Η Λούτ ετοιμάζει αποσκευές, ο Ερντογάν πικ νικ και η Λευκωσία περιμένει

Περίοδος σημαντικών εξελίξεων που θα καθορίσουν εν πολλοίς την τύχη της νέας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να είναι αυτή μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη, οι εξελίξεις που σηματοδοτούν την έναρξη της νέας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα, τροχιοδρομήθηκαν και τέλος Νοεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λούτ, ώστε να εισπράξει τις προθέσεις των δύο πλευρών. 

Πάντως, οι δημόσιες τοποθετήσεις του νέου κατοχικού ηγέτη, είναι γεγονός, ότι δεν δημιουργούν το κλίμα που συνεχώς επαναλαμβάνει σε κάθε παρέμβαση του ο Αντόνιο Γκουτέρες και που θα ήθελε ενόψει της νέας προσπάθειας του, ωστόσο είναι αναγκασμένος να κινήσει τα νήματα, ώστε να υπάρξει μια νέα προσπάθεια. 

Εξάλλου την ώρα που η κ. Λουτ θα ετοιμάζει τις βαλίτσες της από τη Νέα Υόρκη για να ταξιδέψει στην Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλευρό του και τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Μπαχτσελί, θα προβαίνουν σε ακόμα μια ακραία και προκλητική ενέργεια, στα πλαίσια των πανηγυριών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε εντολή από Γκουτέρες και πιάνει ξανά δουλειά η Τζέιν Χολ Λουτ

Το γεγονός ότι κατά την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από τον Μπαχτσελί δίνει και το στίγμα των τουρκικών προθέσεων στο Κυπριακό. Άλλωστε ο Μπαχτσελί υπήρξε ο άνθρωπος που μετατράπηκε το δεκανίκι του Τούρκου Προέδρου, παρέχοντας του πολιτική στήριξη με αντάλλαγμα την υιοθέτηση από τον Τούρκο Πρόεδρο ακραίων και απορριπτικών θέσεων σε εθνικά ζητήματα της Τουρκίας, όπως το Κυπριακό. 

Είναι γνωστές οι θέσεις Μπαχτσελί που συχνά πυκνά μεταφέρονται υπό τον τύπο έμμεσων απειλών προς τον Ερντογάν, πως η στήριξη που του παρέχει θα αρθεί αν ο Τούρκος Πρόεδρος συμφωνήσει την απομάκρυνση, έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη από την Κύπρο. 

Με τα πιο πάνω δεδομένα, αντιλαμβάνεται και ο πιο αισιόδοξος παρατηρητής του Κυπριακού πως η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν θα πάει μακριά, εκτός και αν η άλλη πλευρά, παρουσιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διαφορετικές θέσεις από αυτές που διατυπώνει δημόσια το τελευταίο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Ερντογάν-«Θα κάνουμε όλοι μαζί πίκνικ στα Βαρώσια»

Η Λευκωσία παρακολουθεί αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων και παράλληλα προετοιμάζεται για την επίσκεψη της Τζείν Χολ Λουτ που τοποθετείται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει και πολλά να πει με την εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, αφού οι θέσεις του παραμένουν αναλλοίωτες και έχουν ήδη γίνει αντικείμενο συζήτησης, τόσο με την ίδια την κ. Λουτ κατά τις προηγούμενες επισκέψεις της όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. 

Αντιθέτως, η κ. Λουτ θα έχει πολλά να πει με τον νέο κατοχικό ηγέτη, αναφορικά με τις νέες σκέψεις που θέλει να εισάγει στη συζήτηση για το Κυπριακό, με τις ευλογίες της Άγκυρας. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επισκέψεων της Αμερικανίδας διπλωμάτη στην Κύπρο, η ίδια επιζητούσε να ακούσει και όχι να μεταφέρει θέσεις και προτάσεις προς τους ηγέτες. Η αλλαγή της βάσης λύσης, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόσκομμα που επιβάλλει η άλλη πλευρά, αγνοώντας επιδεικτικά αφενός την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου την επανελλημμένως εκπερφθασθείσα θέση του Αντόνιο Γκουτέρες για επίτευξη λύσης στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα λάθη στο Κυπριακό, ο χάρτης που κατατέθηκε και το πικ νικ στο Βαρώσι

Ένα άλλο διαδικαστικό ζήτημα που ενδεχομένως θα θέσει, ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο Τατάρ, στην εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η χρονική μετάθεση της επόμενης πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα εν ενθέτω χρόνο. Η εκτίμηση της Λευκωσίας, είναι πως μετά την έλευση Λουτ και πριν από το τέλος του 2020 ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλούσε την άτυπη πενταμερή πριν από το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η πρόθεση Τατάρ είναι αυτή να καθυστέρηση, ώστε όπως δηλώνει ο ίδιος, να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις συνομιλίες, αφού θεωρεί πως χρειάζεται να ενημερωθεί για τα όα οι προκάτοχοι του συζήτησαν με την δική μας πλευρά μέχρι σήμερα. 

Σημειώνεται πως πρόθεση του Γενικού Γραμματέα μετά την επίσκεψη Λουτ είναι η σύγκληση Άτυπης Πενταμερούς, στο σχήμα 5 συν ένα (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία Μεγάλη Βρετανία συν τα Ηνωμένα Έθνη), προκειμένου να συζητηθούν τα διαδικαστικά θέματα πριν τη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο. 

Το θολό σκηνικό, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την έλευση Λουτ, η οποία θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, όλα όσα θα αποκομίσει από τη Λευκωσία, καθώς και τα όσα θα ακούσει από την Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο σε ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις που θα έχει με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών. 

Στην συνέχεια το μπαλάκι μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γενικός Γραμματέας καλείται να αποφασίσει το επόμενο βήμα, στη βάση των όσων θα του μεταφέρει η κ. Λουτ. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως ο ίδιος θα αντιδράσει, στο αίτημα της Τουρκίας και κατ΄ επέκταση του Τατάρ για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που αυτή τη στιγμή μοιάζει κάτι παραπάνω από ορατό, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει την επιλογή να κηρύξει αδιέξοδη την προσπάθεια του πριν καν αυτή αρχίσει, ή να αγνοήσει σε αυτό το στάδιο την τουρκική πρόκληση, να συμφωνήσει στην Άτυπη Πενταμερή την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να μεταθέσει το πρόβλημα για την Διεθνή Διάσκεψη που θα εξαγγείλει. 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ