Στενεύει ο κλοιός για Συλλούρη και επίκεινται αλλαγές στη Βουλή

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που ακολούθησαν του πολιτικού σεισμού που προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ήδη το ΚΕΠ πέρασε στο παρελθόν, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής Χριστάκης Τζοβάνης, με τον Δημήτρη Συλλούρη να υπαινίσσεται ότι θα κάνει το ίδιο. 
 
Με το ντοκιμαντέρ να αγγίζει, πλέον, ξεκάθαρα πολιτειακούς αξιωματούχους και να δείχνει ένα τρύπιο σύστημα στο οποίο δεν εμπλέκονται απλώς δικηγόροι, λογιστές και developers αλλά και πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως το ΚΕΠ, στην υφιστάμενή του μορφή, δεν σώζεται με τίποτα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταφόπλακα στο Επενδυτικό Πρόγραμμα έβαλε η Κυβέρνηση
 
Αντιθέτως, η Κυβέρνηση προέβη στην παραδοχή πως γινόταν «καταχρηστική εκμετάλλευση» προνοιών του προγράμματος, μία κατηγορία που ανέκαθεν υπήρχε αλλά ουδέποτε στο παρελθόν υιοθετήθηκε επίσημα από κυβερνητικά χείλη, που αντιθέτως φρόντιζαν να διασκεδάζουν τόσο καιρό τις εντυπώσεις, λέγοντας πως θωράκισαν το ΚΕΠ με ασφαλιστικές δικλίδες. Επί της ουσίας, υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής, η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως καμία ασφαλιστική δικλίδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του εν λόγω προγράμματος και η συνέχισή του θα συνεχίσει να πλήττει τη διεθνή εικόνα της Κύπρου.
 
Ανοιχτό παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα τι θα συμβεί με τις αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί και ποιας διαχείρισης θα τύχουν επενδύσεις που κινδυνεύουν να χαθούν, ωστόσο φαίνεται ότι, προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο, αποτελεί η διαχείριση της οργής στο εσωτερικό και της… τάτσας στο εξωτερικό.
 
Οι εξελίξεις έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο, καθώς, λίγη ώρα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος εκτίθεται ανεπανόρθωτα από τα όσα ακούγεται να λέει στο ντοκιμαντέρ, ανακοίνωσε τις δικές του αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε... αυτοπεριορισμό ο Συλλούρης μετά τον σάλο-Αποχή, απολογίες και αποφάσεις
 
Αφού ζήτησε συγνώμη που επέτρεψε σε κάποιους, μέσα από μία σκηνοθετημένη, αποσπασμαστική εικόνα, να πλήξουν το πρόσωπό του και τον θεσμό που εκπροσωπεί, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι την αποπεράτωση των ερευνών. Ακολούθως άφησε να νοηθεί ότι έχει λάβει την απόφαση να παραιτηθεί από την Προεδρία της Βουλής, λέγοντας ότι «όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω».
 
Πρόκειται για μία κίνηση που απαιτούν έντονα τόσο τα περισσότερα κόμματα όσο και ο απλός κόσμος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό πολιτικό κλοιό γύρω από τον δεύτερο τη τάξει πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν επιβεβαιωθούν, πάντως, οι πληροφορίες, η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αν και διαδικαστικά θα πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, οι όποιες διαβουλεύσεις που θα προηγηθούν μεταξύ των κομμάτων θα γίνουν σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης, λίγους μόνο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
 
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση παραίτησης του κ. Συλλούρη από τη Βουλή, την έδρα του αναμένεται να καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα του Κινήματος Αλληλεγγύης στην επαρχία Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργιάδου.
 
Η τρίτη πράξη παίχθηκε στην Εζεκία Παπαϊωάννου, καθώς ο βουλευτής του Χριστάκης Τζιοβάνης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ, που επί χρόνια εκστόμιζε κορώνες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, επέλεξε τον δρόμο της σιωπής, κερδίζοντας χρόνο ως προς τη διαχείριση της κατάστασης που προκλήθηκε με την αντιστροφή των ρόλων που προκάλεσε η εμπλοκή δικού του βουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των επενδύσεων στον όμιλο εταιρειών, στο βίντεο ο κ. Τζιοβάνης παρουσιάζεται από τους άλλους ως το άτομο που σηκώνει το τηλέφωνο και κανονίζει καταστάσεις, σπρώχνοντας αιτήσεις και επιλύοντας προβλήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει… κόκκινη κάρτα στον Τζιοβάνη το ΑΚΕΛ-Ξένο σώμα για το κόμμα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Τζιοβάνη να υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που έπραξε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στην οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις του κόμματος. «Ας αποτελέσει την απαρχή για πλήρη διερεύνηση και απόδοση δικαιοσύνης όλων των υποθέσεων που ταλανίζουν τον τόπο σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους και όλα τα επίπεδα με την ίδια πολιτική ευθιξία και ίδια πολιτική βούληση», ανέφερε ο παραιτηθείς βουλευτής, που δήλωσε, στην επιστολή του, πως παραιτείται για λόγους πολιτικής ευθυξίας.
 
Ως απότοκο της παραίτησης Τζιοβάνη, θα υπάρξει αλλαγή και στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, καθώς θα αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου, Τουμάζο Τσιελεπή. Η παραίτηση Τζιοβάνη αναπόφευκτα αυξάνει και την πίεση στον Δημήτρη Συλλούρη να πράξει το ίδιο, καθώς η λαϊκή απαίτηση αφορούσε και τους δύο και τώρα ένας εκ των δύο έχει ήδη προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο εξελίξεων... Παραιτήθηκε ο Τζιοβάνης στον απόηχο των αποκαλύψεων
 
Την ίδια στιγμή, στο ποινικό μέτωπο, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης έδωσε οδηγίες για ενδελεχή και εις βάθος έρευνα, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στη Νομική Υπηρεσία. «Αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου, έχω δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε», ανέφερε.
 
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων και μέλη του ΤΑΕ, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγίες Σαββίδη για ποινική έρευνα-Έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ