Συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής για… «μονιμοποίηση» του Αδάμου

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους διαδρόμους της Βουλής, μετά την παραίτηση Συλλούρη. Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα κόμματα ζητούσαν ανοιχτά από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής να υποβάλει την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, η Βουλή έχει βρεθεί ενώπιον μίας πρωτοφανούς κατάστασης.
 
Αν και υπήρξαν ξανά στο παρελθόν παραιτήσεις Προέδρου της Βουλής, αυτό έγινε στις περιπτώσεις Σπύρου Κυπριανού και Δημήτρη Χριστόφια, μετά την εκλογή τους στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Επρόκειτο, δηλαδή, για «προγραμματισμένες» παραιτήσεις, δεδομένου ότι τα κόμματα γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ήταν πιθανόν να συμβούν και ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναινετική επιλογή για την Προεδρία προτείνει το ΑΚΕΛ-Δεν έριξε ακόμα το όνομα του Αδάμου
 
Σήμερα εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ως πρεσβύτερος βουλευτής, μπορεί να προεδρεύει ταυτόχρονα της Δημοκρατίας και της Βουλής ή θα πρέπει, για τις επόμενες ώρες, μέχρι να επιστρέψει ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες, να αναλάβει ο κ. Αδάμου την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Ζαχαρίας Κουλίας, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής, την Προεδρία της Βουλής, αφού φαίνεται πως δεν είναι ξεκάθαρη η νομική γνωμάτευση. Υπό άλλες συνθήκες, πάντως, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής προεδρεύει της Δημοκρατίας, δεν προεδρεύει ταυτόχρονα και της Βουλής.
 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπήρξε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο Δημήτρης Συλλούρης δεν μπορεί να κατέχει και τις δύο θέσεις ταυτόχρονα. Με βάση αυτή την γνωμάτευση, της Βουλής θα πρέπει να προεδρεύει ο κ. Κουλίας, ώστε να διατηρηθεί η διάκριση των εξουσιών. Όπως εξήγησε στον REPORTER ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, «είναι διακρινόμενες εξουσίες οι δύο και δεν πρέπει να ασκούνται ταυτόχρονα».
 
Όλη αυτή η σύγχυση καθιστά επιτακτική την ανάγκη γρήγορων διαδικασιών αντικατάστασης του Δημήτρη Συλλούρη, ώστε η λειτουργία του Κοινοβουλίου να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ήδη, στους διαδρόμους της Βουλής, «παίζει» έντονα η ιδέα «μονιμοποίησης» του Αδάμου Αδάμου στην Προεδρία της Βουλής. Η εκλογή του θα σήμαινε ότι θα καταλάβει την Προεδρία της Βουλής μόλις για μερικούς μήνες, στη δύση της κοινοβουλευτικής του καριέρας (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει), αφού τον Μάιο έχουμε βουλευτικές εκλογές.
 
Ήδη τοποθετήθηκε δημοσίως ο Άγγελος Βότσης, λέγοντας ότι η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα υποστήριζε την υποψηφιότητα Αδάμου, ενώ θετικά διακείμενο φαίνεται να είναι και το ΔΗΚΟ. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι όντως του προτείνουν την υποψηφιότητα του Αδάμου Αδάμου άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει. Τόνισε, ωστόσο, ότι λόγω και του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις.
 
Τον κ. Αδάμου υποστηρίζει και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Ο Πρόεδρος του, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε στο Facebook την ελπίδα ότι και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφασίσουν να συμπορευθούν με αυτή την επιλογή, καθώς ο κ. Αδάμου χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. αυτή την ώρα, αυτό που απαιτείται είναι ενότητα, τόνισε.  
 
Ερώτημα, βεβαίως, αποτελεί η θέση του ΔΗΣΥ, ο οποίος, ως το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, ενδεχομένως να ήθελε να διεκδικήσει την Προεδρία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ