Λάβρος κατά ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος-Ο γαμπρός του, το δικηγορικό και ο Οδυσσέας

«Αν εμπλέκομαι με οποιοδήποτε τρόπο στις αποκαλύψεις του Al Jazeera θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν και θα παραιτηθώ», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στους ψιθύρους που ακολούθησαν τις φήμες για τις επόμενες αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου περί δικής του εμπλοκής, την ώρα που κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για ανηθικότητα και το ΔΗΚΟ για  για εκβιασμούς, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών τους, στον απόηχο του βίντεο και την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του Σίγμα και τον Γιάννη Καρεκλά, ήταν ιδιαίτερα έντονος για τα θέματα διαφθοράς, ειδικά σε ότι αφορά τη δική του εμπλοκή σε σκάνδαλα ή παρόμοιας υφής υποθέσεις, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και υπενθυμίζοντας τις διώξεις αξιωματούχων που καταδικάστηκαν για διαφορά επί της διακυβερνήσεώς του. 

«(Είμαι) άμωμος και αμόλυντος και θέλω να είμαι απόλυτος. Το τι ο καθένας μπορεί να λέει υποσκάπτοντας εν τη ουσία ή προσπαθώντας να δημιουργήσει μια άλλη εικόνα, είναι εντελώς διαφορετικό από το αν και κατά πόσο επειδή είμαι επικεφαλής της Κυβέρνησης, φέρω ευθύνη. Είναι καλά γνωστό ότι είναι διαχρονική, δυστυχώς η σήψη. Εκείνο που θέλω είναι να υπενθυμίσω, επί ποιας άλλης διακυβέρνησης οδηγήθηκαν στις φυλακές αξιωματούχοι του Κράτους. Πόσο ανέχτηκα την όποια παρανομία. Άλλο είναι το θέμα... Διαχρονικά θα υπάρχουν», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης

Και πρόσθεσε: «Σε όλα τα κράτη υπάρχουν άτομα που διαπράττουν παρανομίες και εκμεταλλεύονται το σύστημα. Δεν υποφέρει μόνο η Κύπρος. Δεν είναι καθόλου άλλοθι αυτό. Το επικαλούμαι για να πω αν γίνεται ή όχι ανεκτή αυτή η κατάσταση».

Οι ευθύνες της Βουλής
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη πως «αναδεικνύεται η μπόχα διότι αν κρύβεις ή καλύπτεις κάποιους που παρανομούν φαίνεται μειωμένη η διαφθορά. Αν στέλνεις στην φυλακή εκείνους που παρανόμησαν, τότε το μέγεθος της διαφθοράς είναι μεγάλο».

Παράλληλα κατηγόρησε τη Βουλή για την ολιγωρία που παρατηρείται σε ότι αφορά την ψήφιση των σχετικών με τη διαφθορά Νομοσχεδίων. «Πέρα από τις διώξεις στελεχών, έχουμε επιδιώξει μέσα από σειρά μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν. Πρέπει να μετρήσει κανείς ποιες είναι οι εκθέσεις της Moneyval, ποιες είναι οι εκθέσεις της GRECO, ποια είναι η έκθεση της ΕΕ αναφορικά με το Rule of Law και που αποδίδονται οι ευθύνες για την μη ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής».

Τα καλά του ΚΕΠ
Αναφερόμενος στο Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε το ιστορικό του, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που αυτό απέφερε στην κυπριακή οικονομία, ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2013. 

«Το να λέμε ότι τα έσοδα από τις πολιτογραφήσεις πήγαν σε επιτήδειους και εξυπνάκηδες δεν είναι σωστό, γιατί αδικούμε μια ολόκληρη βιομηχανία, την οικοδομική, που εργοδοτεί χιλιάδες κόσμου. Και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα είχαν οφέλη από το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα άρχισε το 2007 και το 2013 αντιμετωπίσαμε κρίση χρεοκοπίας. Είμαστε μια χώρα που προσφέρει υπηρεσίες, δεν έχουμε βιομηχανία. Είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες».

«Θα έπρεπε», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε την αιμορραγούσα οικονομία. Κάναμε τροπολογίες και έγινε κατορθωτό να γίνει ελκυστικός τόπος η χώρα μας. Και απέφερε αυτό δισεκατομμύρια. Εταιρείες επανεκκίνησαν, συνέβαλαν στην ανάπτυξη».

Τα κενά και οι προειδοποιήσεις
«Όταν διαπιστώσαμε τα κενά, προχωρήσαμε σε σειρά αλλαγών», πρόσθεσε. «Αρκετές φορές έφερα τους διάφορους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα. Θυμίζω όταν υπήρχαν πάγκοι στο αεροδρόμια και διαφήμιζαν ότι πωλούνται διαβατήρια. Υπήρχαν εταιρείες ανάπτυξης γης το 2014 που διαφήμιζαν στο εξωτερικό. Τότε πήραμε σημαντικά μέτρα. 

«Το 2016 αυστηροποιήσαμε, ενώ προηγουμένως περάσαμε κώδικα δεοντολογίας ώστε να σταματήσουν διαφημίσεις που εκθέτουν την χώρα μας. Τους προειδοποίησα ότι θα υποστούν τις συνέπειες.  Τους το είπα ότι θα έρθει η στιγμή που θα καταργηθεί το πρόγραμμα. Έγιναν τροπολογίες πέντε φορές», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η εταιρεία του γαμπρού του
Ερωτηθείς αν από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ευνοήθηκαν μέλη της οικογένειας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν έντονος και κατηγορηματικός. «Όχι κύριε. Η εταιρεία του γαμπρού μου που λέγεται, υπήρχε 10 χρόνια προτού γίνει γαμπρός μου. Και είναι ένα καταξιωμένο παιδί που ασχολείται κατά κύριο λόγο με οικιστικά ακίνητα. Έχουν ανεγείρει μόνο μια πολυώροφη οικοδομή που θα απευθύνετο σε επενδυτές. Το πρόγραμμα υπήρχε από το 2007. Το 2013 έγινε το πρόγραμμα για τον γαμπρό μου; Πριν παντρευτεί την κόρη μου εργαζόταν και ήταν επιτυχής στις εργασίες του. Δηλαδή, πλέον θα πούμε επειδή κάποιος είναι Πρόεδρος απαγορεύεται στους γαμπρούδες του να ασχολούνται με οτιδήποτε; Πρέπει να είναι άνεργοι;» διερωτήθηκε. 

Αναφέρθηκε μάλιστα και για τις εργασίες του δικηγορικού του γραφείου. «Μιλούν για το δικηγορικό μου γραφείο. Το 50% ανήκει στις κόρες μου το άλλο 50% ανήκει σε άλλους συνεταίρους. Αυτή η προσπάθεια δια των ψιθύρων να υποσκαφθεί το ήθος του ΠτΔ και των μελών της οικογένειας του είναι πολύ ψυχοφθόρος και ανέντιμη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η παράταση που δόθηκε μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα ευνοήσει αιτήσεις που εκκρεμούν από το δικηγορικό του γραφείο ή γραφεία άλλων στελεχών της Κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε κατηγορηματικά ότι ουδεμία αίτηση εκκρεμεί για υποβολή από το γραφείο του, ενώ εξήγησε πως δόθηκε προθεσμία γιατί υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ γραφείων και ενδιαφερομένων. «Για να καταλάβετε και πάλι την κατάχρηση. Δώσαμε ευχέρεια με παράταση, για να μην ματαιωθούν πράξεις και υπήρξαν εταιρείες που διαφήμιζαν, τρέξετε να προλάβετε».

Λέχθησαν ανοησίες στο βίντεο 
Ερωτηθείς εάν αισθάνεται ευθύνη για τα κακά του προγράμματος ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα, άλλου είδους εγκλήματα που διαπράττονται. «Δεν είναι σαφής ο νόμος ότι όποιος διαπράττει φόνο διαπράττει κακούργημα, πάει Κακουργιοδικείο και μετά φυλακή; Διαπράττονται κλοπές και ληστείες επειδή είναι τρύπιοι οι νόμοι; Είτε το θέλουμε είτε όχι, αν υπάρχει τάση παρανομίας, θα βρεθούν τρόποι. Ακούσατε από το βίντεο που λέχθησαν ανοησίες και επιπολαιότητες που εξέθεσαν την Κύπρο. Αυτοί δεν ανήκουν στην Κυβέρνηση.

Ακολούθως ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως ακόμα και μέσα από το βίντεο διαφάνηκε πως οι εμπλεκόμενοι δεν τόλμησαν να αναφερθούν στο όνομα του και δεν το έκαναν ποτέ. «Έπραξε η Κυβέρνηση όσα έπρεπε όταν διαπιστώνονταν κενά; Συνεργάστηκε με την Βουλή για να ολοκληρώσουμε ένα Σχέδιο; Θα ανέμενα ενοχοποίηση από αυτό το βίντεο που προκάλεσε απαρέσκεια, αν έλεγαν ότι ο ΠτΔ είναι φίλος τους και αν υπάρχει πρόβλημα να πάμε στον ΠτΔ. Γιατί δεν ανέφεραν τον ΠτΔ; Αν ξέρεις τα αγγελάκια, είπαν δεν χρειάζεσαι τον Θεό. Αυτό είπαν. Θα ήταν πιο εύκολο να πουν ότι ξέρουν τον Πρόεδρο. Δεν τολμούσαν να το πουν, γιατί ποτέ δεν το έκαναν και δεν διανοούντο ότι ήταν θα αποταθούν».

Αν βρεθεί ότι ο ΠτΔ είναι μπλεγμένος θα παραιτηθώ
Σε ότι αφορά τις φήμες που θέλουν το Al Jazeera να ετοιμάζει και νέο βίντεο αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί. Αν ακολουθήσουν και βρεθεί ότι ο ΠτΔ είναι μπλεγμένος θα αναλάβει τις ευθύνες του. Της παραίτησης, ευθέως, δεν έχω να ανησυχήσω, γι’ αυτό μιλώ έτσι».

Η… ανηθικότητα του ΑΚΕΛ
Απαντώντας στα πυρά του ΑΚΕΛ το οποίο κατηγόρησε για ανηθικότητα, για τις αιχμές που αφήνονται για τις εργασίες του πρώην δικηγορικού του γραφείου το οποίο σήμερα διαχειρίζονται οι θυγατέρες του, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως, «ακούω ότι το δικηγορικό του Αναστασιάδη (σ.σ το πρώην δικηγορικό), είναι μεταξύ των πρώτων 15. Έτσι λέει η αντιπολίτευση. Αν έλεγαν μεταξύ των πρώτων τριών το δέχομαι, μεταξύ των πρώτων πέντε το δέχομαι, των πρώτων δέκα το δέχομαι. Γιατί έλεγαν μεταξύ των 15; Επειδή είναι το δέκατο πέμπτο με συνολικά 52 ή 55 αιτήσεις διαβατηρίων από τις τέσσερις χιλιάδες τόσες πολιτογραφήσεις». 

«Μπορείτε», συνέχισε, «να διανοηθείτε το ήθος που υπάρχει, η ανηθικότητα; Το να προσπαθείς να πλήξεις το κύρος ενός ανθρώπου», διερωτήθηκε, ενώ υπενθύμισε και την υπόθεση της RyanAir. «Πάλι είπαν ότι το δικηγορικό μου ήταν μπλεγμένο και αμέσως μετά τη συνάντηση με τον διευθυντή της εταιρείας, ευτυχώς είχα Υπουργικό και είπα να προκηρυχθεί ξανά η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Cyprus Airways, διότι η συνάντησή μου με τον κύριο της Rynair εν τη ουσία θέλει να τον πληρώσουμε και από πάνω. Ήταν μέσα στα πρακτικά, δόθηκαν στην δημοσιότητα, ερευνήθηκε το θέμα».

Στη συνέχεια, στο ίδιο πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την υπόθεση του «Νίκος plot» στη γενέτειρά του Πέρα Πεδί. «Να πάω στο θέμα plot, στο Πέρα Πεδί;», που ήταν εκτός της ανάπτυξης που υπεβλήθη, που δεν υπέγραψα ποτέ την αίτηση; Ερεύνησε ο Γενικός Ελεγκτής. Πόσα και πόσα ελέγχθηκαν που δεν ευσταθούν; Που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα», είπε, εμφανώς ενοχλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Οι επίμαχες πολιτογραφήσεις από το δικηγορικό του
Ερωτηθείς αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο του στη Λεμεσό, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως αν υπήρξε παρανομία αν δόθηκε διαβατήριο σε πολίτη τρίτης χώρας που δεν δικαιούτο εγείρεται θέμα. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο επίμαχες πολιτογραφήσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό, οι οποίες, όπως εξήγησε έγιναν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. «Το 2011 ο ένας εξ αυτών έχει εταιρεία που είναι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υπέστη διοικητικό πρόστιμο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου είναι επίσης εγγεγραμμένη η εταιρεία του. O άλλος, ο οποίος όντως φαίνεται να καταζητείται, το 2016 πολιτογραφήθηκε όχι επί των ημερών μας αλλά νομίζω επί ημερών που ήταν Υπουργός η Ελένη Μαύρου. Πρέπει να φέρει ευθύνη το δικηγορικό; Αν διαφανεί ότι υπήρξε παρέμβαση για να τους δοθεί το διαβατήριο, τότε αποδέχομαι ότι φέρω ευθύνη».

Πότε θα ήταν τέλειος ο Οδυσσέας
Ερωτηθείς γιατί η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος δεν επιτρέπουν να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη θέση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και οφείλει να είναι και τοποτηρητής του Συντάγματος. «Αν εκ του Συντάγματος εκείνος που έχει το δικαίωμα να διορίζει ερευνητικές επιτροπές και ποινικούς ανακριτές, που είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, ανεξάρτητος αξιωματούχος αλλά ιεραρχικά υπεράνω του Ελεγκτή, ο οποίος εκ του Συντάγματος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα,  διερωτώμαι πόση υπόσκαψη θα υφίστατο ο θεσμός του Εισαγγελέα, αν τον αμφισβητούσα και πήγαινα στον Ελεγκτή να του πω».

Και πρόσθεσε: «Έχει συγκεκριμένα καθήκοντα ο Ελεγκτής, δεν είναι επί παντός επιστητού, όπως είναι ο Εισαγγελέας. Δεν έχει εξουσία να διορίζει επιτροπές ή ανακριτές ή να κατευθύνει ποινικές έρευνες. Γι΄ αυτό πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χωρίς να το θέλουμε υποσκάπτουμε θεσμούς. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την θέση για τον Γενικό Ελεγκτή πως όταν ενεργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «ενεργεί ορθά και ουδεμία μομφή. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπερέβαλε αρμοδιοτήτων. Τον θεωρώ ικανότατο αξιωματούχο του Κράτους, που αν περιόριζε ελάχιστα στα όσα το Σύνταγμα προνοεί και οι νόμοι, θα ήταν ο τέλειος. Δεν λέω ότι δεν είναι τέλειος».

Εκβιασμός το αίτημα του ΔΗΚΟ
Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, να διοριστεί ο Ελεγκτής για να ερευνήσει τις πολιτογραφήσεις, αλλιώς θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς.  «Σχετικά με το αίτημα, ή εκβιασμό καλύτερα, αν είναι δυνατόν τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου να υπερβαίνουν βασικών Αρχών. Να υποσκάπτεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τι έκανε; Διόρισε με βάση το Νόμο και ύστερα από απόφαση Υπουργικού, διότι δεν ανεχόμαστε την κάθε παρανομία, όσο και αν οι αδυναμίες του προγράμματος το επέτρεψαν, να διορίσει τον πρώην Πρόεδρο Ανωτάτου, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος είναι μέλος της Υπηρεσίας, την κα Καλογήρου και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Όλοι αυτοί εξουδετερώνονται, ο Εισαγγελέας είναι «ύποπτος», διότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός και ο μόνος αντικειμενικός κατά το ΔΗΚΟ είναι ο Ελεγκτής. Το ίδιο περίπου ζητεί και το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως τον Νοέμβριο του 2016 ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ δια προτάσεως νόμου απαγόρευσαν στον Ελεγκτή να κάνει έλεγχο στον Συνεργατισμό για τις καταθέσεις και τα ΜΕΔ των βουλευτών. Συνέχισε λέγοντας πως, «προ τριμήνου ή τετραμήνου, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας  του ΑΚΕΛ πρότεινε αντικατάσταση του Ελεγκτή με Ελεγκτικό Συνέδριο. Συνεπώς, κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ή σεβόμαστε πραγματικά τους θεσμούς ή απλά για λόγους σκοπιμότητας και είναι κρίμα γιατί η εμμονή σε συγκεκριμένο αξιωματούχο που δεν έχει τις εξουσίες του Εισαγγελέα μπορεί να οδηγήσει σε υποψίες. 

«Τι θα απαντήσουν σε όσους αναμένουν επιδόματα;»
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν το ΔΗΚΟ επιμένει στη θέση του και δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου να προβληματιστεί. «Να προβληματιστούν εκείνοι που θα προκαλέσουν την κρίση για το πώς θα λειτουργήσει το Κράτος. Τι θα απαντήσουν σε όσους αναμένουν εκτέλεση έργων και επιδομάτων;», διερωτήθηκε. «Αν έχουν διαφωνίες με προϋπολογισμό το κατανοώ. Είναι δυνατόν γιατί δεν διορίζεις αυτόν που ζήτησα δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό και ας υποφέρει το Κράτος και ας χρεοκοπήσει; Είναι λογική και υπευθυνότητα από ένα κόμμα που ζήτησε δυο φορές να κυβερνήσει τον τόπο;» διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

«Δοκιμάστηκα σε εκλογές μετά το κούρεμα»
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την αποφασιστικότητα του για να προχωρήσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και τα κόμματα για την πάταξη της πριν την ολοκλήρωση της θητείας του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο της αντιπολίτευσης καθώς και στους διορισμούς στους οποίους προχώρησε και του ασκήθηκε κριτική. «Από διορισμούς που έκανα σε διάφορα αξιώματα θα δείτε αν προτίμησα κομματικούς ή όχι. Ποιος τους διόρισε; Πότε έκαμα διάκριση είτε στην διπλωματική υπηρεσία είτε σε Αρχηγούς Αστυνομίας είτε σε διάφορα αξιώματα. Ακόμα και στο Υπουργικό μου. Ήταν όλοι κομματικοί;», διερωτήθηκε. 

Και πρόσθεσε: «Ωραία και ευπρόσδεκτη η κριτική. Όταν η Αντιπολίτευση λειτουργεί δημιουργικά είναι και ευκολότερη η διακυβέρνηση. Έχω ανοικτά αυτιά. Όταν είναι μηδενιστική δεν ωφελεί τον τόπο, δημιουργεί απλά απαξίωση. Είπαν ότι ευθύνομαι για το κούρεμα, δοκιμάστηκα σε εκλογές και έλαβα το ίδιο ποσοστό».

Οι… δαίμονες
Σημειώνεται πως στην αρχή της συνέντευξης ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στο σχόλιο του Γιάννη Καρεκλά για το επίμαχο βίντεο με τον Πρόεδρο να προειδοποιεί δημοσιογράφους να μην των ρωτήσουν για τον Αl Jazeera γιατί «θα σας πάρουν οι δαίμονες».

«Εκείνο το βράδυ ήταν η επάνοδος του Oruc Reic. Για μένα προτεραιότητα ήταν και ένα αίσθημα αγανάκτησης γιατί ήταν οι διαβεβαιώσεις της Τουρκίας που δόθηκαν από πλευράς Ε.Ε. και συνεπώς προείχε η κρίση που απειλείτο που δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την Κύπρο και όχι τα όσα δυστυχώς επεσυνέβησαν και που αφορούσαν ένα πρόγραμμα. Αστειευόμενος, συνεπώς, απευθύνθηκα και είπα εκείνο που είπα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ας βρεθεί δημοσιογράφος να πει αν παραπονέθηκα ή αν παρενέβηκα στο έργο του ακόμα και όταν κατάφωρα αδικούμαι», υπέδειξε με έντονο ύφος ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε και για το Κυπριακό, απαντώντας για τις προσδοκίες της δικής μας πλευράς στην νέα προσπάθεια που αναμένεται να εγκαινιάσει το επόμενο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στα δεδομένα που φέρνει η εκλογή Τατάρ, ενώ απάντησε στην κριτική που του ασκείται για το ζήτημα της Αμμοχώστου καθώς και για την κριτική που δέχεται ότι εγκατέλειψε το πλαίσιο λύσης εντός διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Σε ότι αφορά το πρώτο στάδιο της προσπάθειας του Αντόνιο Γκουτέρες ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα αρνηθεί να πάει στην άτυπη πενταμερή. «Πιστεύω ότι δεν θα αρνηθούν να πάνε σε άτυπη συνάντηση. Αυτό που έχω καθήκον να πω είναι να δηλώσω την ετοιμότητα, όπως κάλεσα και τον Τατάρ για γνωριμία και να ανταποκριθώ θετικά και θέτω τη βάση του διαλόγου», είπε.

Στην συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως η άτυπη συνάντηση που θα διαπραγματεύεται την ατζέντα, δηλαδή την βάση της συζήτησης ενώ στο επόμενο στάδιο θα είναι οι συνομιλίες που θα αφορούν την ουσία της διαδικασίας. «Στην άτυπη ορθό και καλύτερο είναι να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες η Τουρκία. Εκεί βεβαίως δεν θα διαπραγματευτώ για την βάση λύσης. Εκεί θα διαπραγματευτώ ποια θα είναι η σύνθεση, ο ρόλος και η παρουσία της ΕΕ. Επομένως υπάρχει μια διαφορά. 

«Όταν θα πάω για διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να νιώθω ότι δεν πάω υπό απειλή. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν σαν πραγματικοί Κύπριοι, αν μπορεί να συνειδητοποιήσει ο κ. Τατάρ ότι τούτη η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται από καμιά άλλη» εξήγησε.

Αναφορικά με το ζήτημα των τουρκικών έκνομων ενεργειών και αν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες αν αυτές συνεχίζονται ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως πως είναι κοινή απόφαση του Εθνικού ότι δεν πάμε σε συνομιλίες υπό απειλές. Απαντώντας στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ για αλλοπρόσαλλη πολιτική, υπέδειξε ότι, «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πολιτικός που δεν ελίχθηκε κατά καιρούς και για λόγους ορθής διαπραγμάτευσης. Η λύση θα περάσει μέσα από δημοψήφισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησε και στα πυρά της μείζονος αντιπολίτευσης για τον νεκρό χρόνο διαπραγματεύσεων. «Διερωτώμαι εάν αυτό εξαρτιόταν από εμένα. Όταν ζήτησα από τον κ. Ακιντζί να βρεθούμε και βρεθήκαμε τον Αύγουστο η Άγκυρα ήταν αντίθετη. Πώς θα πηγαίναμε σε Πενταμερή; Την απέρριψαν ακόμη και μετά που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε εμένα και τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο. Η Τουρκία έβρισκε πρόσχημα εκλογές Ελλάδας, κατεχόμενων, Brexit. Τα προσχήματα προέρχονταν από τουρκικής πλευράς και όχι από την βούληση την δική μου», απάντησε.

«Το 2004 κάποιοι έψαχναν να βρουν τσιμέντο»
Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε και στην κριτική του ΑΚΕΛ ότι εγκατέλειψε τη ΔΔΟ. «Τα αφηγήματα προκειμένου να κατηγορηθώ είναι ότι τάχα εγκατέλειψα την ΔΔΟ. Όταν ανέλαβα το όλο κόστος το 2004, κάποιοι έψαχναν να βρουν τσιμέντο. Δεν άλλαξε η πολιτική μου έκτοτε.

«Εκείνο που άλλαξε», συνέχισε, το 2017, «όσο αφορά την ανάγκη επιμονής ήταν όταν μέσα από τις αναιρέσεις συγκλίσεων έβλεπα την προσπάθεια της Τουρκίας να είναι υπό τον έλεγχο η νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν διαφοροποιήθηκα όσο αφορά την βάση λύσης αλλά προς κάποια προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζουν λειτουργικότητα, βιωσιμότητα αλλά και αποδεκτικότητα της λύσης από τον κυπριακό ελληνισμό.  Αυτό μεταξύ των άλλων, πέραν των εγγυήσεων, πέραν της παρουσίας στρατού ήταν και το θέμα της πολιτικής ισότητας. Ήδη, έχουμε συγκλίσεις στην νομοθετική εξουσία, στην δικαστική, μένει η εκτελεστική»

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την απαίτηση της άλλης πλευράς για θετική ψήφο. «Πόσο άδικο είναι να ζητά η [μικρότερη] πληθυσμιακή κοινότητα να είναι εκείνη που θα αποφασίζει δια της θετικής ψήφου για όλες τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης; Ως αντιπρόταση είπα ότι δέχομαι να έχετε την θετική ψήφο. Δεν θα σας στερήσω αυτό που θα εξαλείψει τις ανησυχίες σας αν η πλειοψηφία καταχραστεί της αριθμητικής της υπεροχής. Εκεί όπου η πλειοψηφία εισηγηθεί απόφαση που θα βλάπτει τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας να ενασκείτε την θετική σας ψήφο. Τι πιο δίκαιο υπάρχει; Προστατευτική δικλίδα και την ίδια ώρα λειτουργικό κράτος. Θέλω να ξεκαθαρίσω».

«Δεν εγκατέλειψα την Αμμόχωστο»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και για το θέμα της Αμμοχώστου, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια για επιστροφή της περίκλειστης πόλης. «Το ότι την είχα ως προτεραιότητα αποτελεί το γεγονός ότι τον Γενάρη στην Γενεύη το 2017 κατατέθηκαν χάρτες. Το μέγιστο μέρος επιστροφής εδαφών ήταν η επαρχία και η περίκλειστη πόλη. Να μιλήσω ανοικτά; Για το αγγλοκαναδοαμερικανικό σχέδιο στο οποίο η Αμμόχωστος διδόταν αρκεί να άρχιζαν οι συνομιλίες; Να μιλήσω αργότερα για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ή για σχέδια που απορρίψαμε που επιστρεφόταν η Αμμόχωστος; Για τις προσπάθειες που εγώ κατέβαλα όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν; Που είχαμε συμφωνήσει για επιτροπή και περισσότερα βήματα και απέρριψε την πρόταση ο Έρογλου;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος και συνέχισε. 

«Το 2016 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε σύσκεψη για να πεισθούμε να ανοίξουμε κεφάλαια και ζήτησα να επιστραφεί η Αμμόχωστος. Τότε είπε ο Νταβούτογλου να αναγνωρίσουμε το αεροδρόμιο της Τύμπου και αρνήθηκα. Η Αμμόχωστος είναι ένα εκ των προαπαιτουμένων. Είναι δυνατό να υπάρξει λύση χωρίς αναπροσαρμογή εδαφών; Και χωρίς επιστροφή Αμμοχώστου ή και της Μόρφου είναι δυνατή αναπροσαρμογή εδαφών;». 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»