Αντίδραση για το Βαρώσι από τον Δένδια στον Τσαβούσογλου-Συμφώνησαν για διερευνητικές

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Globsec Forum στη Μπρατισλάβα.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφωνήσαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια.
 
Η συνάντηση Τσαβούσογλου με Δένδια έρχεται την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων να τορπιλίζει το διάλογο μεταξύ των δύο χώρων.
 
Ενδεικτικό της προκλητικότητας της Άγκυρας είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ανυποχώρητος σε ότι αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις του,  σε Αιγαίο και Μεσόγειο, δυναμιτίζοντας έτσι τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, πριν καν αυτές αρχίσουν.
 
Ο Ερντογάν, προκαλώντας για άλλη μια φορά, δήλωσε σε εφημερίδα του Κατάρ ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
 
Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι είναι αυτή που με τη στάση της προκαλεί ένταση στην περιοχή με τις «μονομερείς ενέργειές της», προσθέτοντας  ότι «όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε».
 
Αντιστρέφοντας, την πραγματικότητα, ο Ερντογάν ισχυρίζεται, στην εφημερίδα «The Peninsula», ότι «η Τουρκία έχει δείξει δυνατά και καθαρά ότι στηρίζει την μείωση της έντασης και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο μέσω των τοποθετήσεων της αλλά και των πράξεών της».
 
«Είμαστε σίγουροι ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Κάνουμε όλα τα βήματα όσον αφορά το θέμα της Μεσογείου στο πλαίσιο της αρχής «win-win» με έναν τρόπο που να υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία και θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής» προσθέτει.
 
Παράλληλα επιτίθεται και στην Γαλλία λέγοντας  ότι «με τη γνωστή αποικιοκρατία» της κρύβεται πίσω από τη στάση της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων.
 
Τουρκικές Navtex
Παράλληλα με την εμπρηστική ρητορική, η Άγκυρα, ξεκίνησε εκ νέου και τις προκλητικές ενέργειες καθώς ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο ανήμερα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου αλλά και ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
 
Για τον σκοπό αυτόν, εξέδωσε δύο navtex, από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Σμύρνης και της Αττάλειας, ανακοινώνοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, με βάση τις συντεταγμένες η περιοχή που δεσμεύει απλώνεται στο κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εύβοιας, της Σκύρου, των Ψαρών και της Χίου.
 
Πηγή: in.gr
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές