Αδιαφόρησαν για την κυπριακή ΑΟΖ, ενοχλήθηκαν με τα σχόλια για Μακρόν

Έστω και καθυστερημένα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται τελικά να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ουκ ολίγε φορές το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας Κύπρο και Ελλάδα να τον καταγγείλουν και να ζητήσουν κυρώσεις, κάτι ωστόσο που απέρριπταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι εταίροι. 

Ωστόσο, το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συνέρχονται με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη, με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του COVID19, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Ωστόσο κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα ληφθούν αποφάσεις και θα τηρηθεί ο χρονικός ορίζοντας του Δεκεμβρίου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρινίζεται ότι το αίτημα για ανασκόπηση της κατάστασης έθεσε μια αντιπροσωπεία και από την πλευρά της Προεδρίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν αντίδραση.
 
Τα τελευταία επτά χρόνια το Barbaros εισέβαλε εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκατοντάδες φορές, ενώ μέχρι σήμερα τα δύο γεωτρύπανα Yavuz και Fatix πραγματοποίησαν επτά παράνομες γεωτρήσεις. Την ίδια ώρα το Oruc Reis εισέβαλε παράνομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου επίσης διεξάγει έρευνες, δημιουργώντας όλες τις συνθήκες για θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Τα πιο πάνω ερευνητικά πλοία συνοδεύονται πάντοτε από πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού. Παράλληλα εκατοντάδες παραβιάσεις από μαχητικά αεροσκάφη στο ελληνικό FIR και στο FIR Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο-Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η Ελλάδα
 
Και οι προκλήσεις δεν έχουν σταματημό. Η άνευ προηγουμένου τουρκική πρόκληση για να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των τουρκικών προκλήσεων. 
 
Όλα τα πιο πάνω έθεσαν δεκάδες φορές στους Ευρωπαίους ομολόγους τους οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας καθώς και οι ηγέτες των δύο χωρών, χωρίς επί της ουσίας να εισακουστούν. Άγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της δικής μας πλευράς, ζητώντας χρόνο για να πείσουν τον Ερντογάν να προσέλθει στο τραπέζι του διάλογου. 
 
Ο Ερντογάν έπαιξε αυτό το παιχνίδι, πότε βγάζοντας και πότε αποσύροντας τα πλοία του, η Μέρκελ αρχικά δικαιώθηκε και προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι η ίδια μπορεί να πείσει ακόμη και τον Ερντογάν, διεκδικώντας τα ηνία της Ε.Ε. σε περιφερειακά ζητήματα. Οι εξελίξεις, ωστόσο των τελευταίων δέκα ημερών, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άφησαν εκτεθειμένη, τόσο την ίδια όσο και τον Σαρλ Μισέλ, που ήταν ο βασικότερος υποστηρικτής της σε αυτή τη διαδικασία. 
 
Ακόμα και τότε ωστόσο, δημόσια, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία της Ε.Ε. σε ότι αφορά τις τουρκικές ενέργειες πέραν από τις γνωστές λεκτικές καταδίκες που συνοδεύουον κάθε ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο. 
 
Ένα περιστατικό, άσχετο με τα πιο πάνω όμως, ήταν αυτό που ανάγκασε μόλις χθες την Κυριακή τον Σαρλ Μισέλ να μιλήσει, για πρώτη φορά δημόσια, με σκληρό τρόπο για τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ξεκάθαρο, ενδεχομένως όχι αποδεκτό από τη Λευκωσία και την Αθήνα ότι το ειδικό βάρος της Γαλλίας και του Προέδρου της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τρόπο αντίδρασης της ηγεσίας της Ε.Ε.  «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη-μέλη της», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ μετά το επεισόδιο μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν. 
 
"Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί", ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ερντογάν, μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει την στοχοποίηση του Μακρόν, διεκδικώντας τον τίτλο του προστάτη και ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων, ακόμα και των πλέον ακραίων. Σε ομιλία του στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας χαρακτήρισε «κρούσμα» τον Μακρόν. «Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις και μετά κοίτα εμάς. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», είπε σε προσβλητικό ύφος.

Στη νέα αυτή προσβολή απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. «Μετά από από την παντελή απουσία οποιασδήποτε επίσημης καταδίκης ή έκφρασης συμπαράστασης από τις τουρκικές αρχές για την τρομοκρατική επίθεση στο Conflans Sainte-Honorine, τις τελευταίες ημέρες ήρθε να προστεθεί μια συκοφαντική και γεμάτη μίσος προπαγάνδα κατά της Γαλλίας, η οποία αποτελεί ομολογία μιας προσπάθειας να προκαλέσει μίσος εναντίον μας και εντός μας».

Απαράδεκτα χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική τα λόγια του Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την στάση που η γερμανική διπλωματία θα τηρήσει το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως η ρητορική σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και πιθανόν θα κλιμακωθεί.

Πάντως, η κυβέρνηση Μακρόν φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά στον δρόμο που άνοιξε με την ανάρτηση στα δημόσια κτήρια αφισών με τα σκίτσα του Charlie Hebdo. Αναμένεται, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες να ληφθούν δραστικά μέτρα και να κατατεθούν νομοσχέδια με σκοπό την καταστολή του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Η επιλογή του προέδρου Μακρόν υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η γαλλική κοινή γνώμη έχει φτάσει στα όριά της, γεγονός που έχει φουσκώσει και τα εκλογικά πανιά της Μαρίν Λεπέν. Πέρα, όμως, από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Γαλλίας, η εκστρατεία κατά του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού κατά κάποιον τρόπο σπάει ένα ταμπού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τροφοδοτώντας μία αντίστοιχη πολιτική δυναμική.

Ακόμα και κυβερνήσεις, που δεν τολμούσαν να λάβουν δραστικά μέτρα, επειδή ήταν δέσμιες της «πολιτικής ορθότητας», είναι πολύ πιθανόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να ακολουθήσουν τον δρόμο του Μακρόν. Κι αν δεν τον ακολουθήσουν θα βρεθούν υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει ούτε η Γερμανία ως χώρα, ούτε προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Καταδικάζει και το ΥΠΕΞ
Την έντονη καταδίκη των υποτιμητικών αναφορών στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος κατά του Προέδρου της Γαλλίας εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Σε ανάρτησή του στα γαλλικά στον λογαριασμό του στο twitter, το ΥΠΕΞ ενώνει τη φωνή του με τους άλλους εταίρους της Κύπρου και καταδικάζει έντονα τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους γλώσσα δεν έχει θέση στην διπλωματία. 

Επαναλαμβάνουμε την έντονη καταδίκη των εταίρων μας για τις υποτιμητικές αναφορές  του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο. Μια τέτοια γλώσσα είναι απαράδεκτη και δεν έχει θέση στη διπλωματία, τονίζει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, την αλληλεγγύη του εκφράζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στον λογαριασμό του στο twitter έγραψε στα γαλλικά "Αλληλεγγύη με τον εταίρο μας την Γαλλία.  Καταδικάζουμε σθεναρά τις προσβλητικές αναφορές εκ μέρους των ανώτερων τουρκικών αρχών κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και κάθε ομιλία που οδηγεί σε μίσος".
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων