Το ποινολόγιο μεγαλώνει, η υπομονή εξαντλείται και οι κυρώσεις μένουν καραντίνα

Μπορεί το ποινολόγιο με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να μεγαλώνει, μπορεί η υπομονή που επέδειξαν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες να εξαντλείται, μπορεί η Ευρώπη να βρίσκεται για ακόμα μια φορά υπό το σύννεφο της τυφλής τρομοκρατίας των μοναχικών λύκων, οι θεσμοί της όμως παραμένουν δύσκαμπτοι, απέναντι στις προκλήσεις. 
 
Τίποτα δεν μοιάζει ικανό τη δεδομένη στιγμή να αλλάξει την άποψη της Άγκελας Μέρκελ και ενος μικρού γκρουπ κρατών που επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στον κίνδυνο που έχει ενώπιον της η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακούει στο όνομα του Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με την Μέρκελ, οι επικεφαλείς των θεσμών, περι άλλων τυρβάζουν, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, γνωρίζοντας ωστόσο, ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να λάβουν γενναίες αποφάσεις. 
 
Αν και ο κλοιός σφίγγει και συνεχώς προστίθενται νέες φωνές που απαιτούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας πριν να είναι αργά, η Ευρώπη θα απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα με καθυστέρηση. Ακόμα και αυτή την εβδομάδα, όπου σημειώθηκαν μια σειρά από γεγονότα που κατέδειξαν τη ροή των πραγμάτων το επόμενο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο. 
 
Στο μέτωπο των πειρατικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προανήγγειλε πως τα δύο ερευνητικά σκάφη θα παραμείνουν στην περιοχή για έρευνες τους επόμενους μήνες, ενώ δεν απέκλεισε το Oruc Reis, σύντομα να αντικατασταθεί από γεωτρύπανο. Μάλιστα η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει ή να ενοικιάσει και τρίτο ερευνητικό σκάφος. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η χώρα θα διαθέτει τρία γεωτρύπανα και τρία ερευνητικά σκάφη, την ώρα που η τουρκική λίρα πάει από το κακό στο χειρότερο και κανένας και τίποτε δεν δείχνει ικανό να τη συγκρατήσει. 
 
Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει απτόητη να επεμβαίνει όπου κρίνει σκόπιμο να παρέμβει για να εξυπηρετήσει, αφενός τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και αφετέρου να ικανοποιήσει τον μεγαλοϊδεατισμό του Ταγίπ Ερντογάν ως ηγέτη, ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου. Η εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης, πέρασε στο περιθώριο, τη στιγμή που οι μισθοφόροι του Τούρκου Προέδρου, μαζί με τον στρατό των Αζέρων πραγματοποιούν μια νέα γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Κι μπροστά στις εικόνες που φτάνουν από το μέτωπο του Αρτσάχ, οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά ματιά. 
 
Το τρίτο μέτωπο που άνοιξε ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει να κάνει με τις προσωπικές επιθέσεις προς τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν υπήρξε ο μόνος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που αντιλήφθηκε πολύ νωρίς, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αναθεωρημένο δόγμα του Ταγίπ Ερντογάν. Το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας, τα ισχυρά μουσουλμανικά γκέτο εντός της χώρας και μια σειρά από άλλους παράγοντες μετέτρεψαν τον Εμμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου μετρά και τέσσερις νεκρούς, τον εύκολο στόχο για τον Τούρκο Πρόεδρο.  
 
Και μπορεί η Τουρκία να κρατά αποστάσεις από τις τρομοκρατικές ενέργειες σε γαλλικό έδαφος, είναι ξεκάθαρο ωστόσο πως αποτελεί τον ηθικό αυτουργό που οπλίζει τα χέρια  και που σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, θα οπλίσει και νέα τις επόμενες εβδομάδες. 
 
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η υπερβολική σάτιρα του Charlie Hebdo και η προβολή των σκίτσων του πάνω σε γαλλικά κτήρια ανάγκασε ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς μουσουλμάνους να αισθανθούν άβολα και να καταδικάσουν τη Δύση σε μια περίοδο που έβλεπαν την Ευρώπη ως ένα ειλικρινή και αξιοσέβαστο εταίρο. Μια από αυτές της περιπτώσεις είναι και η Αίγυπτος η οποία έχοντας πολλά ανοικτά μέτωπα με την Τουρκία, αποτελούσε το αντίβαρο της σύνεσης και της λογικής στον μουσουλμανικό κόσμο. 
 
Με βάση τη ροή των πραγμάτων και μετά τη σύντομη συζήτηση που είχαν για το θέμα οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη, δεν αναμένεται δραματική εκτροπή από τον αρχικό σχεδιασμό για κυρώσεις τον Δεκέμβριο. Ο μόνος παράγοντας που ενδεχομένως να αλλάξει αυτή την απόφαση είναι η έντονη πίεση που ασκεί πλέον ανοικτά η Γαλλία αλλά και κάποιοι μετριοπαθείς Γερμανοί πολιτικοί όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ που απαιτούν κυρώσεις το συντομότερο δυνατό για όλο το φάσμα των έκνομων και απειλητικών προς την Ε.Ε. τουρκικών ενεργειών. 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων