Υιοθέτησε Ψήφισμα καταδίκης των παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο η Βουλή

Ψήφισμα για την καταδίκη της παράνομης ενέργειας της Τουρκίας για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Η Βουλή τονίζει ότι οι παράνομες μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς με στόχο τον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου βρίσκονται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο γενικά και ειδικότερα για το θέμα της Αμμοχώστου, συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ως τέτοιες καταγγέλλονται  από την Κυπριακή Δημοκρατία και καταγγέλλει ότι η αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης από την Τουρκία αποσκοπεί στην αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή και στην αλλοίωση της προοπτικής επιστροφής των Βαρωσίων όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της, να σεβαστεί τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου 1979 και να προχωρήσει σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και να συμμορφωθεί με το πρόσφατο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού.
 
Καλεί, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της προς τη κατεύθυνση της Τουρκίας για το θέμα της Αμμοχώστου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αποτροπής της εμβάθυνσης των διχοτομικών τετελεσμένων που μεθοδεύονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Βουλή υπογραμμίζει ότι απορρίπτει κάθε απόπειρα αλλαγής της βάσης λύσης και τις αξιώσεις για συνομοσπονδιακές ή διχοτομικές λύσεις. Εκφράζει την προσήλωσή της στο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοείται από τις Συνθήκες της Ένωσης.
 
 
Το πλήρες κείμενο:
 
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 
Παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που αποσκοπούν σταδιακά στον πλήρη εποικισμό της και υπονομεύουν την προοπτική συνολικής επίλυσης του Κυπριακού,
 
Καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε προσπάθεια εμπέδωσης νέων διχοτομικών τετελεσμένων εις βάρος της Κύπρου και την παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του διεθνούς δικαίου,
 
Υπενθυμίζοντας τα ομόφωνα ψηφίσματα της 7ης Ιουνίου 1984, 6ης Μαΐου 2010, 3ης Μαΐου 2012 και 11ης Οκτωβρίου 2019 για το θέμα της Αμμοχώστου, καθώς και τα σχετικά κατά καιρούς διαβήματα των εκάστοτε Προέδρων του Σώματος προς τους ανά τον κόσμο ομολόγους τους και στους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 
Υπενθυμίζοντας τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 19ης Μαΐου 1979, στην οποία δίνεται προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας για επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην εφαρμογή της συμφωνίας ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του προβλήματος,
 
Υπενθυμίζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα το ψήφισμα 550/1984, που θεωρεί τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το ψήφισμα 789/1992, που προτρέπει όπως, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η πόλη των Βαρωσίων περιληφθεί στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ,
 
Υπογραμμίζοντας τη δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 9 Οκτωβρίου 2019, με την οποία υπενθυμίζεται η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και προηγούμενων σχετικών ψηφισμάτων, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά,  
 
Επισημαίνοντας τη θέση του ΟΗΕ, ότι η ευθύνη για το status quo στα Βαρώσια ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική κυβέρνηση,
 
Εκφράζοντας εκτίμηση για το συνεχές ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου, ειδικότερα για την αναφορά στο ψήφισμά του της 26ης Μαρτίου 2012 επί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία του 2011, με την οποία καλείται η Τουρκία να μεταφέρει τον έλεγχο της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το Ψήφισμα 550/1984, τη γραπτή δήλωσή του της 2ας Φεβρουαρίου 2012, όπως και τα προηγούμενα και μετέπειτα σχετικά ψηφίσματα και συστάσεις του Σώματος,
 
Επιβεβαιώνοντας τη στήριξη σεπροηγούμενη εισήγηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, επιστροφή σε αυτή των νόμιμων κατοίκων της και παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου από όλους τους νόμιμους κατοίκους της πόλης, χωρίς να παραβιάζονται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 
Σημειώνοντας την πρόταση για αναστήλωση και συντήρηση των ενετικών τειχών και των μνημείων της Αμμοχώστου, καθώς και την πρόταση για ανοικοδόμηση της εκτός των τειχών πόλης με βάση νέο οικολογικό σχεδιασμό,
 
Υπογραμμίζοντας την επίμονη διεθνή κινητοποίηση του Δήμου Αμμοχώστου και των οργανωμένων συνόλων των νόμιμων κατοίκων της πόλης ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις όπως είχαν δημοσιοποιηθεί εδώ και μήνες,
 
Υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι επιτακτική η ανάγκη για δυναμική αντίδραση προς τη διεθνή κοινότητα της κυβέρνησης και όλων των οργανωμένων συνόλων ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία οριστικών διχοτομικών τετελεσμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η δημιουργία νέων παράνομων τετελεσμένων επηρεάζει αρνητικά τις προδιαγραφές της επιδιωκόμενης λύσης, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, από την οποία θα ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες.
 
Ομόφωνα:
 
1. Επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα ψηφίσματά της για το θέμα της Αμμοχώστου.
 
2. Τονίζει ότι οι παράνομες μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς με στόχο τον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου βρίσκονται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο γενικά και ειδικότερα για το θέμα της Αμμοχώστου, συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ως τέτοιες καταγγέλλονται  από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
3. Καταγγέλλει ότι η αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης από την Τουρκία αποσκοπεί στην αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή και στην αλλοίωση της προοπτικής επιστροφής των Βαρωσίων όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
4. Απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της, να σεβαστεί τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου 1979 και να προχωρήσει σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ειδικότερα των ψηφισμάτων 550/1984 και 789/1992.
 
5. Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το πρόσφατο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού.
 
6. Υπογραμμίζει ότι απορρίπτει κάθε απόπειρα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού και τις αξιώσεις για συνομοσπονδιακές ή διχοτομικές λύσεις. Εκφράζει την προσήλωσή της στο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
7. Απευθύνει έκκληση για ανάληψη ενεργότερου ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επίτευξη αυτού του στόχου και καλεί τα κράτη μέλη της να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2018 για την Τουρκία (2018/2150(INI)), που αφορούν στην απόσυρση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την Κύπρο και τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τα πρόσφατα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
 
8. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοείται από τις Συνθήκες της Ένωσης.
 
9. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της προς τη κατεύθυνση της Τουρκίας για το θέμα της Αμμοχώστου.
 
10. Καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αποτροπής της εμβάθυνσης των διχοτομικών τετελεσμένων που μεθοδεύονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με γνώμονα την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ειδικότερα του ψηφίσματος 550/1984, το οποίο ζητεί να μεταφερθεί η διοίκηση αυτής της περιοχής υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.
 
11. Καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
12. Επαναβεβαιώνει τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάλογο προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας