Η νέα εποχή Μπάιντεν, οι διεθνείς προκλήσεις και πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Μπορεί να χρειάστηκαν ημέρες, μπορεί να χαρακτηρίστηκαν οι πιο διχαστικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, μπορεί ο απερχόμενος Πρόεδρος να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα, ωστόσο η ιστορία γράφει πως ο Τζο Μπάιντεν στα 77 του χρόνια, κατάφερε να να εκλεγεί Πρόεδρος και τώρα καλείται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που έχουν από αυτόν τόσο οι Αμερικάνοι πολίτες όσο και ολόκληρος ο πλανήτης. 
 
Η προηγούμενη τετραετία, αναμφίβολα υπήρξε μια τραυματική εμπειρία για θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είδαν τις ΗΠΑ να αποποιούνται των ευθυνών τους και να απομακρύνονται. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η εκλογή Μπάιντεν, δημιουργεί τις μεγάλες προσδοκίες εκτός ΗΠΑ, αφού όπως τόνισαν και οι ίδιοι ηγέτες στα χθεσινά συγχαρητήρια μηνύματά τους προς τον νέο Πρόεδρο, προσβλέπουν σε μια στενή και αγαστή συνεργασία που θα αναθερμάνει τις υπερατλαντικές σχέσεις. 

Ο Τζο Μπάιτεν καλείται να αποδείξει πως είναι ικανός να γυρίσει μια νέα σελίδα επαναφέροντας εν ολίγοις την προ Τραμπ τάξη πραγμάτων στη χώρα του και στον κόσμο. Οι προκλήσεις που έχει ενώπιον του αμέτρητες, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Κορωνοϊός, οικονομική κρίση, ανεργία, εγκληματικότητα ρατσισμός, είναι μόνο μερικά από τα μείζονα εσωτερικά προβλήματα. Αλλά τόσα και εξίσου σημαντικά τα διεθνή. 
 
Πόσο επηρεάζει την Κύπρο η εκλογή νέου Προέδρου στις ΗΠΑ; Πρέπει να αναπτερωθούν οι ελπίδες μας ότι θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό; Αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή στην κατάσταση τα επόμενα χρόνια; Η διεθνολόγος, Ιωάννα Συγκρασίτη ανέλυσε στον REPORTER τη σημασία της εκλογής του νέου προέδρου της Αμερικής και τι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο.
 
ΗΠΑ και Κυπριακό
Η Ιωάννα Συγκρασίτη σημείωσε πως είναι θετικό ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει κάποια πράγματα για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο και έκανε κάποιες φιλικά διακείμενες προς την πλευρά μας δηλώσεις, ωστόσο επρόκειτο για προεκλογική περίοδο και όλα θα διαφανούν όταν αναλάβει και επισήμως καθήκοντα.
 
Η κ. Συγκρασίτη σημείωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης του θητείας απέδειξε πως πρόκειται για ένα διαφορετικού τύπου Πρόεδρο, λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του, αφού δρούσε πέραν από τα κλασσικά στερεότυπα και μπορεί να είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν, ωστόσο είχε κάνει και κάποιες δηλώσεις και κινήσεις κατά της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. Παράλληλα, είχε κάνει και κάποιες θετικές δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.
 
«Την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, διαχρονικά τη χαράσσει η γραφειοκρατία του State Department. Άρα, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, που πέσαμε ως Κύπρος, το 1976, όταν οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα για εμάς με την εκλογή του Jimmy Carter. Τότε, οι Έλληνες της Κύπρου είχαν εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θα έδιωχνε τον Αττίλα από το νησί μας. Το θέμα της Κύπρου και των Ελληνοτουρκικών διαφορών γενικότερα, σχετίζεται εν πολλοίς και με τις εξελίξεις που τεκταίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας και με τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία».
  
Η διεθνολόγος, κληθείσα να σχολιάσει αν η εκλογή Μπάιντεν σημαίνει νέες, πιο αυστηρές ενέργειες εναντίον της αυταρχικότητας της Τουρκίας, τόνισε πως το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επανέλθουν στην ευρύτερη περιοχή μας, την οποία και έχουν εγκαταλείψει. Μία περιοχή, που στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, έπαιζαν πολύ καθοριστικό ρόλο και την εγκατέλειψαν από την περίοδο της διοίκησης Μπάρακ Ομπάμα.
 
«Εξαρτάται κατά πόσο θέλουν να επανέλθουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να διαδραματίσουν το ρόλο που είχαν παλαιότερα. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή. Βέβαια κάνουν κάποιες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, που φαίνεται ότι σιγά-σιγά επανέρχονται στην περιοχή μας. Το κουβάρι των δραματικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο πάει και περιπλέκεται και είμαστε και εμείς μέρος, αρά δεν μπορούμε να βλέπουμε ούτε το Κυπριακό, ούτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποσπασμένα από την περιοχή μας. Άρα για τη δική μας πλευρά, δεν νομίζω ότι μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό η εκλογή Μπάιντεν. Όλα είναι αλληλένδετα με το τι πραγματικά θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ στις ευρύτερη περιοχή μας».
 
Σχέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Αναφερόμενη στις σχέσεις ΗΠΑ με ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, που επί προεδρίας του ο Τραμπ κρατούσε μία αδιάφορη στάση και δεν είχε μία αγαστή σχέση και συνεργασία, η κ. Συγκρασίτη σημείωσε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι η στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία.
 
«Η Ευρώπη χρειάζεται την Αμερική και οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί στα δικά της πολιτικά πόδια και να αποκτήσει τη δική της δύναμη, να μην εξαρτάται από το ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση από τις ΗΠΑ. Με την εκλογή του, ο Μπάιτεν, λογικά, θα επιδιώξει οι σχέσεις των δύο θα επανέλθουν στο σημείο που ήταν. Αν και τα πράγματα περιπλέκονται με την κατάσταση της πανδημίας, αναμένεται να επιστρέψουν στα προ διακυβέρνησης Τραμπ επίπεδα».
 
Σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα
Ένα άλλο καίριο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τον νέο πλανητάρχη είναι οι σχέσεις της χώρας του με Ρωσία και Κίνα, χώρες τις οποίες ευνοούσε η παραμονή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
 
«Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαρτώνται από το State Department. Οι ΗΠΑ έχουν μία εξωτερική πολιτική που είναι στη βάση στρατηγικής. Σίγουρα επί Τραμπ υπήρχαν οι δηλώσεις για τον κινέζικο ιό και αυτό όξυνε τις σχέσεις. Από την άλλη όμως δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής εξαρτάται από το ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στα διάφορα ανοιχτά ζητήματα και σε αυτά που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία.

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα