Μηνύματα και μόνιμη παρουσία πολεμικού πλοίου άφησε ο Πομπέο στη Σούδα

Μήνυμα με τέσσερις λέξεις έστειλε στην Τουρκία για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στην 115 ΠΜ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Μηνύματα έστειλε, από πλευράς του, και ο κ. Πομπέο, με πράξεις, μάλιστα, καθώς ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλημενισμό στη Σούδα του πολεμικού πλοίου Herschel Williams.

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η Ελληνική απάντηση στις ελληνικές προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».
«Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας».

«Στο Αιγαίο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα εχθρότητας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνονοτας ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας».

«Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε διάλογο και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις προκλήσεις της Τουρκίας με μια ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς και στα νερά της Κύπρου όπως κι εσείς διαπιστώσατε και εσείς προ ολίγων ημερών στην εκεί σας επίσκεψη κ. υπουργέ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο.

«Η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε έναν ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς των σχέσεων των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αντλείς από κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα δικανικά που εκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, θα είναι ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» σημειώνοντας ότι «στο νησί της Κρήτης δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί με αυτά της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο έδαφος απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις. Ενώ πολύ γρήγορα η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel «Woody» Williams ενός ενός εκ των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις «πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», αλλα και στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Πομπέο: Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρχικά αναφέρθηκε στην φιλοξενία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε σύντομα τη φιλοξενία».

«Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

«Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής» πρόσθεσε και κατέληξε «είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τι προηγήθηκε
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο, πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Τους κ. Μητσοτάκη και Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.
 
Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00 ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»