«Λάθος που δεν κάλεσαv την Τουρκία στο ΕΜGF, ανέφικτος ο  EastMed»

Μια προσπάθεια ώστε να αμφισβητηθούν οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η δυνατότητα δημιουργίας του αγωγού EastMed ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. 

Αυτή η προσπάθεια έχει ως στόχο αφενός την πλήρη αμφισβήτηση πιθανής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν κυρίως από την Κύπρο και το Ισραήλ και αφετέρου να βάλει την ταφόπλακα στο ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει το αέριο από την περιοχή μας προς την Ευρώπη. 

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, φαίνεται να διαδραματίζει το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ, που μέσω ειδικών αναλυτών και καθηγητών, προσπαθεί να αποδομήσει την όλη προσπάθεια των χωρών της περιοχής και να καταδείξει την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Τουρκία, η οποία ολοένα και πιο πολύ εντάσσεται στην εξίσωση. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το εκφραστικό όργανο της Κυβέρνησης της Τουρκίας, η εφημερίδα Yeni Safak είχε ως κύριο θέμα της  το συγκεκριμένο θέμα επικαλούμενη πρώην συνεργάτες της ισραηλινής κυβέρνησης και αμερικανούς καθηγητές.

Μια εξ αυτών, είναι πρώην σύμβουλος της Κυβέρνησης Νετανιάχου, ειδική επί των θεμάτων ενέργειας, η οποία εξέφρασε την άποψη πως η κατασκευή του EastMed  είναι ανέφικτη, ενώ χαρακτήρισε τεράστιο λάθος τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογειου που διεξάγεται από τα κράτη, κυρίως μέσω του Φόρουμ για το φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)

Η λειτουργία του φόρουμ για το φυσικό αέριο, απέκτησε σάρκα και οστά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μετά την επικύρωση του από τις κυβερνήσεις των κρατών που το αποτελούν. Δηλαδή την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή. Μάλιστα την πρόθεση να ενταχθεί στο φόρουμ εξέφρασε και η Γαλλία, γεγονός που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος στις εργασίες και τις αποφάσεις του. 

Η Brenda Shaffer ειδική σε θέματα ενέργειας και πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου που σήμερα εργάζεται για το Πανεπιστήμιο Georgetown στις ΗΠΑ, δήλωσε πως ο EastMed  θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί μόνο για επείγοντα περιστατικά και όχι ως ο βασικός άξονας μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. 

«Επί του παρόντος, οι εμπορικές προοπτικές για αγωγό EastMED είναι πολύ χαμηλές», είπε στους Times of Israel από την Ουάσινγκτον. «Δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει δεσμευτεί για αυτό το έργο. Στις εταιρείες γενικά δεν αρέσει να επενδύουν σε αγωγούς, γιατί αυτοί μεταφράζονται σε μεγάλο κίνδυνο και όχι μεγάλη απόδοση, ενώ και η συμμετοχή της Ιταλίας δεν είναι δεδομένη», δήλωσε στους Times of Israel η  Shaffer.

Συνεχίζοντας την ανάλυση της η Αμερικανίδα, υπέδειξε πως η Ιταλία αυτή τη στιγμή αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αλγερία, ενώ σύντομα ίσως να προμηθεύεται μέσω του ΤΑΡ φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Συνεπώς, σύμφωνα με την Shaffer, η Ιταλία που αποτελεί τη μοναδική σοβαρή αγορά φυσικού αερίου στη γραμμή του  EastMed διαθέτει ήδη αξιόπιστες και φτηνές πηγές φυσικού αερίου, συνεπώς δεν καίγεται για την κατασκευή του αγωγού, που θα διασχίζει, Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και έταιρος καθηγητής που παρουσιάζεται από τη Yeni Safak, o Sir Michael Leigh, o οποίος εκφράζει τη θέση πως τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακάλυψαν και ανακοίνωσαν Κύπρος και Ισραήλ είναι πολύτιμα για τις ίδιες τις χώρες, είναι ασήμαντα όμως για τις διεθνείς αγορές ενέργειας. «Η ελκυστική ιδέα ενός αγωγού από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη, που συμφωνήθηκε καταρχήν από τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, αντιμετωπίζει τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και δεν θα ξεπεραστούν αν δεν ανακαλυφθούν σημαντικές πρόσθετες ποσότητες»

Μάλιστα η πρώην σύμβουλος του Βενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Shaffer εξέφρασε την αντίθεση της και με το γεγονός ότι στο φόρουμ της ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, δεν προσκλήθηκε και η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τεράστιο λάθος».

«Δεν υπάρχει νόημα για να διατηρείς περιφερειακή συνεργασία αν δεν συμπεριλαμβάνεις και τους αντίπαλους. Η Τουρκία αύξησε την ένταση γιατί βλέπει ότι δημιουργείται ένα φόρουμ χωρίς αυτήν και θεωρεί πως είναι αντιτουρκικό. Ήδη έχει αποκαλέσει τις χώρες που το αποτελούν, άξονα του κακού». Φανταστείτε, συνέχισε, να το έκαναν οι υπόλοιπες χώρες και να μην καλούσαν το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα το θεωρούσε ως αντι-ισραηλινό. 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»