λουλούδια και από την άλλη εργάτες της τουρκικής εργοληπτικής εταιρείας πραγματοποιούν τις εργασίες για τον «εθνικό κήπο», στον οποίο ο Ερντογάν προανήγγειλε πως θα κάνει πικ νικ με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Μπαχτσελί και τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτός ο κήπος που κατασκευάζουν παράνομα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες οι Τούρκοι. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως ένα παρόμοιο σχέδιο με κατασκευή κήπων εντός πόλεων, τρέχει και στην Τουρκία ως αντιστάθμισμα στην τσιμεντοποίηση των πόλεων με ουρανοξύστες και πολυκατοικίες. Ο Ερντογάν, είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως θα κατασκευάσει τέτοιος κήπους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποίησε μαζικές τελετές τέτοιων εγκαινίων, δηλώνοντας πως σιγά σιγά πλησιάζει τον στόχο για να αποκτηθούν 81 εκ. τετραγωνικά μέτρα κήπων του λαού στους 81 νομούς της χώρας. Όπως είπε μέχρι το 2023, όταν η χώρα θα γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, θα γεμίσουν και οι 81 κήποι του λαού.

Πίσω όμως από την κατασκευή τέτοιων κήπων αλλά και δημοσίων κτηρίων στην Τουρκία, βρίσκεται και ένας καλός και εκλεκτός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, ο Ερμουλλάχ Τουρανλί. Ο Τουρανλί είναι γνωστός, τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα, ως ένας επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που εκμεταλλεύτηκε τις στενές σχέσεις που είχε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά και κέρδιζε δημόσιες προσφορές.

Σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, εργατικές κατοικίες έχουν την υπογραφή του. Παράλληλα όμως, την υπογραφή του έχουν πολυτελή ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, ουρανοξύστες και επαύλεις. Στα κατεχόμενα τον Τουρναλί τον γνώρισαν όταν κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασεκυή του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου. Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, η εταιρεία του που ονομάζεται Τασγιαπί διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, και χρωστά σημαντικά ποσά στο ψευδοκράτος ενώ αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από το 2016, δεν έχει ολοκληρώσει την ανέγερση του «νέου αεροδρομίου». Η ίδια εταιρεία, όλως τυχαίως, είχε κερδίσει και την προσφορά για το «νοσοκομείο πανδημίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι η πρότασή της ήταν ψηλότερη, σχεδόν διπλάσια από εκείνη που υπέβαλαν εργοληπτικές εταιρίες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριος.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως ο Τουρανλί αποτελεί τον εκλεκτό της Άγκυρας για την κατασκευή μεγάλων έργων στο ψευδοκράτος, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανάθεση της δημιουργίας και του «εθνικού κήπου» στο Βαρώσι, αλλά και από το γεγονός πως η τουρκοκυπριακή ένωση εργολάβων, είνια έξω φρενών με τη νέα προσφορά που κέρδισε ο Τουρανλί, με τον πρόεδρο της μάλιστα, να δηλώνει άγνοια για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.

Ο Τουρανλί πάντως, δεν έχει την καλύτερη φήμη ούτε στην Τουρκία. Έντυπα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για διαφθορά. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αφορούσε την κατασκευή γηροκομείου. Ο Τουρανλί κατέθεσε έξι φορές αίτηση αλλαγής πολεοδομικής ζώνης της συγκεκριμένης περιοχής για να κατασκευάσει, αντί γηροκομείο, ξενοδοχείο.

Μάλιστα ζήτησε την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά τρεις φορές και αν και η αίτηση του απορρίφθηκε έξι συνεχόμενες φορές από τον Δήμο Κωνσταντινοόυπολης, αλλά τελικά εγκρίθηκε απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες πως ο ίδιος δωροδόκησε λειτουργούς του Υπουργείου. Τελικά μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, ο Εμρουλλάχ Τουρανλί συνελήφθη με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της διαφθοράς δημόσιου λειτουργού. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος μετά από τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν στον αρμόδιο υπουργό, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα φέρεται να του είπε, «αφήστε τον ελεύθερο, βοηθήστε ένα μουσουλμάνο υπηρέτη».

Από τότε ο Τουρανλί συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα απερίσπαστος. Μάλιστα για να καθαρίσει το όνομα του από τα σκάνδαλα και τις κακές γλώσσες, φρόντισε να δωρίσει στο τουρκικό κράτος δύο σχολεία που φέρουν το όνομα του, ένα λύκειο που φέρει το όνομα του πατέρα του, μια πολυκατοικία που χρησιμοποιείται για την προστασία μαρτύρων καθώς και μια πολυκατοικία που χρησιμοποιείται ως σπίτι για τις οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που χάθηκαν στο καθήκον.

Στη σελίδα της εταιρίας του Τουρανλί, διαφημίζεται μεταξύ άλλων, η κατασκευή των Trump Towers στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για δύο ουρανοξύστες οι οποίοι φιλοξενούν γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα, που κατασκευάστηκαν με τη συμμετοχή της εταιρείας του Τουρανλί.

Ο ίδιος μάλιστα παρουσιάζεται ως θαυμαστής και φίλος του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, τον οποίο μάλιστα συνεχάρη από τους πρώτους, όταν αυτός είχε εκλεχθεί το 2016. Η κατασκευή των Trump Towers στην Τουρκία έγινε το 2010 με τον ίδιο τον Ντόναλτ Τραμπ να συμμετέχει στα εγκαίνια. Μάλιστα ο Τουρανλί χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως καλό του φίλο και σπουδαίο επιχειρηματία.

Οι πύργοι κατασκευάστηκαν μετά από τη συνεργασία του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου με τον πολύ καλό φίλο του Ερντογάν και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Αϊντίν Ντογιάν. Στα εγκαίνια εκτός από τον Τραμπ, συμμετείχε και ο ίδιος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουρανλί είχε αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι των πύργων. «Η Τουρκία διοικείται πολύ καλύτερα από τις ΗΠΑ Για την Αμερική, λέγεται ότι είναι χώρα ευκαιριών, όμως εγώ βλέπω περισσότερες ευκαιρίες στην Τουρκία», είχε δηλώσει το 2012 ο Τραμπ. 

Βέβαια λίγο καιρό αργότερα κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ανάμεσα στα πολλά που είχε υποσχεθεί, ήταν ότι θα διώξει τους μουσουλμάνους από τις ΗΠΑ. Αυτό είχε εξοργίσει τον Ερντογάν, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Ντογιάν να κατεβάσει το όνομα του Τραμπ από τους πύργους. Βέβαια μετά την εκλογή του, οι σχέσεις τους ομαλοποιήθηκαν αν και κατά την τετραετή διακυβέρνηση Τραμπ, πέρασαν διάφορες διακυμάνσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία