Τριμερής… απάντηση στους πειρατές της Μεσογείου

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, στη σκιά της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τους ομολόγους του ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με την Αθήνα και η Λευκωσία να είναι θύματα των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας και την Αίγυπτο να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της σε άλλα πεδία, όπως αυτό της Λιβύης.
 
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί από τους κυρίους Αναστασιάδη, Μητσοτάκη και Σίσι Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις των τριών χωρών σε μία σειρά από ζητήματα και αναμένεται η αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία και οι απειλές που δημιουργεί για την περιφερειακή ασφάλεια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Για το περιεχόμενό της προϊδέασε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, λέγοντας ότι «ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για  την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
 
Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και οι πρόσφατες ενέργειές της για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, αναμένεται να απασχολήσουν την περιφερειακή Σύνοδο. Επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό, μετά την αλλαγή διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς και ενόψει της πρωτοβουλίας που θα αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Πέραν, ωστόσο, των κινδύνων που προκαλεί η Τουρκία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών. Αναμένεται ότι θα γίνει αξιολόγηση της προόδου του τριμερούς μηχανισμού και να συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία. Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Νίκο Αναστασιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είναι το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα περιφερειακά ζητήματα και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση με τον κορωνοϊό.
 
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η όγδοη φορά που οι τρεις χώρες συναντιούνται, μία ένδειξη για το επίπεδο που έχουν φτάσει οι τριμερείς σχέσεις και την κοινή ασπίδα σταθερότητας που δημιουργούν σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη.  
 
Η Αστυνομία έχει προβεί σε ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας, οι οποίες περιλαμβάνουν ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης