Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εθνική τους αξιοπρέπεια»

  21/09/2020 12:35
«Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εθνική τους αξιοπρέπεια»

«Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εθνική τους αξιοπρέπεια»

  21/09/2020 12:35

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία τίμησε με τον Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, επισημαίνοντας πως η τιμητική διάκριση, αποτελεί ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης του κυπριακού ελληνισμού προς τον πρόσωπό της αλλά και προς την Ελληνική Δημοκρατία. 

Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί όπου είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολουθούμενη από διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θέλω θερμά εκ μέρους του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης, αλλά και εμού προσωπικά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την ιδιαίτερη μου χαρά γιατί πραγματικά αποδεικνύεται αυτό που ήταν διαχρονικά δεδομένο, η αγάπη σας για την Κύπρο, αφού η πρώτη σας επίσκεψη στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική στάση, την πραγματικά άοκνη και με θυσίες του ελληνικού λαού υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και γενικότερα στην υπόθεση του διεθνούς δικαίου.

«Επισημαίνω», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «πως η επίσκεψη σας συμπίπτει και με μια περίοδο κρίσης που προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των εκνόμων ενεργειών της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη από πλευράς Ελλάδας αντιμετώπιση ενδεχόμενα να οδηγούσε σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες καταστάσεις για λαούς που αγαπούν την ειρήνη.Εδώ και 46 χρόνια η Κύπρος τελεί υπό κατοχή της ίδιας χώρας που σήμερα προκαλεί, επεμβαίνει σε Κύπρο, Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη και που δεν εννοεί να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.Τα προβλήματα που οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν δεν είναι μόνο δικά μας αλλά και της Ευρώπης της οποίας τα σύνορα εκτείνονται και καλύπτουν τα σύνορα των δύο χωρών».

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι στη μεγαλόνησο, ένα ταξίδι που δεν μπόρεσα να κάνω αμέσως μετά την εκλογή μου λόγω πανδημίας. Η επίσκεψη μου είναι ενδεικτική της πολύ ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει τις δύο χώρες και της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό, και εγώ έχω την Κύπρο στην καρδιά μου. Η επίσκεψη μου πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας και θέλει να τονίσει και αυτό ότι δύο χώρες έχουν αρραγές και ενιαίο μέτωπο διπλωματικό, με κύριο γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και στηριζόμενες πάντοτε στο διεθνές δίκαιο.Ζήσαμε δύσκολες στιγμές και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τέλειωσαν. Η αποχώρηση του Όρουτς Ρέις είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση», είπε η κα Πρόεδρος προσθέτοντας ότι απομένει να αποδειχθεί ωστόσο αν αυτή ήταν μια κίνηση με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια».

«Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά την τελετή παρασημοφόρησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι με ξεχωριστά αισθήματα σεβασμού και ως ελάχιστο δείγμα της ιδιαίτερης εκτίμησης που τρέφει το κυπριακό κράτος και ολόκληρος ο κυπριακός λαός στο πρόσωπό σας και την Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας επάξια ηγείστε, που σας απονέμω σήμερα, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙΙ.

«Ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αντανακλά τα βαθιά αισθήματα αγάπης και τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν ανέκαθεν την Κύπρο με την Ελλάδα.Δεσμοί, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από την μακρά ιστορική μας πορεία, γλώσσα, και πολιτισμό, ως επίσης τις ίδιες αρχές και αξίες που μας διέκριναν και διακρίνουν ανά τους αιώνες».

Μιλώντας στην τελετή η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στο πρόσωπο μου τιμάτε την Ελλάδα και τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. Η Κύπρος ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μας.
Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και στηρίζει σταθερά στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων. Και αυτό εύχομαι».

Στις δηλώσεις προς τον Τύπο που ακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατ’ αρχάς επιτρέψετε μου να δηλώσω πως είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και εκτίμησης που υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Εξοχότατη κα Πρόεδρε, θεωρώ την πρώτη εκτός Ελλάδος επίσκεψη σας στην Κύπρο ως απτή επιβεβαίωση των ιστορικών και άρρηκτων δεσμών μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαμε με τη φίλη Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει, είχαμε την ευκαιρία να συνεκτιμήσουμε:
(α) Τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σαν αποτέλεσμα των προκλήσεων και μιας σειράς εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.
(β) Την ανάγκη επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας στη βάση των Άρθρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες που δεν είναι άλλες από έναν καλής πίστεως διάλογο ή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.
(γ) Ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και η ίδια η Ευρώπη αφού τα σύνορα των δύο χωρών είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
(δ) Αξιολογήσαμε το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες του συνόλου των γειτονικών κρατών, πλην, δυστυχώς, της Τουρκίας, όχι εξ υπαιτιότητας των χωρών μας.
Πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αποδεικνύουν πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής.
(ε) Η συνέχιση της κατοχής μέρους του εδάφους ενός κράτους – μέλους της ΕΕ και οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, αλλά και επιβάλλουν την ενεργότερη εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της ΕΕ.
Μεταξύ των άλλων που αποτέλεσαν στοιχεία των μεταξύ μας συνομιλιών είναι και οι απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, και δυστυχώς η έλλειψη προόδου όσον αφορά τη διευκρίνιση της τύχης Ελλαδιτών και Κυπρίων αγνοουμένων.
Η απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, είναι η κοινή μας πεποίθηση πως πρέπει να τερματιστεί στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίσαμε την προσφάτως εκφρασθείσα βούληση του ΓΓ των ΗΕ για εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο.
(στ) Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε και το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, που μεθοδευμένα διοχετεύονται από την Τουρκία.

«Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ανησυχίες εντείνονται από τις εκ προθέσεως προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας είτε με την ροή εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές είτε με την προώθηση αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Αρκούμαι να αναφέρω πως ήδη το ποσοστό των εν λόγω αιτητών ανέρχεται στο 3.8% του πληθυσμού που διαβιεί στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη φίλη Πρόεδρο, πέραν από την ευγνωμοσύνη μου για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος και του ελληνικού λαού, τη βούληση και αποφασιστικότητα μου να συνεχίσω εργαζόμενος αόκνως για την εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου. Μιας λύσης που, όπως έχω ήδη αναφέρει, θα πρέπει να είναι λειτουργική και, συνεπώς, βιώσιμη, βασισμένη στα Ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς την παρουσία τουρκικού στρατού ή του αναχρονιστικού θεσμού των λεγόμενων εγγυήσεων», υπέδειξε.

Και πρόσθεσε: «Κοινή εξάλλου είναι επίσης η διαπίστωση πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και εθνική τους αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα με αποκλειστικό στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και αν προέρχεται».  

«Καλωσορίζοντας σας και πάλι στην Κύπρο, θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να εκφράσω τις ειλικρινείς και ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά, προς το πρόσωπο σας, την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό για την πραγματικά αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες μας για απελευθέρωση».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου στις δηλώσεις της είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρίσκομαι στη Μεγαλόνησο. Ταξίδι που δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω νωρίτερα λόγω της πανδημίας.Η επίσκεψη μου αυτή είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου. Γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

«Η παρουσία μου», σημείωσε η Πρόεδρος, «καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την ΕΕ. Συζητήσαμε, επίσης, για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε πως, « αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια. Συζητήσαμε, ακόμη, για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017».

Νίκος Αναστασιάδης και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συμφώνησαν και ως προς, «τις διαπιστώσεις στο θέμα των Βαρωσίων όπου πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην αγωνία μας για την τύχη των αγνοουμένων, ένα ζήτημα που είναι και στην καρδιά μου, στην καρδιά όλων, ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί που απομένουν πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους, και φυσικά στην ανάγκη ώστε το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να έχει μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και θα προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών. Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος στο Μεταναστευτικό, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε. Αυτό πρέπει να ΄γίνει αντιληπτό».

«Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι σχετικές πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή», είπε η κ. Σαελλαροπούλου.

«Τέλος, κ. Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Μόρια. Μακάρι να πάνε όλα καλά για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη» κατέληξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σακελλαροπούλου: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο

Η Πρόεδρος της Ελλάδας αναμένεται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ στην Αρχιεπισκοπή, ενώ το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή της.

Στις 15: 20 η κ. Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλή, ενώ στις 16.00 η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής.

Στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, καθώς και συναντήσεις με συλλόγους.

Η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο προς τιμή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας