Θέλει να φέρει προ τετελεσμένων και τη νέα αμερικανική ηγεσία ο Ερντογάν

Νέοι κίνδυνοι ελλοχεύουν μετά την διαφαινόμενη εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την νέα αμερικανική ηγεσία.

Ο Γιώργος Φίλης, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει τεράστια πόλωση. Ολη η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε ακραία συναισθήματα. Αν σταματήσει σύντομα η αστάθεια δε θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ στα δικαστήρια-Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι τελικά οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε όποια εμπόδια βρεθούν από εδώ και πέρα, και αναφερόμενος σε πιθανή αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να φέρει προ τετελεσμένου τη νέα αμερικανική ηγεσία.

«Είναι πολύ επικίνδυνη η επόμενη περίοδος αν και εφόσον έχουμε αλλαγή στη διοίκηση στον Λευκό Οίκο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» τόνισε.

Τα δύο μέτωπα σε Κύπρο και Ελλάδα 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανοιχτά και ενεργά και τα δύο αυτά μέτωπα, αφενός με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφετέρου με τη νέα παράνομη Navtex και τις έρευνες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Φεβρουάριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η Τουρκία παραμένει αταλάντευτη στη στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» και  δια του Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε χτες απειλές πολέμου, ζητώντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αλλά και της αμφισβήτησης του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Ειρήνη μόνο με διαμοιρασμό» των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα, την ίδια στιγμή που όπως κατήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κατά συρροή παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, με αφορμή τις νέες έρευνες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει περαιτέρω τη δυνατότητα συνομιλιών για το Κυπριακό, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται διάσταση απόψεων στην πρώτη συνάντηση που είχαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη καταδίκη Κυβέρνησης για την τουρκική Navtex-Ένδειξη περιφρόνησης της Ε.Ε.

Δε συμβάλλει σε μόνιμες λύσεις
Προς ώρας πάντως, η αντίδραση της Ευρώπης σε ακόμα μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που εκτός όλων των άλλων δείχνει περιφρόνση στα μηνύματα της ΕΕ για τερματισμό των προκλήσεων, αρκείται στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών που τορπιλίζουν το κλίμα …διαλόγου.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δε συμβάλλει σε «μόνιμες λύσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι «είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα