Κατήγγειλε την τουρκική στάση και υποκρισία από το βήμα των Η.Ε. ο Πρόεδρος

Τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου κατήγγειλε από το βήμα της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέτοντας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τις απειλές, τις παραβιάσεις και την αντιπαραγωγική στάση που επιδεικνύει τόσο έναντι της πατρίδας μας όσο και ευρύτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε την τουρκική υποκρισία, ενώ εξέθεσε ξεκάθαρα τα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα για επίτευξη μίας λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.  
 
Ο Πρόεδρος εξέφρασε ενώπιον των ηγετών του πλανήτη την ανησυχία του για τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και για τις επεμβάσεις που επηρεάζουν την εδαφική ακεραιότητα και προκαλούν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Δυστυχώς, επεσήμανε, παρά τις θετικές εξελίξεις για σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, «η Τουρκία επίμονα και ενσυνείδητα κλιμακώνει τις εντάσεις, διά της εφαρμογής των επεκτατικών της σχεδίων μέσω της χρήσης βίας».
Αναφερόμενος ειδικά στις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η χώρα και ο λαός μας εξακολουθούν να υποφέρουν από την εισβολή και την κατοχή και παρά την εποικοδομητική εμπλοκή του ιδίου και των προκατόχων του για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης, η Κύπρος παραμένει η τελευταία μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας.
 
Προβαίνοντας σε μία ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι «παρά τη δική μας θετική συνεισφορά και την υποβολή πειστικών και ρεαλιστικών γραπτών προτάσεων, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της αδιάλλακτης στάσης και επιμονής της Τουρκίας, να διατηρήσει την αναχρονιστική Συνθήκη Εγγυήσεως και το δικαίωμα επέμβασης, καθώς και μόνιμη παρουσία στρατευμάτων».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την πρόθεση του Γ.Γ. να αναμιχθεί προσωπικά στην επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε επανειλημμένα μεταφέρει τη δέσμευσή μας για άμεση επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπέδειξε για άλλη μια φορά πως προϋπόθεση για την ειρηνευτική διαδικασία αποτελεί αυτή να μην γίνεται υπό καθεστώς απειλών.
 
«Για να αρχίσουν οι συνομιλίες με ρεαλιστική προοπτική επιτυχίας, είναι επιτακτική η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να συμβάλλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους και όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού και απειλών», υπογράμμισε, καταγγέλλοντας τις νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου. «Αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε με παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε με απειλές για επικείμενο άνοιγμα τις περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, που βρίσκεται υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.
 
Ερωτήματα και υποκρισία
Αναδεικνύοντας την αντιπαραγωγική στάση της Άγκυρας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας μεγάλη λύπη για το γεγονός πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διακαής πόθος και σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση ή επιβολή λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ενώ, όπως είπε, η λύπη του έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά την ομιλία Ερντογάν από το ίδιο βήμα.
 
«Εκείνο που είναι πιο απογοητευτικό είναι η ανώφελη προσπάθεια του κ. Ερνογάν, αψηφώντας πλήρως τις ιστορικές αλήθειες, να παρουσιάσει ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες που ανέλαβαν οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι», τόνισε. «Δεν θα περίμενα ποτέ», πρόσθεσε, ότι μια χώρα που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα ψηφισμάτων των Η.Ε., αποφάσεων του Σ.Α. καθώς και του ΕΔΑΔ για την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% της χώρας μας θα ισχυριζόταν ότι «πίσω από την ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και λίγο καιρό, υπάρχουν χώρες που ενεργούν με την αντίληψη ότι ο νικητής τα παίρνει όλα».
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος έθεσε σειρά ρητορικών ερωτημάτων, που έχουν προφανή απάντηση την Τουρκία, για να αποδείξει πόσο προβληματικός είναι ο περιφερειακός της ρόλος:
  • Ποια χώρα χρησιμοποιεί την ισχύ για «να τα πάρει όλα;»
  • Ποια χώρα προτιμά μια διακρατική συμπεριφορά βασισμένη στην ισχύ παρά στους κανόνες;
  • Πόσο αντιφατική είναι η αναφορά του κ. Ερντογάν ότι:  «Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα, τις διευθετήσεις και τα νόμιμα συμφέροντα οποιουδήποτε, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή».
  • Ποια χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο;
  • Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία;
  • Ποια χώρα επενέβηκε στρατιωτικά στη Λιβύη;
  • Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;
  • Ποια χώρα παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ;

 
Ανέδειξε, επίσης, την υποκρισία των Τούρκων σε σχέση με τους Τ/κ, διερωτώμενος ποιου τα συμφέροντα αγνοούνται όταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας περιορίζουν κατά 44% την κυπριακή ΑΟΖ, εις βάρος και των Ε/κ και των Τ/κ, και υπενθυμίζοντας τις σχετικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την εγκαθίδρυση Εθνικού Κυρίαρχου Ταμείου για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων επί των εσόδων των υδρογονανθράκων. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την πρότασή του για τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού προς όφελος της τ/κ κοινότητας.
 
Άρα, τόνισε ο Πρόεδρος,«οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι οι παράνομες ενέργειές της στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι ψευδείς και άκυροι, όπως ψευδείς και άκυροι είναι οι ισχυρισμοί της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας.
 
Αν ο Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τη θέση περί επίλυσης διαφορών με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για ένα ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο, διερωτήθηκε περαιτέρω, τονίζοντας ότι «το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς, σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός».
  
Περί αδιαλλαξίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως το blame game χρησιμοποιείται από εκείνους που φέρουν την ευθύνη για την μη επίτευξη λύσης σε προβλήματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, παραπέμποντας στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου ότι το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι η αδιάλλακτη, άδικη και κακομαθημένη προσέγγιση της ε/κ πλευράς. «Από τα όσα έχω αναφέρει», είπε, «είναι προφανές ως προς το ποια πλευρά, μέσω στρατιωτικής εισβολής και μετέπειτα παράνομων ενεργειών, προσπαθεί να διαιρέσει μόνιμα την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ακολούθως, ο Πρόεδρος προέβη, υπό μορφή ερωτημάτων και πάλι, σε αναφορές στις παράλογες αξιώσεις που προβάλλει η Τουρκία, οι οποίες εμποδίζουν τη λειτουργική διευθέτηση του Κυπριακού, προβαίνοντας, ουσιαστικά, σε σύγκριση ανάμεσα στο δυσλειτουργικό καθεστώς που επιδιώκει η Άγκυρα να δημιουργηθεί στην Κύπρο και στην κατάσταση που επικρατεί στα φυσιολογικά κράτη του κόσμου.  
 
Διερωτήθηκε εάν είναι αδιαλλαξία να επιδιώκεις να εγκαθιδρύσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις και δικαίωμα επέμβασης από ξένη χώρα και ελεύθερο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων, όπως επίσης και ποιο άλλο κράτος από τα μέλη των Η.Ε. βρίσκεται κάτω από εγγυήσεις τρίτης χώρας.
 
Περαιτέρω, έθεσε το ερώτημα εάν είναι άδικο να υποστηρίζεις την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, που οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους πολίτες του και εάν είναι ένδειξη αδιαλλαξίας να οραματίζεσαι ένα ισχυρό σύστημα ασφάλειας, βασισμένο στο χάρτη των Η.Ε. και τις συνθήκες της Ε.Ε. «Υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα ομόσπονδου κράτους, που να προνοεί ότι για κάθε απόφαση στο ομοσπονδιακό επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από ένα των συνιστώντων μελών; Ιδιαιτέρως όταν το συνιστών μέρος ελέγχεται από τρίτη χώρα;», πρόσθεσε.
 
«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι αυτό που απαιτεί για τους Τ/κ είναι διαλλακτικό και δίκαιο, τότε γιατί δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα και στους Κούρδους, έχοντας υπόψη ότι η δική τους αναλογία του πληθυσμού είναι περίπου η ίδια με την πληθυσμιακή αναλογία των Τ/κ;», τόνισε.
 
Επανέλαβε ότι ως μία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόθεση από εμάς να στερήσουμε από τους Τ/κ συμπατριώτες μας τα νόμιμα τους δικαιώματα.
 
«Πιστεύω, νοουμένου ότι δεν θα υπάρχουν ξένές παρεμβάσεις, ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ώστε να επιτευχθεί λύση που θα πραγματοποιεί το όρμα του λαού μας, να ζήσει σε μία ευρωπαϊκή χώρα, αληθινά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Μια χώρα ελεύθερη από ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα, διασφαλίζοντας συνθήκες σταθερότητας για ένα ασφαλές, ευήμερο και ειρηνικό μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για μια διευθέτηση χωρίς νικητές και ηττημένους, με πλήρη σεβασμό των ευαισθησιών και των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων. «Για ένα κράτος που πραγματικά να κυβερνάται από Κύπριους κι όχι ένα κράτος που να κυβερνάται από ξένους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε για καλά αφήσει πίσω μας την εποχή της αποικιοκρατίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης