Η δυστοκία στο Κέντρο, οι μεταγραφές προσώπων και τα άδεια ψηφοδέλτια

Σε… μεταγραφική περίοδο φαίνεται να βρίσκεται ο χώρος του Κέντρου στην Κύπρο, αφού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταρτισμό ψηφοδελτίων, εν δυνάμει υποψήφιοι μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο.
 
Ο συνωστισμός πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν ίδιες ή παραπλήσιες θέσεις ενδιάμεσα των δύο πόλων καθιστά σχετικά εύκολες αυτές τις μετακινήσεις, καθώς, επί της ουσίας, τα πρόσωπα αυτά αλλάζουν στέγη και συνεργάτες, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε σοβαρές ιδεολογικές μετατοπίσεις. Γι’ αυτό και με σχετική ευκολία αναζητούν διέξοδο από τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις σε άλλους χώρους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πρόθυμοι να τους αξιοποιήσουν περισσότερο από ό,τι τα κόμματα με τα οποία πολιτεύονταν στο παρελθόν.
 
Από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων το καλωσόρισμα των μεταγραφών είναι ιδιαίτερα θερμό, εξαιτίας της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση 56 υποψηφίων για να κλείσουν ψηφοδέλτιο. Η πραγματικότητα είναι πως, αυτή τη στιγμή, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων, ΔΗΠΑ και πλατφόρμα βρίσκονται πάνω κάτω στις ίδιες συντεταγμένες του πολιτικού χάρτη, με την δεξαμενή διαθέσιμων υποψηφίων να μην είναι ανεξάντλητη. Δεδομένου, δε, ότι ποντάρουν στις ίδιες βάσεις ψηφοφόρων, η προσέλκυση ονομάτων που ενδεχομένως να διαθέτουν και προσωπικές ψήφους, μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα. 
 
Μέχρι στιγμής κάποιες μεταγραφές έχουν ανακοινωθεί δημόσια, ενώ πολλές συζητούνται στα κομματικά πηγαδάκια εδώ και καιρό ή βρίσκονται τώρα στο στάδιο διερευνητικών επαφών. Μία μάζα ατόμων έχουν μετακινηθεί από το ΔΗΚΟ στη ΔΗΠΑ ή στην πλατφόρμα. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες προσωπικότητες που άλλαξαν πολιτική στέγη, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις μαζικές διαρροές ατόμων από το ΔΗΚΟ προς τους δύο χώρους που δημιουργήθηκαν μέσα από τις τάξεις του.
 
Μεταξύ αυτών είναι η μετακίνηση του Στέλιου Γεωργίου από το ΔΗΚΟ στην ΕΔΕΚ και η επιστροφή του Μάριου Χαννίδη από το ΑΚΕΛ στην ΕΔΕΚ, όπως επίσης η μετακίνηση του Ανδρέα Θεμιστοκλέους από τη Συμμαχία στη ΔΗΠΑ και της Θέας Γεωργίου από την ΕΔΕΚ στη ΔΗΠΑ. Επίσης έχει ανακοινωθεί η συνεργασία της πλατφόρμας με τον Ιωάννη Γεωργιάδη, πρώην υποψήφιο της Συμμαχίας και ακούγεται έντονα η ενδεχόμενη συνεργασία της με τον Αδάμο Ασπρή, που παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το ΔΗΚΟ, χωρίς να ανακοινώσει προσχώρηση κάπου. Ερώτημα παραμένει και το πού θα αποφασίσει να πάει ο Πόλυς Παλλήκαρος, που αποχώρησε τη Δευτέρα από την Αλληλεγγύη.
 
Ακόμη και οι παραδοσιακοί
Η δυσκολία στην εξεύρεση υποψηφίων φαίνεται να αγγίζει ακόμη και τα δύο μεγαλύτερα και παραδοσιακά κόμματα του Κέντρου, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, τα οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν μεγάλες εσωκομματικές συγκρούσεις, που οδήγησαν σε κύματα εξόδου μελών και στελεχών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εσωτερικές εντάσεις, οι οποίες αναδεικνύονται στη  διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων.
 
Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ υπάρχει και το δίδυμο πρόβλημα της Δημοκρατικής Παράταξης και της νέας πλατφόρμας, δύο σχηματισμοί που αποτελούν νέα πολιτική στέγη κυρίως για πρώην στελέχη και μέλη του κόμματος και έχουν απορροφήσει δεκάδες πρόσωπα, αρκετοί από τους οποίους στο παρελθόν είχαν θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος ή εξελέγησαν με αυτά.
 
Ένα άλλο στοιχείο που ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ είναι η απουσία ανταγωνιστικότητας στα ψηφοδέλτια. Όταν, δηλαδή, σε μία επαρχία είναι ξεκάθαρο και δεδομένο ποιος υποψήφιος θα πάρει την έδρα, τότε εξαφανίζεται ο κάθετος ανταγωνισμός στο ψηφοδέλτιο. Πολλά στελέχη δεν είναι πρόθυμα να μπουν στη δύσκολη και πολυέξοδη διαδικασία του προεκλογικού αγώνα, όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων πως είναι από απομακρυσμένο έως αδύνατον αυτή η πολύμηνη μάχη να τους οδηγήσει στα έδρανα της Βουλής.
 
Αναπόφευκτες συνεργασίες;
Θεωρητικά όλα τα κόμματα του Κέντρου προτίθενται να κάνουν αυτόνομη κάθοδο. Κάποιες προσπάθειες για μεταξύ τους συνεργασία, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται να έχουν ναυαγήσει. Ωστόσο οι πληροφορίες είναι πως τώρα που έχει διαφανεί αφενός το πρόβλημα της κατάρτισης ψηφοδελτίων και αφετέρου ότι η ΔΗΠΑ συγκεντρώνει πιθανότητες εισόδου στη Βουλή και αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, κάποιοι φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
 
Πέραν της διαφαινόμενης συνεργασίας μεταξύ της ΔΗΠΑ και της νέας πλατφόρμας, που αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί θεωρείται δεδομένη, δεν υπάρχει κάτι σαφές στον ορίζοντα. Ωστόσο στελέχη διαφόρων κομμάτων φαίνεται να κάνουν διερευνητικές επαφές με άλλες δυνάμεις, ξανανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας, με προφανή στόχο να καταφέρουν μέσα από συνεργασίες να κατέλθουν στις εκλογές με πλήρη ψηφοδέλτια, που θα διευκολύνουν την είσοδό τους στη Βουλή.   
 
Η πραγματικότητα είναι, πάντως, πως κάποιοι είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από άλλους, έχοντας θέσει καλύτερες βάσεις για μια δυναμική αυτόνομη κάθοδο, ενώ άλλοι όχι και τόσο. Από την στιγμή που ο χρόνος άρχισε ήδη να μετράει αντίστροφα, όμως, αναμένεται πως το κεφάλαιο των συνεργασιών θα κλείσει εντός Οκτωβρίου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ