Απόλυτη στήριξη στα δικαιώματα της Κύπρου εξέφρασαν Μέρκελ και Κόντε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το μεσημέρι δύο σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Τζιουζέπε Κόντε.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου του Βίκτωρα Παπαδόπουλο, στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις με τους δύο ηγέτες αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου αποτελεσματικά η ΕΕ να συμβάλει στην άρση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορικά με τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άλυτο σταυρόλεξο της Μεσογείου, οι σκέψεις Μισέλ και τα θέλω της Λευκωσίας
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την κ. Μέρκελ και τον κ. Κόντε, συζητώντας την κατάσταση στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου. Έκανε λόγο για συντονισμένες ενέργειες για να τερματίσει η Τουρκία τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα. «Χρειαζόμαστε μία σταθερή θέση της Ε.Ε. για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Οι επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Ιταλό Πρωθυπουργό εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της Κύπρου, μέσα από ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της.
 
Θεωρούνται, όμως, ιδιαίτερα σημαντικές, κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας, η οποία, όπως είναι γνωστόν έχει δικό της πλάνο για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ευρωτουρκικά, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως την επιβολή κυρώσεων. Γι' αυτό και η νέα έκφραση στήριξης στα δικαιώματα της Κύπρου από την Άγκελα Μέρκελ έχει τη δική της σημασία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόταση Μισέλ για πολυμερή και ο άλυτος γρίφος των κυρώσεων στην Τουρκία
 
Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για τον τρόπο χειρισμού των τουρκικών προκλήσεων σε κυπριακή ΑΟΖ και ανατολική Μεσόγειο, αφού κάποιες χώρες θεωρούν ότι πιθανή επιβολή σε αυτό το χρονικό σημείο περιορίζει τις δυνατότητες διαλόγου, ενώ άλλες πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα αλλάξει στάση μόνο εάν υποστεί κόστος. 
 
Η Κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις της και ο διπλωματικός μαραθώνιος θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τη Δευτέρα, όταν και θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»