Το κρεσέντο ευρωπαϊκών επαφών, οι κυρώσεις και το ερωτηματικό του Oruc Reis

Στραμμένη προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι η διπλωματική προσπάθεια της Κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
 
Μετά τις συναντήσεις που είχε η Κυβέρνηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πολυάριθμων άλλων επαφών εντός και εκτός Ε.Ε., η προσοχή αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με στόχο να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στην Τουρκία για να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Το πρόγραμμα είναι γεμάτο, καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πέμπτη θα γίνει δεχτός ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg και την Παρασκευή θα βρίσκεται στο νησί μας ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune. Ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχιστούν τα τηλεφωνήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας συντονισμού με άλλους εταίρους.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση, μαζί με την Αθήνα και το Παρίσι, κατάφερε να εξασφαλίσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση των επτά μεσογειακών εταίρων υπέρ της αξιοποίησης όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των MED7 την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση της έναντι των εταίρων εκείνων που αντιμετωπίζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τουρκία με σκεπτικισμό, κυρίως λόγω φόβων για αντίποινα στο μεταναστευτικό και εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων.
 
Είχε προηγηθεί, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η απόφαση για επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στην σχετική λίστα των κυρώσεων, όπως ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, και η συναίνεσή τους για τεχνική προετοιμασία μίας πρόσθετης λίστας οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Δεδομένου ότι δεν τερματίστηκε η τουρκική παρανομία και η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη συζήτηση.
 
Αν και ο κ. Μισέλ δεν φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επίλυση της ευρύτερης κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ρόλο που ανέλαβε, ουσιαστικά, η προεδρεύουσα Γερμανία, η παρουσία του στην Κύπρο θα εξυπηρετήσει τον στόχο της ορθής προετοιμασίας και του συντονισμού, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεδομένου, δε, ότι η Γαλλία και η Αυστρία είναι σθεναροί υποστηρικτές των κυπριακών θέσεων, η επαφή με τους Υπουργούς λίγα εικοσιτετράωρα προηγουμένως θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των τοποθετήσεων και στην στρατηγική αντιμετώπισης χωρών που κρατούν πισινή.
 
Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει εμπλοκή, καθίσταται κατανοητό ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να επανέλθει στο θέμα της Λευκορωσίας, για την οποία μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για κυρώσεις, αφού το προηγούμενο διάστημα Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισαν στους εταίρους πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, όπου θα επιβάλλονται κυρώσεις για όσα συμβαίνουν σε μία τρίτη χώρα αλλά όχι για τα όσα γίνονται εις βάρος ενός κράτους-μέλους.
 
Η κατάσταση ενδεχομένως να περιπλέκεται από την αποχώρηση του Oruc Reis, καθώς κάποιες χώρες ίσως να βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, υποδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και υπάρχουν πολλές χώρες που τάσσονται εναντίον. Ανέφερε, ωστόσο, πως μπορεί και να υπάρξουν, όπως συνέβη και στο παρελθόν. «Μήπως εμείς εγκαταλείψαμε την αποφασιστικότητά μας; Όχι», είπε χαρακτηριστικά.
 
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα και η Κύπρος θεώρησαν θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει αυτό, αφού τώρα οι Τούρκοι αφήνουν να νοηθεί πως η αποχώρηση είναι προσωρινή, για σκοπούς συντήρησης και αλλαγής πληρώματος.
 
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως, πέραν της αισιοδοξίας που ενδεχομένως να δημιουργεί σε κάποιους, η αποχώρηση του Oruc Reis δεν επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τόσο η πολιτική απόφαση όσο και το νομικό πλαίσιο για τις κυρώσεις αυτές έγιναν για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν συνδέθηκαν με την κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ενόσω τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις παρανομίες εις βάρος της Κύπρου, οι αποφάσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ