Λύση δύο κρατών προκρίνει η Τουρκία-Παραλήρημα ιστορικής διαστρεύλωσης από Οκτάι

Αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση χαρακτήρισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τις δηλώσεις της Προέδρου της Ελλάδας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι είναι ωφέλιμο να της υπενθυμίσει κάποιες ιστορικές πραγματικότητες.
 
Ο Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στην Κύπρο, αλλά αντίθετα είναι η χώρα που εμποδίζει την απόπειρα κατοχής και προσάρτησης. Ανέφερε ακόμη ότι  «η Τουρκία αντιλαμβάνεται την μόνιμη λύση στο Κυπριακό ως μια δομή δύο κυρίαρχων κρατών στην οποία τηρούνται τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/Κ και Ε/Κ» και ότι «αυτό που αντιλαμβάνεται η Ελλάδα είναι πάντοτε μια κρατική δομή μιας κοινότητας στην οποία οι Τ/Κ εξορίστηκαν από το νησί».
 
Ειδικότερα, σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Φουάτ Οκτάι «η Πρόεδρος της Ελλάδας έπειτα από το σόου με τον στρατό που έκανε στο Καστελόριζο το οποίο βρίσκεται 580 χλμ από την Αθήνα και μόνο 2 από την Τουρκία, επισκέφθηκε την νότια Κύπρο η οποία αγνοεί όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ συμπεριλαμβανομένων και των κυριαρχικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».
 
«Η Ελλάδα και η Πρόεδρός της οι οποίοι ανοιχτά μιλούν για καθιέρωση κυριαρχίας Ε/κ δημοκρατίας και τερματισμό της παρουσίας των Τ/Κ στο νησί, αναφέρονται σε αύξηση της πίεσης και της επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας ενάντια στη χώρα τους», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως «θα ήταν ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε κάποιες ιστορικές πραγματικότητες στην ιδιοκτήτη αυτών των δηλώσεων με άρωμα προπαγάνδας και πρόκλησης που δεν έχει ιστορική συνείδηση». Κατά τον ίδιο «η Κύπρος η οποία κατακτήθηκε από τον Σουλτάνο Σελίμ Β το 1571 και παρέμεινε για 307 χρόνια τουρκικό έδαφος και πως εκείνη η περίοδος ήταν η πιο ειρηνική και σταθερή περίοδος στην ιστορία της Κύπρου».
 
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα την περίοδο της αγγλοκρατίας 1878-1960 προκάλεσε με κάθε ευκαιρία το νησί και για χρόνια επιδίωξε την Ένωση. «Ήταν η Ελλάδα που για χάρη των ρατσιστικών και φασιστικών ονείρων κατέστρεψε το συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε στην Κύπρο με τις συμφωνίες 1959-60. Ήταν η Ελλάδα που στήριξε κάθε είδους ένοπλη επίθεση στις 15 Ιουλίου του 1974 στελνοντας στην Κύπρο τον Νίκο Σαμψών της Χούντα, κάνοντας πραξικόπημα και κηρύσσοντας την ‘ελληνική δημοκρατία’ για να εξαλείψει τον ‘Τ/κ λαό’ και την πολιτική του βούληση», ανέφερε.
 
Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία από το 1960 ως εγγυήτρια δύναμη ήταν πάντοτε υπέρ μιας μόνιμης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου υπό την αιγίδα των ΗΕ, αντίθετα με την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι «υπό το φως όλων των εργασιών που δεν είχαν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την μόνιμη λύση στο Κυπριακό ως μια δομή δύο κυρίαρχων κρατών στην οποία τηρούνται τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/Κ και Ε/Κ. Αυτό που αντιλαμβάνεται η Ελλάδα είναι πάντοτε μια κρατική δομή μιας κοινότητας στην οποία οι Τ/Κ εξορίστηκαν από το νησί. Δηλαδή μη λύση». Υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την επιστροφή της Ελλάδας στην πραγματικότητα και την εγκατάλειψη της ‘Μεγάλης Ιδέας’.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι «επομένως αυτά που είπε η Πρόεδρος της Ελλάδας είναι μια αστεία και μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»