Κυριακή 17 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν παραιτείται ο Πρόεδρος-«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα καταδικάσουν»

  22/10/2020 16:02
Δεν παραιτείται ο Πρόεδρος-«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα καταδικάσουν»

Δεν παραιτείται ο Πρόεδρος-«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα καταδικάσουν»

  22/10/2020 16:02
Δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που ζητούσαν την παραίτησή του.
 
«Τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έθεσαν σήμερα ζήτημα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για πιθανή αυτοδιάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός για πρόωρες εκλογές ο Αβέρωφ-Πρώτα παραίτηση Προέδρου, απαντά το ΑΚΕΛ
 
Οι πολίτες τίμησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σαφή και ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για πέντε χρόνια.
 
Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η  εντολή των πολιτών ορίζει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
 
«Η προσπάθεια των δύο κομμάτων συμπίπτει με κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ακραίες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ενότητα πολιτών και πολιτικής ηγεσίας, την ίδια ώρα που συντρέχει η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού  η οποία απειλεί και με οικονομικές συνέπειες τη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Αυτή δεν είναι η ώρα πρόταξης των κομματικών συμφερόντων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα για τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ενότητα, τόνισε περαιτέρω η ανακοίνωση.
 
«Οι πολίτες που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών θα κρίνουν και θα καταδικάσουν ανάλογες συμπεριφορές», κατέληξε.
 
Έχει την κύρια ευθύνη
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, και αφού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είναι θετικός στην πραγματοποίηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ανέφεραν πως αυτός που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η θέση του κόμματος σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη. Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του.
 
Εξηγώντας την προσέγγιση αυτή, είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
 
«Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», τόνισε.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης για την αυτοδιάλυση της Βουλής, πως με αυτήν, δίνουν την τέλεια δικαιολογία και διέξοδο στην Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, να αποφύγει τον έλεγχο της Βουλής και να συνεχίσει την συγκάλυψη και απόκρυψη της διαπλοκής και της διαφθοράς που η ίδια συντηρούσε με το πρόγραμμα των ‘χρυσών διαβατηρίων’».
 
“Ως ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης πως έτσι, εξαφανίζουν το μοναδικό εμπόδιο που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαπλοκής. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται από τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού», πρόσθεσε.
 
Κατατίθεται αύριο
Σημειώνεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μεν πως η θέση του ΔΗΣΥ για τις πρόωρες εκλογές είναι θετική αλλά διευκρίνισε πως «δεν θα θέλαμε, όμως, σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας». Γι’ αυτό και, αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και με ένα πραγματισμό ότι η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί, είναι σχεδόν παράλυτη, πρόσθεσε.
 
Η ΕΔΕΚ, από πλευράς της, είπε ότι δεν φέρει ένσταση για αυτοδιάλυση της Βουλής, αν είναι αυτή η απόφαση της πλειοψηφίας, δεδομένου ότι θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.
 
Διαφορετική στάση τήρησε η Αλληλεγγύη, κάνοντας λόγο για προθέσεις εκ του πονηρού, που δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής αλλά σε επανεκλογή των ίδιων ανθρώπων, που δεν κατάφεραν να δώσουν στη δημοσιότητα τις λίστες των ατόμων που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Δήλωσε ανοιχτή σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο, αλλά όχι τώρα.
 
Η πρόταση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανήκει στο Κίνημα Οικολόγων και την ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου. Αύριο Παρασκευή, Γιώργος Περδίκης και Άννα Θεολόγου θα καταθέσουν από κοινού το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας