Το Κυπριακό, οι νέες ιδέες των Τούρκων και το… «πού οδηγούμεθα»

Σε μια νέα, ακόμη δυσκολότερη εποχή εισήλθε το Κυπριακό, με την επόμενη μέρα των όποιων προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος να διαγράφεται ζοφερή και τα περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή της λύσης, να στενεύουν ασφυκτικά.
 
Η χθεσινοβραδινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ήρθε τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που η τουρκική πλευρά εδώ και καιρό διαμήνυε με κάθε ευκαιρία. Πως για την ίδια, η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή και πως στόχευσή της είναι ξεκάθαρα η με κάθε τρόπο αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εν τέλει τα δύο κράτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πισωγύρισμα με επιμονή Τατάρ για άλλες μορφές λύσης στο τραπέζι
 
Πρόκειται για προσέγγιση η οποία σαφώς και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, την ίδια ώρα που έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση και αντιδιαστολή με τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανένδοτος ο Τατάρ-«Λύσεις έξω από καλούπια»

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί χθες το βράδυ οι δύο ηγέτες να εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στην προαναγγελθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, ωστόσο το ερώτημα που αναφύεται πλέον έγκειται στο κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο.
 
Να συγκαλέσει δηλαδή μια άτυπη πενταμερή, που εκ των προτέρων δείχνει να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Και που ναι μεν σκοπός και στόχος μιας τέτοιας συνάντησης δεν θα είναι ασφαλώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση, αλλά η προετοιμασία για την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όμως αν το όλο εγχείρημα αποτύχει πριν καν εισέλθει στην ουσιαστική του πτυχή, άπαντες είναι εύκολο να αντιληφθούν τι θα σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για το μέλλον του Κυπριακού…
 
Η αναφορά στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των Η.Ε. για διερεύνηση του ενδεχομένου «σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο», είναι ενδεικτική του γεγονότος πως ο Γ.Γ. δεν πρόκειται να βιαστεί, ούτε και να προχωρήσει σε κινήσεις ή βήματα που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο και να ανατινάξουν διά παντός κάθε δυνατότητα ή προοπτική για λύση έχει απομείνει. Γιατί μια άτυπη πενταμερής, στην οποία η τουρκική πλευρά θα επιμένει στην αξίωσή της για συζήτηση νέων ιδεών-μορφών λύσης, δύναται όχι μόνο να μην επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, αλλά και να μετατρέψει την όλη προσπάθεια σε ναυάγιο, που πολύ δύσκολα θα μπορεί πια να… ρυμουλκηθεί από τον βυθό.
 
Με τα δεδομένα αυτά, και εν αναμονή των αποφάσεων Αντόνιο Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα, εκείνο που η Λευκωσία θεωρεί πως στην παρούσα φάση μπορεί να πράττει, είναι να διακηρύττει  και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την δική της προσήλωση στον στόχο της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα.  
 
Απ’ εκεί και πέρα, ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά αποτύπωσε την όλη κατάσταση σε σχέση με το αύριο του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις:  «Αυτό που έχει σημασία», είπε, «είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, ώστε να επιτραπεί στον Γ.Γ. να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα…»

Την απάντηση για το…πού οδηγούμεθα, φρόντισαν βεβαίως να δώσουν οι Τούρκοι ελάχιστες ώρες μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συνάντησης των δύο ηγετών, προχωρώντας στην έκδοση νέας Navtex για έρευνες εντός των οικοπέδων πέντε και έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μέχρι τον Φεβρουάριο.
 
Και αυτό, την ίδια ώρα που ουδόλως διατεθειμένοι δείχνουν να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά και την υλοποίησή των σχεδιασμών τους για την Αμμόχωστο. Η στάση που τήρησε ο Ερσίν Τατάρ κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης του έθεσε το ζήτημα των Βαρωσίων ήταν αρκούντως ενδεικτική, με τον Τ/κ ηγέτη να αντιπαραβάλλει το θέμα των υδρογονανθράκων… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Τατάρ έθεσε θέμα υδρογονανθράκων, η Άγκυρα εξέδωσε Νavtex μέχρι τον Φεβρουάριο

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»