Στη Βουλή η Σακελλαροπούλου-Η επίσκεψή της υπογραμμίζει το διαχρονικά αρραγές μέτωπο

Παρόλο που επιθυμούμε, διακαώς, λύση του Κυπριακού, η Τουρκία με τις ενέργειές της και τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις της, με τα πλοία και τα γεωτρύπανα της να βρίσκονται -παρανόμως- στις θαλάσσιες ζώνες μας, παραβιάζοντας την κρατική μας κυριαρχία, εξουδετερώνει την οποιαδήποτε δυνατότητα όχι μόνο λύση, αλλά και για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, τη Δευτέρα το απόγευμα, την οποία προσφώνησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στην Κύπρο, πέραν των γενικότερων συμβολισμών που εκφράζει, υπογραμμίζει με έμπρακτο τρόπο, για ακόμη μια φορά, το διαχρονικά αρραγές μέτωπο Αθηνών - Λευκωσίας. "Η παρουσία σας στη μαρτυρική μας πατρίδα συμπίπτει με τα εξήντα χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξήντα χρόνια αγώνων για την επικράτηση του δικαίου", επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Κύπρου, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάδειξη και καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

Μιας συμπεριφοράς, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο, στο πρωτόγονο και αιματοβαμμένο «δίκαιο του ισχυρού» σε πλήρη αντίθεση με κάθε κανόνα δικαίου και τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές και αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού", ανέφερε.

Είπε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. "Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για ελευθερία, δημοκρατία και ειρηνική επίλυση των διαφορών.  Για αυτό και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Επιζητούμε τα αυτονόητα που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και πηγάζουν από τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού, αλλά και από τις πρόνοιες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου!" σημείωσε.

Ανέφερε πως "εμείς, που βιώνουμε τα αποτελέσματα της κατοχής, εμείς που είμαστε τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής, επιθυμούμε πέραν από οποιοδήποτε άλλο λύση του Κυπριακού".

"Επιδιώκουμε μια λύση πλήρως συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά τετελεσμένα, αλλά αντιθέτως θα τα καταργεί! Επιζητούμε λύση που θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα διασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το κυπριακό έδαφος. Επιζητούμε λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δικαιώματα, και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Επιζητούμε λύση χωρίς εποίκους, χωρίς τείχη διαχωρισμού, οδοφράγματα και εγγυήτριες δυνάμεις", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως δυστυχώς όμως, η Τουρκία αποδεικνύει διαρκώς πως δεν επιθυμεί λύση. "Αντίθετα, εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί  τους Τουρκοκυπρίους, τουρκοποιεί τα κατεχόμενα, μεταφέρει παρανόμως εποίκους, ενισχύει τα στρατεύματα κατοχής και αλλοιώνει το πολιτισμικό, ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν των εδαφών που παρανόμως κατέχει", σημείωσε.

Επεσήμανε πως "στόχος της Τουρκίας είναι η διαιώνιση και η εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής.  Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ της μέχρι τώρα, δεν προσήλθε στις συνομιλίες με εποικοδομητική και πραγματική διάθεση για επίτευξη μιας πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.

Υπογράμμισε πως "σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, είναι πολύ σημαντικό, Ελλάδα και Κύπρος, να πορεύονται μαζί, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία και από κοινού, τις σημαντικές προκλήσεις των καιρών", για να σημειώσει ότι "το παραπάνω μήνυμα, πρέπει να εκπέμπεται σταθερά και δυνατά, χωρίς διακοπές, παράσιτα και παρεμβολές, τόσο σε εχθρούς όσο και σε φίλους. Οι πρώτοι για να το γνωρίζουν, και οι δεύτεροι για να το κατανοήσουν και να το υπολογίζουν!"

"Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, η πρώτη στο εξωτερικό, μετά την εκλογή σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδος, επιβεβαιώνει στην πράξη, την κοινή μας πεποίθηση, αλλά και την ισχυρή μας βούληση, για συμπόρευση, σύμπλευση και ομοψυχία, σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις δύο χώρες μας, την Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά μας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επεσήμανε πως "οι προκλήσεις που χτυπούν την πόρτα μας, συνεχώς διευρύνονται!" για να σημειώσει πως "από τη μια, ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει τεθεί -με συγκεκριμένο σχεδιασμό- σε εφαρμογή. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού η Άγκυρα προβάλλει και θέτει διαρκώς σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας".

"Από την άλλη, η πανδημία του covid-19, τα αθρόα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η οικονομική κρίση δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωπαϊκών κοινωνιών και τους λαούς μας.  Σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόταν -ούτως ή άλλως- να αποφασίσει για το μέλλον της", επεσήμανε.

Ανέφερε πως η πανδημία επαναπροσδιόρισε τη στάση όλης της ανθρωπότητας απέναντι στα θέματα της δημόσιας υγείας. "Έθεσε στο προσκήνιο την υγεία των πολιτών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων και δράσεων για τη διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης", είπε.

Σημείωσε πως οι δυο χώρες κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας, "χωρίς κοινωνικούς ή άλλους αποκλεισμούς και μάλιστα χωρίς να λάβουν μέτρα που να θέτουν εν αμφιβόλω τα δικαιώματα των πολιτών και τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτος δικαίου".

Επεσήμανε πως η πανδημία κατέδειξε το πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε απειλές που έως και πριν λίγο καιρό αδυνατούσαμε να αξιολογήσουμε σωστά. "Βρεθήκαμε έκπληκτοι μπροστά στην επικινδυνότητά τους, αλλά και το μέγεθος της δυναμικής τους. Η εκτίμησή μου είναι πως θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για αρκετό καιρό ακόμη τις δύσκολες συνέπειες της πανδημίας. Συνέπειες που δυστυχώς θα έχουν έντονο ανθρωπιστικό πρόσημο!", ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως "είναι δεδομένη η αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα -που εν μέσω πανδημίας- όπως και η Κύπρος, βιώνει τις επιπτώσεις, αλλά και το ανθρώπινο δράμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πεδίο, Ελλάδα και Κύπρος σηκώνουν δυσανάλογο βάρος από αυτό που τους αναλογεί".

Σημείωσε πως τα πρόσφατα γεγονότα στην Μόρια καταδεικνύουν την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο φαινόμενο.

Ανέφερε πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους Έλληνες, για την ανθρωπιά τους, την υπομονή τους, τα αντανακλαστικά τους, καθώς και για τις άοκνες προσπάθειές τους, να διαχειρισθούν ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα.

Πρόσθεσε, παράλληλα, πως δυστυχώς και σε αυτό το πρωτίστως ανθρωπιστικό πρόβλημα, όπως είναι το προσφυγικό, η Τουρκία, που ήταν συνεργός στη δημιουργία του, συνεχίζει να το εργαλειοποιεί, προσπαθώντας να εκβιάσει την Ευρώπη για οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά και για να αδυνατίσει τις ελληνικές αντιστάσεις στην ελληνοτουρκική χερσαία ή θαλάσσια μεθόριο.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως "σε αυτή την ασταθή γειτονιά στις εσχατιές της Ευρώπης, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν φάρους δημοκρατίας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας. Επενδύουμε στη φιλία και τη συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη, ενώ διαχρονικά προσδοκούμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής μας".

Είπε πως τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν με συνέπεια και συνέχεια, μια σειρά από διπλωματικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε στενές συνεργασίες και σε συμμαχικές σχέσεις. "Συνεργασίες που εδράζονται όχι μόνο στη σύμπλευση και συμπόρευση των κυβερνήσεων, αλλά εκτείνονται και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κάτι που προσδίδει σε αυτές και ευρύτερα δημοκρατικά χαρακτηριστικά", σημείωσε.

Είπε επίσης πως "οι επιτυχημένες συνεργασίες, οι συμμαχίες και οι πραγματικές φιλίες δοκιμάζονται σε περιόδους ανάγκης και κρίσεων. Έτσι μόνο αποδεικνύουν το πόσο ισχυρές και στέρεες είναι. Την περίοδο που διανύουμε, Ελλάδα και Κύπρος, θα μετρήσουν τους πραγματικούς τους φίλους και συμμάχους. Θα ξεχωρίσουν τα κράτη που δεν στηρίζουν μόνο στα χαρτιά", πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως πιστεύει ακράδαντα πως Κύπρος και Ελλάδα πρέπει και μπορούν, από κοινού, να σχεδιάσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός νέου μόνιμου πλαισίου συνεργασίας, ανάπτυξης και ασφάλειας με κράτη της ευρύτερης περιοχής που θέτουν στην προμετωπίδα της πολιτικής τους, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη των λαών.

"Αυτή η δομημένη συνεργασία θα μπορεί να συμπεριλάβει εκείνα τα κράτη που έχουν ειρηνικές προσεγγίσεις, εξουδετερώνοντας τις ενέργειες εκείνων των κρατών που επιμένουν σε συγκρουσιακές, αναθεωρητικές και παρεμβατικές συμπεριφορές", ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»