Το προφίλ των βασικών υποψηφίων στις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα

Διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των παράνομων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Η διαδικασία θα είναι δύο γύρων, καθώς υπάρχουν έντεκα υποψήφιοι και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται κάποιος να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή.
 
Οι έντεκα υποψήφιοι είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και τα μικρά κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Ενωμένη Κύπρος (BKP) και Νέα Κύπρος (UKP), ο Κουτρέτ Οζερσάι, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από το κόμμα του Λαού (HP), ο Σερντάρ Ντενκτάς, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό κόμμα (DP),  ο Αλπάν Ουζ, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ο Μουσταφά Ουλάς, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ο Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ο Αχμέτ Μποράν, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ο Ερσίν Τατάρ, που υποστηρίζεται από το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), ο Τουφάν Ερχουμαν, που υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP), ο Ερχάν Αρικλί, που υποστηρίζεται από το κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YPD) και Φουάτ Τσινέρ, που υποστηρίζεται από το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP).
 
Από αυτούς, βασικοί υποψήφιοι θεωρούνται έξι, καθώς πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από κόμματα με σχετικό εκτόπισμα στα πολιτικά των κατεχομένων και τον Ακιντζί, ο οποίος, παρόλο που προέρχεται από ένα πολύ μικρό κόμμα, κατάφερε την προηγούμενη φορά να «εκλεγεί». Οι υπόλοιποι πέντε βασικοί υποψήφιοι είναι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Τατάρ, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Οζερσάι, ο Ερχουμάν που ηγείται της αντιπολίτευσης και οι Ντενκτάς και Αρικλί.
 
Μουσταφά Ακιντζί
Ο Ακιντζί ήταν ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς από τον Απρίλιο του 2016. Τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Θεωρεί πως είναι αναπόφευκτο να συμμετέχουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου και κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι προσπαθούν να το αποτρέψουν μέσα από τα περιφερειακά σχήματα. Πιστεύει ότι το φυσικό αέριο πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και προωθεί την πρότασή του για διαμοιρασμό.
 
Η θέση του είναι πως η Αμμόχωστος πρέπει να βοηθήσει και όχι να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού. Θεωρεί ότι οι Τ/κ είναι κοσμικοί και κεμαλιστές και κατά καιρούς ήρθε σε σύγκρουση με την Τουρκία, καθώς πιστεύει στην αυτοδιοίκηση. Συχνά κατηγορείται ότι είναι «εχθρός της Τουρκίας» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, εξαιτίας των διαφωνιών που κατά καιρούς εκφράζει. Θεωρείται φαβορί, μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, για να περάσει στον δεύτερο γύρο.
 
Ερσίν Τατάρ
Είναι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» της ψευδοκυβέρνησης και ο εκλεκτός της Άγκυρας στις παράνομες «εκλογές». Η ανάλυση που γίνεται για το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου είναι πως ο Ερντογάν προέβη σε αυτή την κίνηση στον συγκεκριμένο χρόνο, για να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητά του. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Αμμόχωστος είναι «έδαφος» του ψευδοκράτους και πρέπει να ανοίξει υπό τη δική του διοίκηση.
 
Στο Κυπριακό τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών και διαφωνεί με την έννοια της πολιτικής ισότητας, προωθώντας την ιδέα της «κυρίαρχης» ισότητας. Υποστηρίζει, επίσης, την συνέχιση των εγγυήσεων. Δηλώνει πως το ψευδοκράτος αποτελεί την «σπονδυλική στήλη της Γαλάζιας Πατρίδας» και τάσσεται υπέρ των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως φαβορί για «εκλογή», ωστόσο σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται αξιόπιστο εργαλείο.
 
Τουφάν Ερχουμάν
Ο υποψήφιος του CTP τάσσεται υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πολιτικής ισότητας, καθώς θεωρεί ότι ήταν το ζήτημα που καθόρισε τόσο το Σύνταγμα του 1960, όσο και το σχέδιο Ανάν και τις μετέπειτα διαπραγματευτικές διαδικασίες.
 
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένο με το Κυπριακό κατά την πεποίθησή του και πρέπει να υπάρξει «δίκαιος διαμοιρασμός». Για την Αμμόχωστο πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων, ως μια γέφυρα προς τη λύση. Τηρεί κάποιες αποστάσεις από την Άγκυρα, πιστεύοντας ότι οι Τ/κ πρέπει να έχουν δική τους πολιτική βούληση. Εκτιμάται ότι θα έρθει τρίτος, παρόλο που κάποιες δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν να περνά στον β’ γύρο.
 
Κουτρέτ Οζερσάι
Είναι ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων και ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Άγκυρας, αλλά όχι ο εκλεκτός της. Δηλώνει ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση αποτελούν «φυλάκιση» των Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή θεωρεί πως η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί τους τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού. Θεωρεί ότι η λύση θα πρέπει  να λαμβάνει υπόψη την «ύπαρξη δύο κρατών» στο νησί και να είναι κάποιου είδους συνεταιρισμός.
 
Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αναφορικά με την Αμμόχωστο, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος υπό τ/κ διοίκηση, ενώ αντέδρασε έντονα στο μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, θεωρώντας ότι ήταν ένα προεκλογικό show του Τατάρ που εκφεύγει από τους στόχους που έχουν θέσει για το Βαρώσι. Τάσσεται υπέρ των στενών σχέσεων των κατεχομένων και της Τουρκίας και θεωρεί την συνέχιση των εγγυήσεων ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ.
 
Σερντάρ Ντενκτάς
Ο γιος Ντενκτάς πιστεύει ότι ήρθε το τέλος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θεωρεί πως η Τουρκία θα είχε δικαιώματα στην περιοχή ακόμα κι αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στην Κύπρο, επειδή έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και πιστεύει πως το 50% του φυσικού πλούτου του νησιού ανήκει στους Τ/κ.
 
Πιστεύει ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα ωφελήσει τους Τ/κ. Αν και δεν τάσσεται ενάντια στην Τουρκία, ενοχλείται από την προτίμηση που επιδεικνύει στον Τατάρ, ενώ πιστεύει στην «χωριστή δημοκρατία» του ψευδοκράτους.
 
Ερχάν Αρικλί
Ο ηγέτης των εποίκων θεωρεί «παραμύθι» την ομοσπονδία και πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα. Θεωρεί ότι όσοι μιλούν για ομοσπονδία βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από την Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Χρεοκόπησε η ομοσπονδία που είναι το σχέδιο α’. Το σχέδιο β’ είναι η αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’», δήλωσε πρόσφατα.
 
Για την ανατολική Μεσόγειο θεωρεί ότι υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ μισοφέγγαρου και σταυρού. Ο ίδιος τονίζει ότι βρίσκεται δίπλα στην «μητέρα πατρίδα» και κατηγορεί άλλους υποψηφίους που διαχωρίζουν σε κάποιο βαθμό τη θέση τους από την Άγκυρα.
 
*Πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί