Σάββατο 5 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συμμετοχή Προδρόμου στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης

  29/10/2020 18:25
Συμμετοχή Προδρόμου στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συμμετοχή Προδρόμου στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης

  29/10/2020 18:25
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε την Πέμπτη στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας που διοργάνωσε η  Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη Σύνοδο απασχόλησαν η διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας και η αξιοποίηση της εκπαίδευσης ως εργαλείου για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές και τις πρακτικές που εφαρμόζουν στις χώρες τους για τα θέματα αυτά και εξέτασαν τις δυνατότητες που παρέχει η διεθνής συνεργασία για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ο κ. Προδρόμου στην παρέμβασή του είπε ότι η διασφάλιση ίσης και απρόσκοπτης πρόσβασης στη μάθηση όλων των μαθητών και μαθητριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας, εξηγώντας ότι το Υπουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, παρέμεινε προσηλωμένο στον στόχο για κανονική λειτουργία των σχολείων, μέσα σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.

«Έχουν σχεδιαστεί εναλλακτικές μορφές μάθησης για τις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται αναστολή  της δια ζώσης φοίτησης. Η πανδημία COVID-19 μας ώθησε να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για ψηφιακό μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», ανέφερε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, όπου προωθούνται προγράμματα για την ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης των τοπικών πληθυσμών με το περιβάλλον, ως παράγοντα διασφάλισης της κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και οικονομικής τοπικής αειφορίας.

Πρόσθεσε ότι μέσω των προγραμμάτων ενισχύεται η ενεργός πολιτότητα και υποστηρίζονται οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν διαδραστικά «ότι η κλιματική αλλαγή, συνδέεται με την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσής μας». Ανέφερε, επίσης, ότι σε αρχαιολογικούς χώρους υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο διαχειριστικών σχεδίων που επιτρέπουν σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, να μάθουν για τον ρόλο του φυσικού τοπίου στην ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών, αλλά και τη σημασία του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Στο πλαίσιο της Συνόδου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία με την οποία εγκαθιδρύεται το «Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη». Η Κύπρος είχε δηλώσει, από τα πρώτα στάδια της εκδήλωσης της γαλλικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, τη θετική της άποψη για την προσπάθεια αυτή και την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Συμφωνία.
 
Σχολιάζοντας, τέλος, το Πλαίσιο Δεξιοτήτων για Κουλτούρα Δημοκρατίας και Διαπολιτισμικού Διαλόγου του Προγράμματος για την Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να μην αναφερθεί στις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήττουν αυτές τις μέρες τη Γαλλία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Δήλωσε αλληλεγγύη εκ μέρους της κυπριακής  κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε την ελευθερία των ιδεών και της έκφρασης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας