Η αντιπαράθεση Ερντογάν-Μακρόν, τα θετικά και τα αρνητικά για την Κύπρο

Η διαμάχη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκμεταλλεύεται θρησκεία, πολιτισμό, αλλά και πολιτική, ώστε να συσπειρώσει γύρω του τους Μουσουλμάνους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα έχει πάρει την κατηφόρα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, οικονομικής μορφής, ίσως να αποτελέσει το τέλος του.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιδιώκει να γίνει ο θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων, αλλά χρησιμοποιεί την πίστη, ώστε να γίνει ο πολιτικός τους ηγέτης. Αυτή είναι η εκτίμηση του διεθνολόγου, Πέτρου Ζαρούνα, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER ανέλυσε τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Ερντογάν-Μακρόν και πώς αυτή ευνοεί την Κύπρο.
 
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προσεκτικοί»
Ο διεθνολόγος τόνισε πως αυτό που θέλει να πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι να καταστεί ο ηγέτης των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής, αλλά και όλου του κόσμου κι έτσι η οποιαδήποτε αντιπαράθεση, είτε είναι πολιτισμική, είτε είναι θρησκευτική τον ευνοεί. Ο Τούρκος ηγέτης δρα λες και είναι ανίκητος, νομιζόμενος ότι τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ωστόσο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει δράση, μία απόφαση μπορεί να βάλει τέρμα σε όλα τα σχέδια του Σουλτάνου.
 
«Ο Ερντογάν φαίνεται ότι βάζει εκείνος τα στήθη του μπροστά, παρουσιάζει τους Μουσουλμάνους ότι είναι διωκόμενοι, ότι τους υποτιμούν τον πολιτισμό τους, ότι τους πήραν τα εδάφη τους. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η χαρά του, αλλά παίζει με τη φωτιά, με την έννοια ότι αν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πάρει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα και όχι συμβολικού, σημαίνει ότι η ευάλωτη τουρκική οικονομία θα ανατραπεί. Είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, σε σχέση με το δολάριο, έχει πέσει. Οι ισοτιμίες βοηθούν και μία χώρα, μπορεί να βοηθήσει για να κάνει εξαγωγές ή να φέρει τουρισμό. Όμως δυσκολεύει επειδή το εξωτερικό χρέος αυξάνεται και στην περίπτωση της Τουρκίας αυξάνεται το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν».
 
Ο κ. Ζαρούνας υπέδειξε, παράλληλα, ότι κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει με τη σειρά τους να είναι προσεκτικοί και να μην προκαλούν τους προπαγανδιστές του μίσους.
 
«Οι Ευρωπαίοι, γενικά, είναι προσεκτικοί, όσον αφορά τα θρησκευτικά θέματα, επειδή έχουν αρκετές μουσουλμανικές μειονότητες, σε διάφορες χώρες. Μιλούμε για εκατομμύρια και δεν θα ήθελαν να διχάσουν τους πολίτες τους, στη βάση αυτού του πράγματος. Είναι καλό να προασπίζεται τις αρχές της Ευρώπης και μία από αυτές είναι ο σεβασμός στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ενέργεια του Μακρόν να βάλει τα εξώφυλλα σε δημόσια κτίρια ήταν παρατραβηγμένη και έχει να κάνει με ένα αντίπαλο που του αρέσει η αντιπαράθεση, τον βοηθά. Πρέπει να αναπαράγεις εσύ τις δικές σου αξίες και πολιτισμό, χωρίς να προκαλείς εντάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα στους δικούς σου πολίτες».
 
Ευνοϊκή για την Κύπρο η κόντρα Μακρόν-Ερντογάν
Η κόντρα Μακρόν-Ερντογάν ευνοεί την Κύπρο, εκτιμά ο κ. Ζαρούνας, αφού πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αντιληφθούν όλα αυτά που τόσο καιρό Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούσαν να παρουσιάσουν.
 
«Μας ευνοεί στο βαθμό που απαξιώνεται η Τουρκία στα μάτια των Ευρωπαίων και γίνεται πιο εύκολη η επιβολή κυρώσεων. Εκεί που τους παρακαλούσαμε εμείς, έρχονται οι ίδιοι και ζητούν κυρώσεις, αντιλαμβάνονται όλα όσα τους λέγαμε εμείς και τα θεωρούσαν ότι είναι στη σφαίρα της δικής μας αντιπαράθεσης.
 
Από την άλλη έχουμε και εμείς πρόβλημα επειδή έχουμε στην Κύπρο περίπου 80,000 Μουσουλμάνους, είτε νόμιμα είτε παράνομα που μένουν και εργάζονται εδώ. Η διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας είναι χαρακτηριστική. Τα φαινόμενα δεν είναι μονοδιάστατα και ούτε προς μία κατεύθυνση. Κάπου μπορεί να κερδίσει, κάπου μπορεί να χάσει. Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία και τη δράση τρομοκρατικών ομάδων, ισλαμικού χαρακτήρα στην Κύπρο. Υπάρχει και αυτή η ανησυχία, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή για να μην μας συμβεί κάτι τέτοιο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Η τεράστια γκάφα της Ε.Ε. και το τείχος του Βερολίνου

Δειτε Επισης

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»