Τρίτη 2 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια

  06/10/2020 17:21
Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια

Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια

  06/10/2020 17:21
Σε διπλωματικό μαραθώνιο αποδύθηκε η κυπριακή Κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τις πληροφορίες, για την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν το status quo της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης πόλης έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην Άγκυρα, από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ. 
 
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου επί τάπητος θα τεθούν τα επόμενα βήματα. Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ άμεσες θα είναι και οι κινήσεις προς τους εταίρους στην ΕΕ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αντίδραση της Λευκωσίας  αναμένεται να είναι αποφασιστική. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Εισβάλλουν στην παραλία της Αμμοχώστου οι Αττίλες-Ανακοίνωσαν το άνοιγμά της Ερντογάν και Τατάρ

Τα διαβήματα της Λευκωσίας κινήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση, αφού επανειλημμένες επαφές υπήρξαν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προεδρεύουσα Γερμανία, καθώς και άλλους περιφερειακούς παίχτες. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί, τηλεφωνική συνομιλία υπήρξε μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Ρώσου ομολόγου του. Η  θέση της Μόσχας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προεδρεύει αυτή την περίοδο του Σ.Α. 
 
 
Ενοχλημένοι, όπως φαίνεται, από τις τουρκικές ενέργειες είναι σύνολο των συνομιλητών, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει σε νέα πρωτοβουλία, μετά τις παράνομες «εκλογές». Ήδη διαβήματα προς την τουρκική πλευρά φαίνεται να έχουν γίνει και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και από την πλευρά της Γερμανίας, αν και έντονη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η δραστηριοποίηση του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον.
 
Όπως εκτιμάται, οι Τούρκοι προέβησαν στην κίνηση αυτή για να δώσουν ώθηση στην υποψηφιότητα του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι ο εκλεκτός τους στις παράνομες «εκλογές». Εξού και η ανακοίνωση έγινε κατά τη δική του παρουσία στην Άγκυρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο της «εκλογικής» διαδικασίας στα κατεχόμενα.
 
Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτή την ενέργεια, φαίνεται ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν εκ των προτέρων την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά, με απώτερο στόχο να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συζήτηση για άλλα πιθανά μοντέλα λύσης.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας