Τα ανοικτά μέτωπα, οι δεσμεύσεις των Βρυξελλών και η επανεμφάνιση της Λουτ

Διαφορετικά, αλλά εξαιρετικά αλληλένδετα ζητήματα έχει ενώπιον του ο Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνοδεύτηκε με έντονο απόηχο, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, αφού η Λευκωσία, πέραν των συμπερασμάτων τα οποία αξιολογεί ως εξόχως σημαντικά και παράλληλα θετικά, αποκόμισε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
 
Μάλιστα αν και επίσημα δεν διασυνδέεται, η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά δεσμεύσεων που έλαβαν έναντι της Κύπρου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κατ΄ επέκταση η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ώστε να ασκήσουν επιρροή και πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη αποκλιμάκωση που θα ανοίξει τον δρόμο στον διάλογο και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 
 
Πάντως η αποχώρηση του Yavuz χαιρετίστηκε τόσο από τη Λευκωσία, όσο κι από τις Βρυξέλλες, με επιφυλακτικότητα, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες που δημιουργούνται για αλλαγή ρότας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που διαμηνύει η Λευκωσία είναι πως, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, κάτω από τις οποίες αποχώρησε το Yavuz. Αυτό που αναμένεται στην παρούσα φάση, ώστε να επιβεβαιωθεί η αλλαγή στάσης από την Άγκυρα, είναι σε πρώτο στάδιο η μη ανανέωση της  Νavtex που αφορά το Barbaros το οποίο παρεμπιπτόντως παραμένει εντός του οικοπέδου τρία της ΑΟΖ και η παγοποίηση των εργασιών που πραγματοποιούνται για το άνοιγμα και τον εποικισμό της Αμμοχώστου. 
 
Εξάλλου σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει στην παρούσα φάση είναι πως, παρασκηνιακά η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε κάποιες παροτρύνσεις για να ανάψει το πράσινο φως για κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, ενώ έλαβε μια σειρά από διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που φιλοδοξεί να δει να γίνονται πράξη. Αυτό όμως τελεί κι από τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας καθώς και από τον βαθμό που το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν τα «θέλω» της Λευκωσίας στον Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Η πολυμερής 
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο επίκεινται εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό της πολυμερούς διάσκεψης που αν και παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εντέλει φαίνεται πως είναι τουρκικής προέλευσης. Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να τύχει ειδικού χειρισμού, αφού η Λευκωσία θα πρέπει, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διασφαλίσει την παρουσία της Κύπρου στα πρότυπα της εκπροσώπησης της σε ευρωπαϊκού επιπέδου και ταυτόχρονα τη μη παρουσία του ψευδοκράτους υπό οποιοδήποτε καθεστώς. 
 
Τους συγκεκριμένους όρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει θέσει ήδη ενώπιον των ομολόγων του, αναμένοντας την επόμενη κίνηση που εκτός απροόπτου θα γίνει από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έλαβε σχετική εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το επόμενο διάστημα. 
 
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, προγραμματίζει να έχει ξεχωριστές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταλήξει στις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς και ακολούθως θα αποπειραθεί να βρει τη φόρμουλα για σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες να επιτύχει. 
 
Το κυπριακό
Ένα άλλο επίπεδο εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό του Κυπριακού. Οι επικείμενες παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, θα παίξουν όπως αναμενόταν, ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να δηλώνει έτοιμος για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. 
 
Η Λευκωσία έχει προ πολλού δηλώσει την ετοιμότητα της για να προσέλθει στον διάλογο, με την υποσημείωση να τερματιστούν οι όποιες παράνομες ενέργειες, τόσο στη θάλασσα με τις πειρατικές ενέργειες των ερευνητικών της σκαφών, όσο και στη στεριά με τις προετοιμασίες και τις απειλές για άνοιγμα και εποικισμό της Αμμοχώστου. 
 
Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση πως στην προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η επανεμφάνιση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ώστε να αναλάβει τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, έχοντας διερευνητικού τύπου επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και με τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. 
 
Για όλες τις εξελίξεις στα πιο πάνω θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε, για τις έξι το απόγευμα, τα μέλη του σώματος για τις εξελίξεις που αφορούν τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία καθώς και για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της εκφρασθείσας δέσμευσης από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού μετά τη διαδικασία που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα για ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.
 

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»