Πέμπτη 26 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

  18/09/2020 06:54
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

  18/09/2020 06:54
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι "η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και σύνεσης".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι “το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο απέχει της πραγματικότητας και έγινε αποδεκτό στο όνομα της αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με σκοπό να εξυπηρετήσει τα εγωιστικά συμφέροντα κάποιων χωρών είναι απαράδεκτο με πολλούς τρόπους”.

“Παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών και του ΕΚ, η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και κοινής λογικής. Το ΕΚ με αυτή την μονομερή και άδικη στάση του καθώς και τις άκυρες και μονόπλευρες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα χάνει το κύρος του", αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προσθέτει ότι "ούτε το ΕΚ, ούτε η ΕΕ, ούτε τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την εξουσία να καθορίζουν τα σύνορα κι τη δικαιοδοσία τρίτων χωρών. Εάν το ΕΚ και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης και του συμβιβασμού, πρέπει να επιδείξουν μόνο διαμεσολαβητική και συμφιλιωτική στάση, να προσεγγίσουν την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, να αντικρίζουν δίκαια τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να μην παίρνουν θέση".

"Η Τουρκία έδειξε την καλή της πρόθεση, δεν εγκατέλειψε την σωστή στάση αρχών απέναντι στις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές και επέδειξε μια αποφασιστική αλλά συνετή στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία η οποία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και της ‘τδβκ’" .

"Η Τουρκία", προστίθεται, "η οποία με την προοπτική της ένταξης είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας με την ΕΕ, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός μας στην σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ και στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΕΚ, προτιμά πάντοτε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών. Από την άλλη, έχουμε σημειώσει το άρθρο 9 αυτού του ψηφίσματος με το οποίο το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διεξάγει ένα ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και αναφέρεται σε ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας