Τις θέσεις του για τα ελληνικά ζητήματα ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου του με τίτλο «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ μιλά για την μακροχρόνια στενή του σχέση με την Ομογένεια και τη στάση του στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
 
H ανακοίνωση ξεκινά με απόσπασμα ομιλίας του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, στις 25 Μαρτίου 2009, όπου είπε ότι η Ελλάδα και η Αμερική μοιράζονται κοινές αξίες, κοινούς στόχους, μια κοινή φιλοσοφική παράδοση που πηγαίνει πίσω στους συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας.
 
«Καθ `όλη τη διάρκεια του πολυετή του δημόσιου βίου, ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα μακρύ ιστορικό εμπλοκής σε θέματα σημαντικά για τους Ελληνοαμερικανούς και ένα ρεκόρ υποστήριξης για την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας. Έχει εργαστεί προσωπικά με Έλληνες ηγέτες για πολλές δεκαετίες για να ενισχύσει τη συμμαχία. Ως Πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί σε έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας, για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας», γράφει η ανακοίνωση.
 
Απαριθμώντας όσα έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν στον πολιτικό του βίο:
● Ως Αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ηγήθηκε προτρέποντας την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής της κρίσης, συνεργαζόμενος στενά με Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει μια δίκαιη συμφωνία.
● Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και υποστήριξε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί, ως πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος στα τελευταία 50 χρόνια και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό ζήτημα.
● Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την Κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας.
● Ο Τζο υπήρξε από καιρό ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσέφερε ακλόνητη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί το ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη ανάμνηση την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και κάθε μία από τις συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της Σχολής Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
● Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στο Ντελαγουέρ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.
● Ο Μπάιντεν είχε την τιμή να λάβει την υψηλότερη διάκριση του οργανισμού Oxi Day Foundation το 2016 και το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015.

Η ανακοίνωση αναφέρει και τις υποσχέσεις για το τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν:

● Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
● Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή που έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
● Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να φέρει λύση στο Κυπριακό ζήτημα.
● Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ