Δευτέρα 30 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Ευκαιρία στη διπλωματία αλλά με τους δικούς του όρους θέλει να δώσει ο Ερντογάν

  18/09/2020 15:53
Ευκαιρία στη διπλωματία αλλά με τους δικούς του όρους θέλει να δώσει ο Ερντογάν

Ευκαιρία στη διπλωματία αλλά με τους δικούς του όρους θέλει να δώσει ο Ερντογάν

  18/09/2020 15:53
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι τι θα συζητήσουν και σε ποιο πλαίσιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε τρίτο κράτος ή και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο ανέφερε πως αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθήσει να επιβάλει “αυτά που έκαναν στο Καστελόριζο”, τότε δεν έχει νόημα. Χαρακτήρισε την επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας στο Καστελόριζο ως επίδειξη δύναμης λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα.

Σε δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πολλοί αρχηγοί ή πρωθυπουργοί ενήργησαν ως διαμεσολαβητές στις συναντήσεις. “Είχαμε συναντήσεις με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μισέλ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεζ, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Κόντε. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συναντηθούμε με Μητσοτάκη. Το βασικό ζήτημα είναι τι θα συζητήσουμε και σε ποιο πλαίσιο. Αν προσπαθήσει ο Μητσοτακης να μας επιβάλει αυτά που έκαναν στο Καστελόριζο τότε δεν έχει νόημα”, ανέφερε.

Για το Ορούτς Ρέις ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “εμείς αν αποσύραμε το Ορούτς Ρέις για συντήρηση αυτό έχει κάποιο νόημα. Είναι μια προσέγγιση με νόημα. Αλλά δεν σημαίνει ότι με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις τελειώσαν οι σεισμικές μας έρευνες. Όταν τελειώσουν οι επισκευές και η συντήρηση θα συνεχίσει τις εργασίες του με τον ίδιο τρόπο. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Το κάναμε για την προσέγγισή να μας καλωσορίσει θετικά η Ελλάδα και να κάνουμε ένα βήμα. Θα συναντηθούμε, εάν θέλουν σε τρίτη χώρα να συναντηθούμε, εάν θέλουν με τηλεδιάσκεψη. Δεν τίθεται θέμα να το σκάσουμε.  Αλλά να έρχεται η Πρόεδρος της Ελλάδας και να κάνει επίδειξη δύναμης…Εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα…”.

Για την Αίγυπτο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν διαφορετικές εξελίξεις. “Οι επαφές των μυστικών υπηρεσιών με την Αίγυπτο είναι ξεχωριστές, δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για μας αλλά η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο μας στεναχώρησε. Οι δεσμοί που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι άλλοι και άλλοι οι δεσμοί που έχουμε εμείς με την Αίγυπτο. Μπορούν να γίνουν συνομιλίες”, ανέφερε.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τον Σαράτς. “Μια τέτοια εξέλιξη μας προκαλεί λύπη. Σε μια χώρα όπως η Λιβύη, στην Τρίπολη υπήρξαν πολύ αρνητικές εξελίξεις. Με τη δική μας παρέμβαση εκεί, ο κ. Σαράτς και η ομάδα του απαλλάγηκαν από την κατοχή του πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ κάθε μέρα που περνά έχει απώλειες. Αλλά εμείς στείλαμε κάποιες ειδήσεις στον κ. Σαράτς. Οι αντιπροσωπείες μας μπορεί να έχουν συναντήσεις με την Κυβέρνηση Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης. Οδηγούμε αυτή την υπόθεση προς την κατεύθυνση που πρέπει”, ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας