«Στο Αρτσάχ είναι πολεμιστές… Ως την τελευταία σταγόνα αίματος θα πολεμήσουν»

«Είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες, αλλά ο κόσμος του Αρτσάχ είναι πολεμιστές. Ως την τελευταία σταγόνα αίματος θα το πολεμήσουν. Δεν πρόκειται να αφήσουν να χαθούν αυτά τα εδάφη».
 
Τα λόγια αυτά, γεμάτα με την σιγουριά που δίνουν τα χρόνια αγώνα των Αρμενίων, ανήκουν στον Βαρτκές Μαχτεσιάν, τον Αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βλέπει ταυτόχρονα την Κύπρο και την Αρμενία να βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής επιθετικότητας και την κατοχική χώρα να ανοίγει νέες πληγές στις δύο πατρίδες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το διακύβευμα του Καυκάσου-Ρυθμιστής η Μόσχα, πηγή αποσταθεροποίησης η Άγκυρα
 
Ο αρμενικός λαός ποτέ δεν επιδίωξε τον πόλεμο, αλλά μπροστά στην επίθεση που δέχεται σήμερα από τον τουρκοαζέρικο άξονα, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των αρμενικών εδαφών, για ένα ελεύθερο και ειρηνικό αύριο, τονίζει ο κ. Μεχτεσιάν.
 
Όπως εξηγεί στον REPORTER, η περιοχή αυτή ανέκαθεν ανήκε στον αρμένικο λαό. Ο Στάλιν, το 1923, όταν ήθελε να διαμορφώσει τα σύνορα του σοβιετικού μπλοκ, για ένα μικρό διάστημα την έδωσε στους Αζέρους. «Ανέκαθεν ο πληθυσμός εκεί, σε ποσοστά μεταξύ 80-95% ήταν Αρμένιοι. Άνηκε πάντα στους Αρμενίους», τόνισε. Διοικείται αυτόνομα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
 
Κάθε τόσο, ανέφερε περαιτέρω, υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις, όμως αυτή τη φορά είναι πλήρης πόλεμος. «Δυστυχώς πίσω από αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται η Τουρκία, η οποία λίγες εβδομάδες προηγουμένως είχε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Αζερμπαϊτζάν και εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα εκεί. Παράλληλα κουβάλησαν τέσσερις με πέντε χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία», τόνισε ο Βαρτκές Μαχτεσιάν.
 
Το πιο γελοίο που λέει η Τουρκία είναι πως οι Αρμένιοι ξεκίνησαν αυτό τον πόλεμο, πρόσθεσε. «Εμείς απελευθερώσαμε το Αρτσάχ, τελείωσε, δεν υπάρχει λογική να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο εμείς. Αλλά τι περιμένεις από μια χώρα όπως η Τουρκία, που αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων και μάλιστα ισχυρίζεται πως εμείς τους σφάξαμε;», διερωτήθηκε. Όπως εξήγησε, το Αζερμπαϊτζάν είναι αδερφό-έθνος της Τουρκίας, που ευθύνεται για τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων αλλά και την κατοχή στην Κύπρο. Η στήριξη του Ερντογάν στο Μπακού δείχνει ότι η Τουρκία δεν έχει ίχνος ντροπής και μεταμέλειας για το σκοτεινό παρελθόν της, ανέφερε περαιτέρω.
 
Πρόκειται για λόγια που επαναλαμβάνει στο κάλεσμά του για εκδήλωση που διοργανώνει η Αρμενική Κοινότητα της Κύπρου σήμερα, στις 5:00 το απόγευμα, έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ, για να δηλώσουμε όλοι μαζί την υποστήριξή μας στους αδερφούς μας στην Αρμενία. «Ευχαριστούμε την Κύπρο και την Ελλάδα που, για άλλη μια φορά, φωτεινές εξαιρέσεις ανάμεσα στο σκότος των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων, στηρίζουν τα δίκαια του αρμενικού έθνους. Ευελπιστούμε ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες», αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση.
 
Ερωτηθείς για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Μαχτεσιάν δηλώνει πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, παρόλο που οι Αρμένιοι του Αρτσάχ είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα. «Υπάρχουν πολλά θύματα, ανάμεσα τους και άμαχος πληθυσμός. Ο κόσμος είναι στα υπόγεια στην πρωτεύουσα και σε κάποια χωριά. Βιώνουν πάρα πολύ δύσκολες στιγμές», είπε. Επεσήμανε, δε, πως η κατάσταση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, ενώ η περιοχή, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, δίνει τη μάχη της με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές