Έβγαλαν μαχαίρια Προεδρικό και ΑΚΕΛ με αφορμή την ομιλία Αναστασιάδη

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, με αφορμή την  ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ΟΗΕ. 
 
Το Προεδρικό μέσω ανακοίνωσης δεν κρύβει την ενόχλησή του για την κριτική που άσκησε το ΑΚΕΛ, που υποστήριξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, κατήγγειλε θέματα που περιλαμβάνονται στις συμφωνημένες συγκλήσεις. Τον κάλεσε δε να ανταποκριθεί έμπρακτα σε αυτά που ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Με μια καυστική ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αντέστρεψε τα πυρά, σημειώνοντας πως «θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ, παραγνωρίζοντας τις τουρκικές θέσεις, όπως πολλές φορές έχουν διατυπωθεί, ως προς την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, και αγνοώντας ακόμα και τη συνεχιζόμενη εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, εξίσου σημαντικό, και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι απλώς φραστικά, αλλά έμπρακτα και πειστικά και με συνέπεια, να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά ο ΓΓ των ΗΕ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαφέστατα και κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει την αποφασιστικότητα και την πολιτική του βούληση να προσέλθει στη συνέχιση των συνομιλιών με βάση τη συναντίληψη που επετεύχθη στη Σύνοδο που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, στην παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί».
 
Ο Κυριάκος Κούσιος κάλεσε το ΑΚΕΛ «να δηλώσει ευθαρσώς και δημόσια τί επιτέλους εισηγείται. Να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα που η τουρκική πολιτική και επιθετικότητα επιδιώκει να πετύχει; Να αγνοήσουμε την εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Να αγνοήσουμε τις απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου; Άκουσαν ή δεν άκουσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ως προς τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης;».
 
Πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης για τα περί καταγγελιών που περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις. «Τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει πράγματα που περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις, όπως το θέμα της θετικής ψήφου, εάν κάτι ανάλογο ίσχυε τότε γιατί ο ΓΓ το συμπεριλαμβάνει στα έξι σημεία που θα πρέπει να συζητηθούν προκειμένου να επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία;», διερωτήθηκε ο κ. Κούσιος. 
 
Διερωτήθηκε δε κατά πόσον το ΑΚΕΛ «ενοχλήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών - που έγιναν μετά την πρόσφατη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ – με τις οποίες καθαρά δήλωνε ότι η νέα βάση για επίλυση Κυπριακού θα πρέπει να είναι είτε τα δύο κράτη είτε λύση συνομοσπονδίας; Αλήθεια, πραγματικά πιστεύουν ότι εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η επανάληψη των συνομιλιών, μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου; Και πώς αντέδρασε το ΑΚΕΛ στις δηλώσεις αυτές; Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσει το ΑΚΕΛ ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η τουρκική αδιαλλαξία και όχι η βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς; Μήπως έλειπε η αναγκαία πολιτική βούληση από τον μ. Δημήτρη Χριστόφια όταν συνομιλητής του ήταν ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;».
 
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Κούσιος απηύθυνε έκκληση στο ΑΚΕΛ να «κατανοήσει πως υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων και του μηδενισμού υπάρχουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού τα οποία πρέπει όλοι να υπηρετούμε».
 
Τα καρφιά του ΑΚΕΛ
Προηγουμένως το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έψεξε το γεγονός πως έθεσε ζήτημα θετικής ψήφου. «Αν επαναλαμβάνει από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ τη γνωστή θέση για το τι έγινε στο Κρανς Μοντανά, τότε γιατί ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του δεν είχαν και δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιδράσει στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου 2017 που αθωώνει την κατοχική δύναμη και επιμερίζει στις δύο κοινότητες την ευθύνη για το ναυάγιο;»

Και κάλεσε τον Πρόεδρο «όχι απλώς φραστικά, αλλά έμπρακτα, πειστικά και με συνέπεια να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα τελευταία του Ψηφίσματα, διαμορφώνοντας –στο βαθμό που εξαρτάται από το χέρι μας- το κατάλληλο πλαίσιο και κλίμα για την επανέναρξη των συνομιλιών, ενημερώνοντας τους πολίτες για το περιεχόμενο της λύσης που συζητείται και τα πλεονεκτήματα που θα έχει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση για όλους τους Κύπριους και ευρύτερα για τη γειτονιά μας».

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα