Πισωγύρισμα με επιμονή Τατάρ για άλλες μορφές λύσης στο τραπέζι

Την διαφορετική οπτική γωνία και τη διάσταση απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές στην ουσία του Κυπριακού και δη στη βάση επί της οποίας επιθυμούν να επιδιωχθεί η λύση του προβλήματος, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη, ουδεμία αναφορά γίνεται στη βάση λύσης του Κυπριακού και δη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, παρά μόνο στο ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».
 
Ακόμη και έτσι, όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε με την επιστροφή του στο Προεδρικό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ναι μεν εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμετέχει σε μια τέτοια άτυπη πενταμερή, έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση να τεθούν και άλλες ιδέες στο τραπέζι (σ.σ. πέραν δηλαδή της ΔΔΟ). Πρόκειται ουσιαστικά για αξίωση που επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού και πως ζητούμενο για την ίδια αποτελεί πλέον η «λύση» δύο κρατών.
 
Κάπως έτσι, η μπάλα για τα επόμενα βήματα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και δη στο κατά πόσο θα κρίνει τελικά σκόπιμο να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση παρά το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο πιο βασικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τη βάση της λύσης.
 
Το σίγουρο είναι πως πλέον το Κυπριακό εισέρχεται κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα, ή καλύτερα φουρτουνιασμένα νερά, μιας και η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για συζήτηση μορφών λύσης πέραν της ΔΔΟ, δημιουργεί ένα νέο εξαιρετικά ζοφερό σκηνικό, εντός του οποίου η επίλυση του προβλήματος δείχνει να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.   
 
Φιλικά ατμόσφαιρα, αλλά...
Τη διάσταση θέσεων επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο για την ε/κ πλευρά είναι προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως από δικής του πλευράς έθεσε και εξέφρασε την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή συνάντηση. «Και σύμφωνα με το γράμμα του Γ.Γ. της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», επισήμανε.
 
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.
 
«Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον. Και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης.  Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον Γ.Γ. να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίες υπέδειξε πως αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε στον Ερσίν Τατάρ τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, με τον Τ/κ ηγέτη από την πλευρά του να εγείρει το θέμα των υδρογονανθράκων...
 
Η ανακοίνωση των Η.Ε.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Τατάρ, αναφέρονται τα εξής:
 
«Σήμερα, ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως οι ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.
 
Η άτυπη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τους παρείχε μία ευκαιρία αλληλογνωριμίας και για να έχουν την πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα.
 
Ο κ. Τατάρ και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη