Ν. Αναστασιάδης: Όσα έχουν συμβεί στο Βαρώσι δεν είναι αποτρεπτικά του διαλόγου

Τα όσα έχουν επισυμβεί στην Αμμόχωστο δεν είναι αποτρεπτικά του διαλόγου για το Κυπριακό, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων, τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον διάλογο του με τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.  

Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» στο κρατικό κανάλι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτίμησε πως η ανάκληση της απόφασης της Τουρκίας για διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, μπορεί να επιτευχθεί, μέσα από την επίτευξη λύσης για το Κυπριακό.   

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως αυτό που συνέβη είναι επί της ουσίας η διάνοιξη του παραλιακού μετώπου για χρήση από τον λαό, σύμφωνα με τους Τούρκους, ωστόσο ο χρόνος που γίνεται δείχνει ότι οι λόγοι είναι, αφενός να στηριχθεί ο εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Ταταρ, στις επικείμενες «εκλογές», για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριοι ηγέτη, όμως παράλληλα, είπε, αποτελεί ένα πρώτο βήμα των όσων κατ΄ επανάληψη είχε εξαγγείλει και έχουν σχεδιαστεί από τον Κουντρέτ Οζερσάι.  

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί προϋπόθεση αυτή τη στιγμή η ανάκληση της απόφασης για την Αμμόχωστο, αλλά η ανάκληση της δια των συνομιλιών. Μάλιστα σημείωσε τις δύο αναφορές Ερντογάν στην συνέντευξη Τύπου με τον Ερσίν Τατάρ. Η μία όπως είπε, ήταν ότι η περίκλειστη πόλη ανήκει στο ψευδοκράτος και το δεύτερο, η σημείωση Ερντογάν, ότι από την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, δεν επηρεάζονται οι ιδιοκτησίες ή το καθεστώς της Αμμοχώστου. «Συνεπώς θα ήτο ανεπανόρθωτο λάθος εάν αντί να διαπραγματευτούμε την επιστροφή της Αμμοχώστου, να λέγαμε ότι δεν πάμε σε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ήδη έχει καταρτισθεί κατάλογος με δεκαεπτά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την Αμμόχωστο. Όμως, είπε, «το θέμα είναι πότε υλοποιούνται και κατά πόσο με την υλοποίηση υποβοηθείται ή αναιρείται ο στόχος. Αυτές τις ημέρες είμαστε πριν την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, έχουμε την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα για νέα προσπάθεια για το Κυπριακό και έχουμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση». 

Μάλιστα, χαρακτήρισε την προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως το ισχυρότερο μέτρο, αφού αναμένεται η επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων, που κάνουν λόγο για σεβασμό και διατήρηση του status quo.

Η απαίτηση της Άγκυρας για επιστροφή της Αμμοχώστου
Ο Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε τις προηγούμενες προσπάθειες του για επιστροφή της Αμμοχώστου, από την πρωτοβουλία στην παρουσία του τότε Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στη Λευκωσία το 2014, καθώς και την πρόταση του προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ το 2016, στην παρουσία άλλων ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ, ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γιούνκερ.  

«Του είπα ότι είμαι έτοιμος να ανοίξω όσα ενταξιακά κεφάλαιά επιθυμεί, αρκεί να επιστραφεί η Αμμόχωστος και με αντάλλαγμα να ανοίξουν τα λιμάνια υπό την Ε.Ε.. Η απάντηση ήταν όχι αν δεν αναγνωρίσετε το αεροδρόμιο του Ερτζάν. Είπα, δεν μπορώ να εκχωρήσω κυριαρχία. Εν συνεχεία είχαμε σωρεία προτάσεων. Υπέβαλα 28 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το πρώτο ήταν η Αμμόχωστος. Δυστυχώς υπάρχει αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

«Δεν είναι κώλυμα η Αμμόχωστος για επανέναρξη των συνομιλιών»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως για να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με απειλές και τετελεσμένα, με ερευνητικά σκάφη ή γεωτρητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά.  

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν αποτελεί κώλυμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Θα μου πείτε ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να αποτελέσει κώλυμα; Νομίζω όχι, γιατί στα έξι σημεία, περιλαμβάνεται και το σημείο για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Κι αυτό το οποίο παγίως έθετε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν μεταξύ άλλων η επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και κάποιων άλλων περιοχών.  Για να φτάσουμε στις μέρες μας, όπου είχε κατατεθεί χάρτης εδαφικών αναπροσαρμογών όπου περιλαμβάνετε η Αμμόχωστος και ένα μέρος της Μόρφου. 

«Δεν ζω με ψευδαισθήσεις» 
Ερωτηθείς, εάν πιστεύει πως η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας είναι έτοιμη να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε, «δεν ζω με ψευδαισθήσεις. Βίωσα τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα, όπου είχαν γίνει άλματα για επίλυση και το τελευταίο βράδυ που ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή, απεδείχθη ότι η Τουρκία επέμενε σε εγγυήσεις με δικαίωμα αναθεώρησης. Ο Τσαβούσογλου έλεγε αρχικά με δικαίωμα αναθεώρησης σε 15 χρόνια και αν είσαστε καλά παιδιά σε 10 χρόνια. 

Αυτό που του είχα πει, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με βάση την πρόταση του αν δεν συμφωνήσουμε στα δέκα χρόνια και οι δύο πλευρές, οι εγγυήσεις θα συνεχισθούν. Επίσης επέμενε ότι θα έπρεπε να σταθμεύει μόνιμα στην Κύπρο στρατιωτική δύναμη και επειδή οι πληθυσμιακές συνθήκες έχουν αλλάξει, αξίωνε μεγαλύτερο αριθμό, ένα άγημα 1800 με δύο χιλιάδων στρατιωτών».  

Και πρόσθεσε: «Η δική μας πλευρά υπόβαλε γραπτώς τις προτάσεις της. Η άλλη πλευρά επέμενε στα στρατεύματα, στις εγγυήσεις και την πολιτική ισότητα.  

Αναφορικά με την νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε πως αναμένεται πρώτα το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, σημειώνοντας, πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπόψη του εάν θα υπάρξει επανεμφάνιση της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λούτ.  

Όπως είπε, στόχος της άτυπης πενταμερούς θα είναι να συμφωνηθούν τα διαδικαστικά θέματα, αν και ο ίδιος δεν βλέπει τον λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού προϋπάρχουν οι βάσεις από το Κρανς Μοντάνα. 

Διαφορετική η θέση Ακιντζί, διαφορετική του Τατάρ 
Διατηρώντας τη θέση αρχής να μην λάβει θέση για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να σχολιάσει πως αναμφισβήτητα, το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά, «διαφορετική η θέση Ακιντζί, διαφορετική η θέση Τατάρ».  

Μάλιστα, αποκάλυψε πως συζήτησε την παράνομη εκλογική διαδικασία και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τον ενημέρωσε πως του είναι γνωστές οι θέσεις των υποψηφίων, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε, πως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία σε περίπτωση που αναδειχθεί ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ερσίν Τατάρ και θέσει ως θέμα για λύση σε διαφορετική βάση από αυτή που έχει συμφωνηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.  

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών 
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και ως προς τα όσα διαμείφθηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Εξήγησε, πως κανείς δεν μπορεί και δεν του έδωσε διαβεβαιώσεις για την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, από τη στιγμή που οι αποφάσεις λαμβάνονται προσωπικά από τον Ταγίπ Ερντογάν. «Έχω λάβει όμως», εξήγησε ο Πρόεδρος, « διαβεβαιώσεις για τις πρωτοβουλίες του Σαρλ Μισέλ και της Καγκελαρίου Μέρκελ, ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποκλιμάκωσης».  

Εξηγώντας την ουσία των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέδειξε πως σε περίπτωση που συνεχισθούν οι παραβιάσεις, θα επανεξεταστεί η κατάσταση, χωρίς να αποκλείεται η χρήση των όσων εργαλείων διαθέτει η Ε.Ε., συνεπώς δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και οι τομεακές κυρώσεις, όπως είχε συζητηθεί μετά την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ενώπιον των ομολόγων του. «Καταρχάς αυτό το οποίο ζήτησα ήταν να συγκριθεί η στάση που επιδεικνύει η Ε.Ε.  και η επιλεκτική ευαισθησία σε ότι αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνέδεσα, επειδή κάποιοι μας κατηγορούσαν ότι παραγνωρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ζήτημα της Λευκορωσίας και τους διάβασα από την έκθεση της Ε.Ε. την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Και είπα αυτά δεν αφορούν την Λευκορωσία, αλλά την Τουρκία».  

Ερωτηθείς γιατί τελικά άλλαξε στάση και συναίνεσε στη μη λήψη κυρώσεων για την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε πως η αδυναμία ομοφωνίας για το θέμα των κυρώσεων, θα σήμαινε απουσία συμπερασμάτων, κάτι που θα εξυπηρετούσε τον στόχο του Ερντογάν να διασπάσει την Ε.Ε. και να συνεχίσει ανενόχλητος τις προκλήσεις.  

«Στόχος ήταν να διασφαλίσω ότι εντός δύο μηνών θα επανεξεταστεί το όλο θέμα, έτσι ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις. Προτού αναχωρήσω, είπα ότι αυτοσκοπός δεν είναι οι κυρώσεις αλλά να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως δεν υπήρξε κανένας ομόλογος του που να δικαιολογήσει την Τουρκία, ενώ η στάση και των υπόλοιπων 26, ήταν καθολικά αλληλέγγυα προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η διαφορά συνίστατο στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.  

Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε πως το βασικό επιχείρημα των χωρών που διαφωνούσαν με τις κυρώσεις ήταν πως από τη στιγμή που πέτυχαν την αποκλιμάκωση με την Ελλάδα, ζήτησαν να τους δινόταν η ευκαιρία να προσπαθήσουν και στην περίπτωση της Κύπρου.  

«Κάποιοι έθεταν το ερώτημα, τι σας ενοχλεί εάν μας επιτρέψετε ανάλογες πρωτοβουλίες που πήραμε για την Ελλάδα να πράξουμε το αυτό και για την Κύπρο;. Τι σας ενοχλεί αν αυτό που ζητάτε σήμερα να γίνει σε δύο μήνες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»