Η πρωτοφανής κόντρα των Γενικών, οι αναπόφευκτες συγκρίσεις και ο μονόδρομος

Μια πρωτοφανής για τα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας κόντρα, εξελίσσεται ανάμεσα στους δύο ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το υπό διερεύνηση σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και τις έρευνες για τυχών ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
 
Γενικός Εισαγγελέας και Γενικός Ελεγκτής βρίσκονται στα χαρακώματα, με τον μεν πρώτο να επιμένει πως από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε δεν μπορεί να υπάρξει παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον δε δεύτερο, με όπλο το Σύνταγμα, να υποδεικνύει πως είναι υποχρέωση των κρατικών υπηρεσιών να του διαβιβάσουν τα έγγραφα που ζητά, ώστε να διεξάγει την δική του έρευνα. 
 
Η πιο πάνω περιγραφή είναι και η ουσία της διαφωνίας, ωστόσο από αυτή την κόντρα αναδύονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία φρόντισαν χθες να αναδείξουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών υπήρξαν διαχρονικά άριστες και αρμονικές, κάτι που υπέδειξε και ο Γιώργος Σαββίδης, εκφράζοντας την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να ασκήσει πίεση τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των διαβατηρίων. 
 
Οι... αναπόφευκτες συγκρίσεις
Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως όταν στο τιμόνι της Γενικής Εισαγγελίας βρισκόταν ο προκάτοχός του, Κώστας Κληρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής ακολουθούσε ευλαβικά τις οδηγίες του «σάμπως και ήταν ευαγγέλιο», ενώ στη δική του περίπτωση ο Γενικός Ελεγκτής επέλεξε να του επιτεθεί πριν καν τον ακούσει να τοποθετείται για το ζήτημα. Επιπλέον, η γενική αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία, είναι πως αφ᾿ ης στιγμής ο Γιώργος Σαββίδης ήταν υπουργός για 13 μήνες και συμμετείχε σε λήψη αποφάσεων στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου για πολιτογραφήσεις, είναι κάπως άκομψο και δυσλειτουργικό, να διορίζει μια επιτροπή που θα ερευνήσει και δικές του αποφάσεις. 
 
Αυτό ωστόσο ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, από την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσιζε πως ο διορισμός του νέου Γενικού Εισαγγελέα θα είχε «πολιτικό χρωματισμό». Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που στην επτάχρονη παρουσία του Κώστα Κληρίδη, υπήρξαν περιπτώσεις φακέλων ελέγχου Υπουργείων ή αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος της Γενικής Εισαγγελίας. Σε αυτή τη βάση βασίστηκε και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών καθώς και οι καλές σχέσεις που διατηρούσαν Κληρίδης και Μιχαηλίδης. 
 
Στην πρώτη ουσιαστικά υπόθεση που θα δοκιμαζόταν η συνεργασία, Σαββίδης και Μιχαηλίδης, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους , απέτυχαν να βρουν τη κοινή συνισταμένη που θα επέτρεπε της παραδοσιακά στενής συνεργασίας. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό που σημειώνει στην απάντηση του προς τον Γενικό Εισαγγελέα ο Γενικός Ελεγκτής, ότι δηλαδή η διαφωνία αφορά μόνο ένα σημείο και αυτό θα ξεπεραστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή αν αυτή η πρώτη διαφωνία αποτελεί μόνο την απαρχή μιας σειράς επεισοδίων μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών. 

Η θέση του Σαββίδη
Ο Γιώργος Σαββίδης επέλεξε να ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους προβαίνοντας σε δηλώσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Γενικού Ελεγκτή. Με σκληρές ατάκες επιτέθηκε στον Γενικό Ελεγκτή τον οποίο κατηγόρησε μεταξύ άλλων, για «άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να πιέσει ή να εκφοβίσει ή ακόμα να αποδομήσει προκαταβολικά το Γενικό Εισαγγελέα», «προσπάθεια να μειώσει το Γενικό Εισαγγελέα λέγοντας ότι δεν είναι υπόχρεος να υπακούσει στη νομική του συμβουλή», «προκατάληψη και εκτροπή παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του», «37 απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις», καθώς και για «εργολαβική προσπάθεια να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες». 
 
Η πρωτοφανής επίθεση του Γενικού Εισαγγελέα σε ένα άλλο ανεξάρτητο θεσμό, αφενός αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και της υπό εκκόλαψη κόντρας και αφετέρου την ανάγκη του Γιώργου Σαββίδη, να υποδείξει και να απαιτήσει σεβασμό, θεωρώντας πως ενέργησε καθόλα νόμιμα και ορθά στην προκειμένη περίπτωση. 
 
Χθες στη δημοσιογραφική διάσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνει παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων υπέδειξε η ερευνητική επιτροπή είναι το μόνο κατάλληλο όργανο για διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, αφού όπως είπε, είναι το πλησιέστερο σε δικαστική διαδικασία όπως ζήτησε η ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως η ερευνητική θα εξετάσει όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων και όχι επιλεκτικής αξιολόγησης μερικών δεκάδων φακέλων που επιθυμεί να εξετάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Τέλος, η ερευνητική επιτροπή μπορεί να εξετάσει τυχόν παραβιάσεις από ιδιώτες, παρόχους. Η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να εξετάσει μόνο κυβερνητικά τμήματα, ανέφερε. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε προς το παρόν να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων για έλεγχο από το Γενικό Ελεγκτή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ από Σαββίδη σε Ελεγκτή-Τον έστησε στον τοίχο και… απασφάλισε
 
Η θέση του Οδυσσέα
Ομολογουμένως, η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίες που ήρθε λίγες ώρες αργότερα ήταν σαφώς σε πιο χαμηλούς τόνους, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πάντως να αντιπαρέρχεται το ύφος και τον τόνο των αναφορών του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό που σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής είναι ότι διαφωνεί με τη θέση του Κώστα Κληρίδη πως αφ’ ης στιγμής διοριστεί μία Ερευνητική Επιτροπή, τότε η εκτελεστική εξουσία οφείλει να μην παραδίδει στην Υπηρεσία μας στοιχεία για τη διεξαγωγή ελέγχου, ή/και ότι, καθ’ ων χρόνο διεξάγεται έρευνα από μία Ερευνητική Επιτροπή, αναστέλλεται η εκ του Συντάγματος εξουσία του Γενικού Ελεγκτή να διεξαγάγει τους δικούς του ελέγχους.
 
Η επόμενη ημέρα της κόντρας μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών δεν μπορεί να προβλεφθεί, ειδικά από την στιγμή που εκκρεμεί η κατ΄ ιδίαν μεταξύ τους συνάντηση που αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες. Όπως εξάλλου, συμφώνησαν και οι δύο, αλλά και εκτιμούν πολλοί νομικοί κύκλοι, το μοναδικό αρμόδιο όργανό που θα μπορούσε να αποφανθεί ποιος τελικά έχει δίκαιο για το αν θα έπρεπε να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Μένει να διαφανεί αν κάποιο από τα δύο μέρη θα καταφύγει σε αυτό. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Ανώτατο για... ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Γενικό Εισαγγελέα ο Ελεγκτής
 
Τα κόμματα
Μια άλλη πτυχή που εξελίσσεται παράλληλα με την κόντρα Σαββίδη-Μιχαηλίδη, έχει να κάνει με τη στάση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εμφανίζονται διχασμένα απέναντι στις εξελίξεις. Από τη μια ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στήνουν τοίχος προστασίας γύρω από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στήνοντας στον τοίχο τον Γιώργο Σαββίδη κι από την άλλη ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τη πλήρη στήριξη του στον Γιώργο Σαββίδη καλώντας όλους να πράξουν το ίδιο. 
 
Το ΑΚΕΛ μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω χαρακτηρίζει «θεσμικά αδόκιμηχ», τη χθεσινή επίθεση του Γιώργου Σαββίδη στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώ καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να είναι διπλά προσεκτικός όταν προβαίνει σε τοποθετήσεις δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος στην υπόθεση των διαβατηρίων, αφού ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΗΚΟ το οποίο σημείωνε χθες σε ανακοίνωση του πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Πολύ περισσότερο όταν ο Γενικός Εισαγγελέας, ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διερευνώμενη περίοδο και συνεπώς είναι ένας εκ των ελεγχόμενων σε σχέση με το σκάνδαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασπίδα προστασίας σε Οδυσσέα από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, στηρίζει Σαββίδη ο ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας