Η φόρμουλα για τη Χάγη, ο «Κύκλωπας» και η επένδυση στην ασφάλεια

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση από τα όσα άκουσε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στην Κύπρο.
 
Αν και οι επαφές δεν διήρκησαν πολύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν στον Μάικ Πομπέο την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή, με τις συνεχείς προκλήσεις και παρανομίες της εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τονίσουν την ανάγκη άμεσου τερματισμού αυτών των ενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Πομπέο για τις τουρκικές ενέργειες-Του ζήτησε πιο ενεργό ρόλο ο Πρόεδρος

Τόσο πίσω από κλειστές πόρτες, όσο και δημοσίως, ο επικεφαλής τα αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την στήριξή του στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, με τον Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση της Λευκωσίας για  την καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την υποστήριξη στην ανεμπόδιστη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
 
Ο κ. Πομπέο πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως φόρμουλα επίλυσης, την έναρξη επίσημης διαδικασίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Στη βάση αυτή και έγινε δημόσια αναφορά από τον Πρόεδρο για την ετοιμότητα της Κύπρου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών βόρεια και δυτικά της Κύπρου, είτε με διμερείς συνομιλίες είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ουσιαστικά ο κ. Πομπέο προκρίνει τη δικαστική οδό. Δημοσίως, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της ενέργειας, με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα.
 
Εξέφρασε, ταυτόχρονα, ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της».
 
Εταιρική σχέση το CYCLOPS
Σε διμερές επίπεδο, η σχέση μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον εμβαθύνεται και αναβαθμίζεται  συνεχώς, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, με τον Αμερικανό Υπουργό να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η σχέση μας δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη και είμαι περήφανος γι’ αυτό». Οι συνομιλίες κινήθηκαν γύρω από την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, με τον κ. Πομπέο να αναφέρει την μερική άρση του εμπάργκο όπλων, την απόφαση για συμμετοχή της Κύπρου στο αμερικανικό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε ως παραδείγματα.
 
Στο πλαίσιο των επαφών, έγινε άλλη μία επένδυση σε διμερές επίπεδο, στον τομέα της έρευνας και της ασφάλειας, καθώς ενεργοποιήθηκε πρωτοβουλία που βρίσκεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων του 2018, για δημιουργία περιφερειακού εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στους κυρίους Χριστοδουλίδη και Πομπέο.  
                                                                                  
Σε δήλωση που προέβη, μάλιστα, το State Department, αργά χθες βράδυ, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια όλο και πιο γόνιμη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική εταιρική σχέση», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανακοίνωση του State Department για το CYCLOPS-«Μια πραγματική εταιρική σχέση»

Το CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) θα ασχολείται με τους συνοριακούς ελέγχους, την ασφάλεια των λιμένων, τον τελωνειακό έλεγχο σε ξηρά και θάλασσα, τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την κυβερνοασφάλεια.
 
Το Κέντρο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας αλλά η αρχική χρηματοδότηση θα προέλθει από τις ΗΠΑ. Η χώρα θα παρέχει στην Κύπρο τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό και θα προσφέρει εκπαίδευση σε Κύπριους εκπαιδευτές, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να εκπαιδεύουν λειτουργούς άλλων κρατών ης περιοχής. Ο χώρος που επιλέχθηκε βρίσκεται στην περιοχή Μακένζη και θα χρησιμοποιεί πράσινη τεχνολογία. Το CYCLOPS θα υποστηρίξει τις προσπάθειές για τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης που προκαλούν κακόβουλοι περιφερειακοί παράγοντες και βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις.
 
Εκνευρίστηκε ο Ακιντζί
Σημειώνεται ότι ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να έχει συνάντηση μόνο με την νόμιμη Κυβέρνηση και, σε μια κίνηση που στέλνει τα δικά της μηνύματα, δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με την τ/κ πλευρά, γεγονός που εξόργισε τον Μουσταφά Ακιντζί, που τον κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει προς λάθος κατεύθυνση τους Ελληνοκυπρίους».
 
Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπορτζιού, υποστήριξε ότι, αφού εκφράστηκε στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα δυσαρέσκεια, προτάθηκε στον Μουσταφά Ακιντζί να έχει τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αλλά ο ίδιος την απέρριψε. Έκανε λόγο για «μονομερή ενημέρωση», ενώ παραπονέθηκε για τον παραγκωνισμό του.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένος ο Ακιντζί που τον αγνόησε ο Πομπέο

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές