Τρίτη 20 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά»-Τι θα πει στους ομολόγους του ο Αναστασιάδης

  22/09/2020 13:25
«Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά»-Τι θα πει στους ομολόγους του ο Αναστασιάδης

«Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά»-Τι θα πει στους ομολόγους του ο Αναστασιάδης

  22/09/2020 13:25

Αποφασισμένος για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετέχει στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής με ένα εκ των κορυφαίων θεμάτων στην ατζέντα να είναι ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η διαφαινόμενη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, άλλαξαν για τα καλά τις ισορροπίες στο μέτωπο των χωρών που μέχρι πρότινος στήριζαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η μεν Ελλάδα, έχοντας ενώπιον της το δίλημμα να εισέλθει στο διάλογο από τη στιγμή που αποχώρησε το Oruc Reis ή να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα απαιτώντας την επιβολή τομεακών κυρώσεων, επέλεξε το πρώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χαμένες κυρώσεις, το άδειασμα των εταίρων και η Κύπρος μαύρο πρόβατο της Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των κυπριακών θέσεων το τελευταίο διάστημα, η Γαλλία, αφού ακόμα και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έριξε τους τόνους μετά από την παραδοχή Ερντογάν πως ανοίγει το παράθυρο στον διάλογο. 

Το έργο λοιπόν του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής με τον ίδιο πάντως να είναι αποφασισμένος για να προστατεύσει και να διεκδικήσει στο έπακρο όλα τα δικαιώματα της χώρας, που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. 

Το δίπτυχο της εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη θα εστιάζεται αφενός στην ανάδειξη της θέσης αρχής, ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. που στηρίζεται σε αρχές μπορεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά και στο γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραγνωρίζει την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά καθώς και τις απειλές για άνοιγμα των Βαρωσίων. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπενθυμίσει στους ομολόγους του ότι υπάρχει ήδη η πολιτική συμφωνία του Gymnich η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί, ειδικά από τη στιγμή που ανανεώθηκαν οι παράνομες τουρκικές Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz και τις έρευνες του Barbaros, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ή επιφύλαξη για επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. 

Αυτό που θα επιζητήσει δηλαδή, ο Νίκος Αναστασιάδης, από τους 26 ομολόγους του, είναι αφενός η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, και αφετέρου την εφαρμογή των ίδιων αρχών που καθιστούν αναγκαίες τις κυρώσεις κατά του Μινσκ και κατά της Άγκυρας. 

Στο μεταξύ λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες,   ενδεχομένως να ζητήσουν και την απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ, ως ένδειξη κίνησης καλής θελήσεως, ενόψει του διαλόγου. 

Η τηλεδιάσκεψη  πραγματοποιείται ενόψει της στρατηγικής συζήτησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο πλαίσιο των προσπαθειών ΕΕ και Γερμανίας για αποκλιμάκωση και μόνιμες λύσεις μέσω διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας