Ενώπιος ενωπίω Αναστασιάδης-Τατάρ και βάση λύσης του Κυπριακού

Στη σκιά των εμμονικών τοποθετήσεων Άγκυρας και ψευδοκράτους περί αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και των προκλητικών μεθοδεύσεων τους για την Αμμόχωστο-τις οποίες άρχισαν να υλοποιούν με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου-, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχουν  απόψε την πρώτη τους συνάντηση, έπειτα από την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη Αναστασιάδη-Τατάρ, το ξεκαθάρισμα και τι βγάζουν οι πρεμιέρες

Πρόκειται για μια συνάντηση, που ναι μεν της αποδίδεται ο χαρακτήρας της άτυπης και που φαινομενικά στοχεύει εν πρώτοις στη γνωριμία και στο σπάσιμο του πάγου μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο, κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται, τεράστια φαντάζει και είναι για την επόμενη μέρα του Κυπριακού η ουσιαστική της αξία.
 
Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ δημιούργησε ως γνωστό νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, καθότι ευρισκόμενος σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία, τόσο «προεκλογικά» όσο και «μετεκλογικά», θέση του νέου Τ/κ ηγέτη είναι ο ενταφιασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και η επιδίωξη λύσης δύο κρατών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ατού ο Τατάρ... Δυο κράτη και αναγνώριση του ψευδοκράτους οι βασικοί του στόχοι
 
Υπό το πρίσμα αυτό, καίριας σημασίας ζητούμενο της αποψινής συνάντησης είναι το ξεκαθάρισμα από πλευράς του κ. Τατάρ, στην παρουσία μάλιστα της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των προθέσεων και σκέψεων της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βάση της λύσης, και δη το κατά ποσό επιδιωκόμενος στόχος για τους Τούρκους είναι ακριβώς τα δύο κράτη, όπως δημοσίως και με ιδιαίτερη ένταση διακηρύττουν το τελευταίο διάστημα.  
 
Καθίσταται σαφές και ξεκάθαρο πως μια ενδεχόμενη επιβεβαίωση της αλλαγής πλεύσης των Τούρκων κατά την αποψινή συνάντηση, θα ανατρέψει άρδην τα δεδομένα όπως μέχρι σήμερα τα γνωρίζαμε στο Κυπριακό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την προοπτική εξεύρεσης λύσης.
 
Πρόθεση και επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτή διατυπώνεται και στην απαντητική επιστολή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη βδομάδα, είναι η τροχοδρόμηση πραγματοποίησης μιας άτυπης πενταμέρους στο κατάλληλο στάδιο, με στόχο ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει σε δύο κράτη, τορπιλίζει κάθε προοπτική για το Κυπριακό ο Ερντογάν
 
Το βασανιστικό ερώτημα που αναφύεται βεβαίως, έγκειται στο κατά πόσο δύναται να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και ποιες πιθανότητες επιτυχίας θα έχει(σ.σ. προφανώς μηδαμινές), σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά καταστήσει και επίσημη θέση της, ενώπιον δηλαδή των Η.Ε., την επιδίωξή της για… λύση δύο κρατών.  
 
Πάντως, εξόχως σημαντικό στο διαμορφωθέν ζοφερό-ως αποτέλεσμα της τουρκικής υπαναχώρησης σε σχέση με τη βάση λύσης- σκηνικό, είναι το γεγονός πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη επαναβεβαιώσει την προσήλωσή τους στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με ξεκάθαρη τη σχετική θέση που διατυπώνει ο Γ.Γ. στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Στην απαντητική επιστολή του, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται σε μια νέα πρωτοβουλία στη βάση της κοινής αντίληψης που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο(σ.σ. όπου Αναστασιάδης και Ακιντζί επαναβεβαίωσαν την ΔΔΟ ως βάση λύσης), ενώ καταλήγοντας εκφράζει την ακράδαντη πεποίθησή του «ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι με την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη διαρκούς λύσης, σύμφωνης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών ως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιστολή Γκουτέρες στον Αναστασιάδη-Ξεκάθαρος ο Γ.Γ. για τη βάση της λύσης
 
Εκ των πραγμάτων ωστόσο-δεδομένης της τουρκικής στάσης-, συγκρατημένα προσεγγίζει την αποψινή συνάντηση η Λευκωσία, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο να διαμηνύει χθες πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρες και να εκφράζει την ελπίδα όπως, τόσο η Τουρκία όσο και η τ/κ πλευρά, ανταποκριθούν θετικά και επιδείξουν την ίδια πολιτική βούληση.
 
«Ομολογουμένως οι δηλώσεις, τόσο του κ. Τατάρ όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας και του ιδίου του Προέδρου της για τη βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και δεν είναι θέσεις που υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά και δεν δημιουργούν το καλύτερο κλίμα για αυτές τις συνομιλίες», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμός με τους Τούρκους που ξέφυγαν-Το πικνικ, τα δύο κράτη και η ΑΟΖ

«Όλα αυτά που συμβαίνουν», συνέχισε, «δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών με ξεκάθαρες θέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις των Η.Ε., τα ψηφίσματα του Σ.Α., τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, καθώς και με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.».
 
Ο κ. Κούσιος τόνισε πως κατά την αποψινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και της ανάγκης σεβασμού των ψηφισμάτων των Η.Ε. Υπέδειξε συναφώς, ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου δεν είναι εκείνες, οι οποίες συμβάλλουν στο κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας από την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»