Ώρα Τουρκίας στις Βρυξέλλες-Χωρίς κείμενο και όλα ρευστά για κυρώσεις

Στη διάρκεια του δείπνου των 27 ηγετών των χωρών της Ε.Ε., απόψε, προγραμματίζει να φτιάξει το σχέδιο συμπερασμάτων για τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και θα αποκρυσταλλωθούν οι συσχετισμοί. Οι συγκλίσεις που διαμορφώθηκαν διπλωματικά φαίνεται πως δεν ήταν ικανές για τη διατύπωση του πολιτικού σχεδίου πριν από την έναρξη του συμβουλίου κορυφής και έτσι όλα θα κριθούν στο αποψινό τραπέζι.

Τη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ηγέτες συζητούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης με διαφοροποιημένη οπτική από τα κράτη μέλη, καθώς ούτε οι σχέσεις με την Κίνα, ούτε οι αποφάσεις για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ούτε οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία είναι ομόφωνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για όλα τα άλλα θέματα πλην της Τουρκίας

Λευκορωσία και Τουρκία απασχολούν την Ένωση πολυπαραμετρικά, καθώς είναι σαφής η γεωπολιτική διάσταση και η πολυπλοκότητα των σχέσεων τόσο με την Ένωση, όσο και με τα κράτη μέλη. Είναι γνωστό πως η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία έχει μπλοκαριστεί από την απροθυμία συναίνεσης της Λευκωσίας, που συνδέει τη στάση της με επιθυμητές κυρώσεις προς την Τουρκία. Έτσι, πρώτος στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπάρξει ομόφωνη θέση των ηγετών ως προς το ζήτημα της Λευκορωσίας.

Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συζητηθούν στο αποψινό δείπνο εργασίας των ηγετών η κυρίαρχη προσέγγιση έχει διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα.

K. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την άφιξή του στο χώρο του Συμβουλίου δήλωσε ότι "έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο, η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο".

"Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα" είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του του στο χώρο του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, ότι “θέλουμε σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα, στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούμε μια θετική ατζέντα και θα διαβουλευθούμε για να αποφασίσουμε επί της στάσης της ΕΕ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα δικαιούται ο ΠτΔ-Δριμύ κατηγορώ κατά Τουρκίας

Μακρόν: Να δείξουμε αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Πλήρη αλληλεγγύη από Φον Ντερ Λάιεν
Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι, «θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Η Ένωση θέλει να δώσει χώρο στη διπλωματία με ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή κάθε παραβατικής ή προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας ως προς το Διεθνές Δίκαιο και παράλληλα επισημαίνεται σε κάθε τόνο ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Κύπρου.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι κυρώσεις θα είναι και θα μείνουν στο τραπέζι για καιρό, αλλά σήμερα αναμένεται να δοθεί ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς την κατεύθυνση της προώθησης διαβουλεύσεων συνεννόησης για την προετοιμασία μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ο Σαρλ Μισέλ θα ήθελε για τις αρχές του 2021, με ανοιχτά ερωτήματα για το τι θα συζητηθεί και το ποιοι θα λάβουν μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουμε προσχέδιο συμπερασμάτων. Και αυτό είναι δείγμα της ρευστότητας που επικρατεί ως αυτή την ώρα, καθώς η προσέγγιση “καρότο” και “μαστίγιο” δύσκολα αποτυπώνεται σε ένα κείμενο.

Επίσης, δεν διαφαίνεται απόφαση για αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κυρώσεων «αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας”, παρά απόφαση για την επιβολή τους σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά της. Κι αυτό ορισμένοι το θεωρούν ισχυρότερο μοχλό πίεσης.

Μόνη βεβαιότητα, είναι ότι η ζητούμενη ευρωπαϊκή θέση θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ, μετά το δείπνο, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Σαρλ Μισέλ.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη «σοβαρή» ένταση στην ανατολική Μεσόγειο «μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας».

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα