Για εκβιασμό και πολιτικές σκοπιμότητες κατηγορεί η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Δεν φαίνεται να έχει σταματημό η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, καθώς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επανήλθαν με την Κυβέρνηση να αντεπιτίθεται. Στην εξίσωση μπήκε ξανά και ο ρόλος των ανεξάρτητων θεσμών στη διερεύνηση των θεμάτων που έχουν προκύψει, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να τίθεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, την οποία το Προεδρικό να κάνει λόγο για εκβιασμό και πολιτικές σκοπιμότητες.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να περιφρουρούν τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα και να προασπίζουν όλους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου και του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει πολύ περισσότερες και διευρυμένες συνταγματικές αρμοδιότητες από τον οποιονδήποτε άλλο ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.
 
«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες που ζητεί την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στη διερεύνηση του θέματος για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών που προέκυψαν από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, πρώτον υποσκάπτει και προσβάλλει τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και, δεύτερον, εκθέτει σε πολιτικά και κομματικά παιγνίδια τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κούσιος.
 
Να υπενθυμίσουμε τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ ότι η Κυβέρνηση, με απόφαση της, εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος, σημείωσε περαιτέρω.
 
«Η εισήγηση της Κυβέρνηση υιοθετήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας διόρισε τετραμελή ερευνητική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Διαφορών και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, συνεπώς, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά συμμετέχει στην ερευνητική επιτροπή με έναν εκ των δύο επικεφαλής της, υπέδειξε.
 
«Είναι το ελάχιστο υποκριτικό, η υπό εκκόλαψη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ να ζητά επιτακτικά από την Κυβέρνηση να εμπλακεί ο Γενικός Ελεγκτής στη διερεύνηση του θέματος με τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών μέσω του ΚΕΠ, αφού η ίδια αυτή συμμαχία το 2016 ψήφισε νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και απαγόρευε στον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα αναφορικά με δάνεια που έλαβαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από το Συνεργατικό Κίνημα. Δηλαδή, πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται το κομματικό τους συμφέρον. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι με δημόσιες δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προ ολίγων μηνών, είχε θέσει θέμα κατάργησης της θέσης του Γενικού Ελεγκτή και υιοθέτησης του συστήματος του Ελεγκτικού Συμβουλίου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Τέλος, ο πρωτόγνωρος εκβιασμός του ΔΗΚΟ ότι  θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους αν δεν εμπλακεί στις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις ο Γενικός Ελεγκτής, αποτελεί την έσχατη παραβίαση των συνταγματικών θέσμιων και που δια εκβιασμού επιχειρείται η υποκατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή», κατήγγειλε ο κ. Κούσιος.
 
Θα ήταν αποδεκτό, επεσήμανε, αν υπήρχαν πολιτικο-οικονομικές διαφωνίες να μην ψηφίσει ένα κόμμα τους προϋπολογισμούς του κράτους. Δεν είναι,  όμως, αποδεκτό να τίθεται ως εκβιασμός η ψήφιση των προϋπολογισμών σε συνάρτηση με ικανοποίηση απαίτησης για ένα άλλο εντελώς διαφορετικό ζήτημα και μάλιστα σε σχέση με την παραβίαση της συνταγματικής τάξης, πόσω μάλλον κατά τρόπο εκβιαστικό.
 
«Ένας εκβιασμός που στην ουσία δεν αποτελεί εκβιασμό κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά του κράτους και της κοινωνίας», κατέληξε.
 
Μετά την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, το ΑΚΕΛ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία ζητά να αφεθεί ο Γενικός Ελεγκτής να ολοκληρώσει την έρευνά του.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Στέφανο Στεφάνου,«είναι πλέον πολύ φανερή σε όλους τους πολίτες η αγωνία και το άγχος της κυβέρνησης να κρατήσει έξω από τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα "χρυσά διαβατήρια" τον Γενικό Ελεγκτή. Φανερός είναι και ο φόβος της κυβέρνησης για τη διαφάνεια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Αφήστε τον Γ. Ελεγκτή να ολοκληρώσει την έρευνα που άρχισε πριν η κυβέρνηση του απαγορεύσει την πρόσβαση στα αρχεία».
 
Όταν η κυβέρνηση μιλά για υπόσκαψη των θεσμών, συνέχισε ο κ. Στεφάνου «γελά και το παρδαλό κατσίκι.
Είναι ή δεν είναι υπόσκαψη του θεσμού του Γ. Ελεγκτή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε τον διορισμό του βοηθού του στην Ερευνητική Επιτροπή χωρίς να τον ενημερώσει;

Εν πάση περιπτώσει, το «ντροπή κύριε Πρόεδρε» του τέως Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεικνύει τι εννοεί η κυβέρνηση, όταν μιλά για σεβασμό των θεσμών».
 
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση επιτίθεται στο ΑΚΕΛ για να μην σχολιάσει την απόφαση της Ε.Ε. να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια. Θα αναμένουμε τα σχόλια της κυβέρνησης όταν και εφόσον δεήσει να σχολιάσει».
 
Να απολογηθεί για τον διασυρμό
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει ότι «η διαδικασία εναντίον της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τις τελευταίες σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για τις πολιτογραφήσεις, επιβεβαιώνει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για την κακοδιαχείριση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος».
 
Ελπίζουμε απόψε, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με το γνωστό βίντεο του Al Jazeera,  ο κύριος Αναστασιάδης να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου, που ο ίδιος και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, επέτρεψαν, είπε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που αναμένουμε να κάνει ο κύριος Αναστασιάδης.
 
«Καλούμε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να αφουγκραστεί την απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας για έλεγχο και διαφάνεια και να δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή σε όλους τους φακέλους που αφορούν πολιτογραφήσεις. Αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
«Ο κύριος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, οφείλουν επίσης να απαντήσουν το ερώτημα: τι είναι αυτό που τους φοβίζει τόσο πολύ και επιχειρούν να κρύψουν; Γιατί επιμένουν στη συσκότιση;», κατέληξε.
 
Πυροβολούσε το κύρος μας
Από δικής του πλευράς, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να κινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην καμωθεί και πάλι την έκπληκτη, είπε.
 
«Προειδοποιήθηκε η κυβέρνηση τουλάχιστον από το Γενάρη του 2019 με σχετική ανακοίνωση της ΕΕ. Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης αυθημερόν και δημόσια απάντησε στην ΕΕ κατηγορώντας την για σκοπιμότητες ισχυριζόμενος ότι η Κύπρος έχει τα «αυστηρότερα κριτήρια» απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
 
Αυτή ήταν μέχρι πρόσφατα η προσέγγιση της κυβέρνησης. Δήλωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Πρόγραμμα. Όσοι έλεγαν το αντίθετο, γίνονταν στόχος των κυβερνητικών επιθέσεων ότι δήθεν «εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα» και ότι «πυροβολούν τα πόδια μας», υπέδειξε.
 
«Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση πυροβολούσε το κύρος και διέσυρε το όνομα το όνομα της Κύπρου διεθνώς, με τη βιομηχανία μαζικής παραχώρησης διαβατηρίων που έστησε επί των ημερών της», τόνισε.
 
«Αν η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δεν φοβούνται τίποτα και δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, γιατί εμποδίζουν την ολοκλήρωση της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τα «χρυσά» διαβατήρια; Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματική διαφάνεια, γιατί δεν δίνει απαντήσεις για τις επιλεγμένες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που επισπεύδονταν με γραπτές εντολές του Υπουργού Εσωτερικών;», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
 

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους