Ν. Χριστοδουλίδης: Νομιμοποιούμαστε για ένα εθνικό θέμα να μείνουμε μόνοι μας

Για τα όσα διημείφθησαν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ορόσημα του επόμενου διαστήματος καθώς επίσης και τις σχέσης Λευκωσίας-Αθήνας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαβουλεύσεις που θα συνεχισθούν μέχρι την έναρξη της Ειδικής Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου, θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι και την εκπομπή «Προκλήσεις» με τον Ανδρέα Κημήτρη, ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε πως ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατία είναι ξεκάθαρος και αφορά την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ, με την απόσυρση των τουρκικών πλοίων, κάτι που όπως είπε, μπορεί να κάνει μόνο η Τουρκία, η οποία είναι αυτή που προκαλεί και την κλιμάκωση. 

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, την πρωτοβουλία κινήσεων στο παρασκήνιο την είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η πρωτοβουλία πέρασε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν να έχουν πιο ενεργό ρόλο. 

Αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε πως τα βασικά επιχειρήματα της Τουρκίας για την κλιμάκωση στην Κύπρο, είναι αφενός η αμφισβήτηση της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης σε κάποιες περιοχές και αφετέρου το επιχείρημα πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων δρα προς όφελος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε παράλληλα πως η αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η έλλειψη αποτρεπτικής ισχύος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Ε.Ε. «Η κατάσταση η δική μας είναι διαφορετική από την Ελλάδα λόγω της δυνατότητας αποτρεπτικής ισχύος. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για διάλογο. Ένα καλό αποτέλεσμα εκεί θα λειτουργήσει θετικά και για εμάς. Η έλλειψη αποτρεπτικής ισχύος στην Κύπρο, είναι ένα μειονέκτημα και δεν θεωρώ ότι μέσα από την στρατικοποίηση της κατάστασης θα δοθούν λύσεις. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Είναι θετικό ότι υπάρχει προσπάθεια σε εξέλιξη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Σε ότι αφορά τις πιέσεις που ασκούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για το ζήτημα της Λευκορωσίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου είναι ένα σημαντικό ορόσημο, σημειώνοντας πως οι εταίροι γνωρίζουν πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με την αποχώρηση του Oruc Reis θα πρέπει να συμβεί και στην Κύπρο.  «Στην Ελλάδα για να υπάρξει αποκλιμάκωση αποχώρησε το ερευνητικό σκάφος. Στη δική μας περίπτωση η Τουρκία δεν θα φύγει επειδή δεν θα υπάρξουν πιέσεις από Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Υπήρχε μια ευκαιρία με τη λήξη των Navtex και αντί να κάνει το ίδιο στην Κύπρο, αποφάσισε να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο, ανανεώνοντας τις δύο Navtex», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σίγουρα ότι έχουν ανανεωθεί στέλνει ένα μήνυμα επιλογής της Τουρκίας για την Κύπρο. Οι κυρώσεις είναι ένα μήνυμα που στέλνεται προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση». 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ ωστόσο, όωπς είπε αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας και η ευρωπαϊκή ένωση διαθέτει μια πλούσια εργαλειοθήκη που αν εφαρμοζόταν θα επέφερε πλήγμα στην Τουρκία. «Κοινή αξιοποίηση εργαλείων που διαθέτει η Ε.Ε. που θα στείλει το μήνυμα στον Ερντογάν. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν». 

Όπως είπε, κάποια κράτη της Ε.Ε. κάνουν επίκληση στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ και μια χώρα υπό ένταξη. «Παράλληλα πολλά κράτη έχουν εμπορικά ή άλλα οικονομικά συμφέροντα. Έτσι λειτουργεί το διεθνές σύστημα, στη βάση συμφερόντων και πολλές φορές ψυχρών συμφερόντων», υπέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί διάστασης απόψεων. Υπενθύμισε πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν έτοιμος να δημοσιοποιηθεί και τελικά δεν έγινε γιατί η Ελλάδα υπέγραψε ΑΟΖ με την Ελλάδα και όχι επειδή ήταν η Κύπρος το αγκάθι. Υπάρχει, πρόσθεσε, μια συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας για να υπάρξει ρήξη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. 

Για το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως είναι μια διαδικασία που δεν λαμβάνουν τον λόγο όλα τα κράτη, ούτε γίνεται κάποιου είδους ψηφοφορία, ενώ επεσήμανε παράλληλα πως «το να πείσεις κάποιον είναι άμεσα συνυφασμένο με τα δικά του συμφέροντα. Όταν τοποθετούνται τα κράτη, τοποθετούνται αποκλειστικά με το πως δύναται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας τους». 

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν μέσα στο Συμβούλιο, αποκάλυψε πως σε καμία περίπτωση δεν ένιωσε μοναξιά, ενώ υπέδειξε με έντονο ύφος πως αν υπήρχε ανάγκη για να μείνουμε μόνοι θα το έκανε.  «Ακόμα και αν υπήρχε ανάγκη να μείνουμε μόνοι μας είναι και εθνικό θέμα που θα μέναμε μόνοι μας. Νομιμοποιούμαστε για ένα εθνικό θέμα να μείνουμε μόνοι μας. Τι έχουν να πουν αυτοί που στηρίζουν μια τρίτη χώρα στην περίπτωση μας την Τουρκία. Ποιος νομιμοποιείται περισσότερο; Αυτός που μένει μόνος του που στηρίζει εθνικό και υπαρξιακό του θέμα ή αυτοί που δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί μια συμφωνία για μια τρίτη χώρα. Γιατί η αντιπαράθεση δεν ήταν Κύπρος-Σλοβενία ή Κύπρος-Σλοβακία. Ήταν Κύπρος-Τουρκία», είπε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών. 

Όσον αφορά το θέμα της Μεσογειακής Συνόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή η πιθανότητα σύγκλησης μιας τέτοιας συνόδου έχει τις λιγότερες πιθανότητες. «Είναι μια προσπάθεια του κ. Μισέλ» είπε. «Εφόσον γίνει μια τέτοια διάσκεψη  η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα, όχι όμως το ψευδοκράτος και οι Τουρκοκύπριοι, ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε, πως «δεν είναι μόνο να συγκληθεί η διάσκεψη. Πέραν από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να τεθεί η ημερήσια διάταξη. Η εκτίμηση που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε θεωρώ ότι είναι η πιο απομακρυσμένη». 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι