Οι Βρυξέλλες διστάζουν, η Άγκυρα αντεπιτίθεται με αιχμή το μεταναστευτικό

Με αιχμή του δόρατος την πιθανή εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Βρυξέλλες, αλλά και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προβληματίζονται αναφορικά με την απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για κυρώσεις, ειδικά μετά και την δεύτερη επιστολή Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην του Νίκου Αναστασιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του, χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας μαξιμαλιστικές και αναφέρει οτι η προσδοκία της Τουρκίας από την Ε.Ε. είναι να μείνει ουδέτερη. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει την ίδρυση ενός μηχανισμού συνεργασίας για καταμερισμό των εσόδων από υδρογονάνθρακες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, αναφέροντας ότι “για να ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού”. Λέει ότι για τη συνέχιση ή τον τερματισμό των δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αποφασίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου και το εσωτερικό μέτωπο

Η επιστολή Ερντογάν 
Στην επιστολή, η οποία απεστάλη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην της Ελλάδας και της Κύπρου και την οποία αποκαλύπτει σήμερα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η πρόοδός τους ήταν πάντοτε προτεραιότητα της Τουρκίας και επί διακυβέρνησης του ΑΚΡ διανύθηκε σημαντική απόσταση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο οι σχέσεις μας είναι αντιμέτωπες με μια νέα δοκιμασία. “Με αυτή η επιστολή προς εσάς επιθυμώ να σας μεταφέρω την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μου για επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο βασικούς στόχους. Το πρώτο είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας. Δεύτερος μας στόχος είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ ως ίων εταίρων του νησιού επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου" λέει.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων μας, "η Τουρκία επιθυμεί όπως η Ανατολική Μεσόγειος γίνει μια ζώνη που να διέπεται από την ειρήνη και σταθερότητα στην οποία όλες οι πλευρές να συνεργάζονται και οι πηγές υδρογονανθράκων να μοιράζονται δίκαια. Ελπίζουμε ότι όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας είχε αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της ΕΕ, οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν την βάση για τη λύση στο Κυπριακό και τον σχηματισμό της μεγάλης ΕΕ”, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος στην επιστολή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλεμος επιστολών πριν τη Σύνοδο Κορυφής-Οι δύο επιστολές Ερντογάν και η απάντηση Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα και η "ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου", όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. “Σήμερα φτάσαμε στο σημείο, το δίδυμο Ελλάδα-Ε/κ να αγνοούν την Τουρκία και τους Τ/κ, να κάνουν μονομερή βήματα, να δημιουργούν τετελεσμένα και η ΕΕ να παραμένει θεατής σε αυτά από το 2003. Η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου η οποία έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού, αγνοώντας τους Τ/κ το 2004, υπέγραψε συμφωνίες θαλάσσιας αρμοδιότητας με τις γειτονικές της χώρες το 2007 και 2010, το 2007 καθόρισε αδειοδοτήσεις, έκανε διεθνείς διαγωνισμούς και το 2011 πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση”, αναφέρεται στην επιστολή.

Προστίθεται ότι “η Ελλάδα μαζί με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου χρησιμοποιώντας την ΕΕ προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις επί των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων (Χάρτης Σεβίλλης) που στοχεύουν στην φυλάκιση της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας”. “Και σαν να μην έφτανε αυτό στο δίδυμο Ελλάδα-Ε/κ, δημιούργησαν έναν μηχανισμό εναντίον της Τουρκίας και των Τ/κ με το όνομα Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και επιπλέον ίδρυσαν μηχανισμούς τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επικεντρώθηκε στη διπλωματία για την προστασία τόσο των δικών της δικαιωμάτων όσο και των Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία δεν είχαν αποτέλεσμα ξεκίνησε να κάνει βήματα στο πεδίο της δράσης το 2018, αφού περίμενε 7 χρόνια”, αναφέρεται στην επιστολή. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ότι η Τουρκία υπερασπίζεται την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο και με δίκαιο τρόπο προσθέτοντας ότι “για αυτό το σκοπό θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ήθελα να επισημάνω ότι υποστηρίξαμε εξ αρχής την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στη θάλασσα και στον αέρα. Από την άλλη οι Τ/κ με τους Ε/κ ως συνιδρυτές και  της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέρρευσε και συνιδιοκτήτες του νησιού, πρέπει να ιδρύσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας για τον δίκαιο καταμερισμό των εσόδων από τις πηγές υδρογονανθράκων. Για να ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού. Επειδή και οι δύο πλευρές στο νησί πραγματοποιούν δραστηριότητες διά των διεθνών εταιρειών στα πεδία που έχουν αδειοδοτήσει. Για την συνέχιση ή τον τερματισμό αυτών των δραστηριοτήτων μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αποφασίσουν”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτει ότι "θα είναι εξαιρετικά επωφελές να δημιουργηθεί ένα περιεκτικό φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει μαζί τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των Τ/κ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη στα βήματα που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Εύχομαι η ΕΕ να στηρίξει τις ιδέες μας, να εγκαταλείψει την προκατειλημμένη στάση της απέναντι στην Τουρκία και να μην στηρίξει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου. Αυτή η μονομερής θέση της ΕΕ εναντίον της χώρας μου είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Αυτή η μονομερής στάση δυσκολεύει τη λύση, αυξάνει την ένταση και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και τα κοινά συμφέροντά μας σε πολλούς τομείς. Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να μείνει ουδέτερη, να αντιμετωπίζει όλους ισότιμα, και να στηρίξει τον διάλογο και τη συνεργασία. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω βήματα στα οποία αναφέρθηκα, είναι άδικο να απαιτείται από την Τουρκία να τερματίσει τις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες στην Αανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου ως απάντηση στην στάση καλής πρόθεσης που επέδειξε η Τουρκία στα τέλη Ιουλίου έπειτα από έκκληση της γερμανικής προεδρίας, αύξησε την ένταση. “Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου επιταχύνουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες, ενώ οι συμμαχίες του κακού εναντίον της Τουρκίας συνεχίζονται, ενώ αγνοούνται οι Τ/κ, να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο θα φυλακιστεί στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ήμασταν πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία. Δεν υποχωρήσαμε στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις που προσπάθησαν να μας επιβάλουν μέσω ΕΕ. Δεν έχουμε βλέψεις για καμία χώρα. Αλλά προστατεύουμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τ/κ ως εγγυήτρια δύναμη. Είναι ευθύνη όλων μας να βρούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό πρέπει υποστηριχθεί ο διάλογος και η συνεργασία και να μην αποφευχθούν βήματα και αποφάσεις που θα επιδεινώσουν περισσότερο την τρέχουσα κρίση”, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλήγει αναφέροντας ότι “η ειλικρινή μας επιθυμία είναι να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βήμα με βήμα με βάση τα κοινά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία των σχέσεών μας σε πολλούς τομείς όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το εμπόριο και η ενέργεια για τα κοινά μας συμφέροντα και περιμένω την πολύτιμη στήριξή σας γι αυτό τον σκοπό”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταξύ τυριού και αχλαδιού η συζήτηση για την Τουρκία-Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Οι απειλές Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε στη συνέντευξη αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους, καθώς συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν. Επικίνδυνες χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις για τις συρράξεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η επιστολή Μισέλ
Σε ένα άλλο επίπεδο ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής, όπου το δείπνο θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις με την Τουρκία. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της». 

Οι ηγέτες στο δείπνο τους την Πέμπτη το βράδυ θα αναλύσουν το θέμα της Τουρκίας και θα συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση θέλει η ΕΕ να πάει. Θεωρητικά όλες οι κυρώσεις -και οι "ελληνικές" που σκοπό έχουν να πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας και οι "κυπριακές" που αφορούν στην εταιρία γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ- είναι στο τραπέζι. Ωστόσο μικρή όρεξη υπάρχει για την επιβολή τους -ακόμη και των πιο light ονομαστικών κυρώσεων που θέλει η Κύπρος να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.

Προβληματισμένες οι αντιπροσωπείες 
Στις Βρυξέλλες, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών προβληματίζονται. «Το ζήτημα της Τουρκίας έχει πολλές διαστάσεις, από τη μετανάστευση, τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, την εξωτερική πολιτική, τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και τις εγχώριες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως η ύφεση και τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Πρέπει να βρούμε μια κοινή προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία αποδεκτών σχέσεων με αυτήν τη χώρα», έλεγε χθες το Open TV, Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

 Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κύπρος θέλει μια συζήτηση για τους δεσμούς της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων –και των πρόσθετων κυρώσεων στη λίστα κατά των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.  

«Αυτή η απαίτηση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, και το συμβούλιο θα συζητήσει και γι αυτό το θέμα», επιβεβαίωσε ο διπλωμάτης. «Όμως ταυτόχρονα, η σοβαρότητα της κατάστασης στη Λευκορωσία δεν έχει υποχωρήσει. Η Κύπρος δεν το υποτιμά αυτό, αλλά θέλει μια συζήτηση για την Τουρκία χωρίς να αφαιρεθεί κανένα στοιχείο από το τραπέζι. Εάν οι αρχηγοί μπορούν να έχουν μια άμεση και σαφή συζήτηση για την Τουρκία σε όλα τα θέματα, με όλους τους ηγέτες να δηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, τότε θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και η Κύπρος», συμπλήρωσε. 

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Η διπλωματική πηγή εννοεί ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Προέδρου Μισέλ –δεν θα υπάρξουν επίσημα συμπεράσματα/κοινό ανακοινωθέν αφού η Σύνοδος είναι έκτακτη- θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή δήλωση υποστήριξης» που θα δηλώνει στην Τουρκία ότι «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα» και ότι «οι κυρώσεις μπορούν να εφαρμοστούν αν χρειαστεί».  

Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι μια πολιτική «καρότου και μαστιγίου» προς την Τουρκία είναι η μόνη λύση. Υπάρχει προβληματισμός για το «τι μπορεί να αποδώσει ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις».  

«Η συζήτηση των ηγετών δε θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκή. Πρέπει να είναι πιο επιχειρησιακοί από αυτό, πιο πειστικοί. Και η συζήτηση είναι η εξής: βλέπουμε ότι η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις.  Αλλά πώς αντιδρούμε; Εάν κάνουμε ένα «άνοιγμα» με την τελωνειακή ένωση, πρόκειται να σταματήσουν τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη; Πραγματικά δεν ξέρουμε», εκφράζει τον προβληματισμό του έτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.  

«Θα πρέπει να καθορίσουμε μια προσέγγιση με διάφορα σενάρια. Χρειαζόμαστε επιλογές που είναι ανθεκτικές και επαληθεύσιμες. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κάνουν αυτά τα πράγματα χωρίς απάντηση. Μεταξύ των επιλογών θα μπορούσαμε να φανταστούμε την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με τον ΟΗΕ. Μια νέα ματιά στην ενεργειακή έρευνα και τη δυνατότητα κάποιου διαμοιρασμού. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συμπληρωθούν αργότερα», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά