Πέμπτη 26 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κατακεραυνώνει Οδυσσέα για την έκθεση για τις πολιτογραφήσεις το ΥΠΕΣ

  24/09/2020 19:44
Κατακεραυνώνει Οδυσσέα για την έκθεση για τις πολιτογραφήσεις το ΥΠΕΣ

Κατακεραυνώνει Οδυσσέα για την έκθεση για τις πολιτογραφήσεις το ΥΠΕΣ

  24/09/2020 19:44
Δεν κρύβει την οργή του από τις διαπιστώσεις της έκθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις πολιτιγραφήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών. Μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και ψέγει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προβαίνοντας σε μια σειρά από συμπεράσματα, που καταδεικνύουν παρατυπίες στη διαδικασία, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 
 
Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη έρευνα ως «αποσπασματική, που καλύπτει μια μόνο ιδιαίτερα επιλεκτική χρονική περίοδο».
 
Προχωρόντας ένα βήμα παραπέρα το Υπουργείο Εσωτερικών, κατακεραυνώνει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφέροντας «πως για πολλοστή φορά ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις αρμοδιότητες που του παρέχονται δυνάμει του Συντάγματος και των Νόμων και προχωρεί σε αναφορές και σχόλια που είναι εκτός του πεδίου της αρμοδιότητάς του  και της άσκησης του λειτουργήματος του».
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ως οφείλει, δεν θα προβεί σε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος και θα αναμένει την ολοκλήρωση, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η νομοθεσία, της έρευνας που διεξάγει η τετραμελής Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για να αξιολογήσει τα όποια συμπεράσματα της και να ληφθούν, όπου χρειάζεται, συγκεκριμένα μέτρα».
 
Τονίζει ακόμα ότι «η ερευνητική επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών για τη χρονική περίοδο από το 2007 μέχρι και την 17.8.2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου».
 
Η εν λόγω διορισθείσα Επιτροπή, λέει το ΥΠΕΣ, «σύμφωνα με τους όρους εντολής της θα αποφασίσει κατά πόσον εφαρμόστηκαν σωστά όλες οι ευρισκόμενες σε ισχύ Νομοθεσίες κατά το χρόνο υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων, τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και όλα τα ισχύοντα κριτήρια, περιλαμβανομένων των οικονομικών κριτηρίων, των διαδικασιών, αλλά και τους όρους και προϋποθέσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας».
 
Υποδεικνύει εξάλλου πως «θα κρίνει επίσης κατά πόσο από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα για πράξεις ή παραλείψεις οποιουδήποτε εμπλεκόμενου, και εάν δικαιολογείται η πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».
 
Καταλήγοντας, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι «έχει μελετήσει την έκθεση της Ad Hoc Τριμελούς Επιτροπής, το έργο της οποίας ολοκληρώθηκε, αναφορικά με τον έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων τα οποία πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του ΚΕΠ και ο Υπουργός Εσωτερικών θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν τα πρόσωπα αυτά».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας