Μάκρον: Η Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία

Αλληλέγγυος προς την Κύπρο και την Ελλάδα στάθηκε για άλλη μια φορά ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Κορσική.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, πως η Ευρώπη «δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις (αναφορικά με το τουρκολυβικό μνημόνιο). Στόχος μας είναι μια συμφωνία. Θέλουμε σαν Ευρώπη να έχουμε κοινή θέση, ώστε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να έχουμε σαφήνεια, πρέπει να έχουμε πιο σαφή φωνή».

Επιπρόσθετα, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε την ανάγκη «να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας», ενώ γνωστοποίησε πως μιλάει με την Γερμανία για να δοθεί μια λύση στο ζήτημα της Μόριας.

Στις 17:00 το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην Κορσική μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Αζαξιό είναι προγραμματισμένη για 14:00 (τοπική ώρα) ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου θα ξεκινήσει στις 17:30.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 16:00, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ' αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη είναι δρακόντεια.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, στις 15:00 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

Πού θα γίνει το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κορσική;
H έβδομη σύνοδος κορυφής των χωρών της νότιας Ευρώπης, η περίφημη MED7, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο πεντάστερο ξενοδοχείο Sofitel στο Porticcio της Κορσικής, όπως γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Τι λέει ο γαλλικός Τύπος για συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν 

Η ένταση στη Μεσόγειο θα είναι το κυρίως... πιάτο στην σημερινή ευρωμεσογειακή σύνοδο στην Κορσική, γράφει ο γαλλικός Τύπος αναφερόμενος στη συνάντηση Μακρόν- Μητσοτάκη.

Το Παρίσι στηρίζει ξεκάθαρα την Αθήνα και καλεί την Άγκυρα να αποσαφηνίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε, επισημαίνουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Εκτός από την ελληνοτουρκική κρίση, η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει την βοήθειά της στους πρόσφυγες όπου φιλοξενούνταν στο κατεστραμμένο πλέον κέντρο υποδοχής στη Μόρια, δήλωσε χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μακρόν.

Γαλλική εφημερίδα «Ouest France»
«To τουρκικό ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των χωρών της νότιας Ε.Ε», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Ouest France».

«Η μεγάλη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής των χωρών όπου θα προεδρεύσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος στην Κορσική».

Ένταση με την Τουρκία
Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία της. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χώρες αυτές έχουν δείξει τους μύες τους με πολεμικές δηλώσεις, στρατιωτικούς ελιγμούς και στέλνοντας πλοία στην περιοχή.

Η Γαλλία έχει δείξει ξεκάθαρα την υποστήριξή της στην Ελλάδα αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή. Μια πρωτοβουλία την οποία έχει καταδικάσει έντονα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και είναι ήδη πολύ αναστατωμένος εναντίον του Παρισιού. Η Γαλλία καλεί να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις με την Τουρκία, «έναν σημαντικό εταίρο» με τον οποίο «πρέπει να είμαστε σε θέση να εργαστούμε σε σταθερή βάση», σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία.

«Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Μακρόν θα έχει τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Οι δύο πολιτικοί άνδρες αναμένεται να συζητήσουν για την αγορά αεροσκαφών Rafale από την πλευρά των Αθηνών», σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1»

«Ο Μακρόν μελετά την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1».

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο οικοδεσπότης της σημερινής συνόδου κορυφής «Med7» στην Κορσική, όπου συμμετέχουν επτά χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στο μενού: η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας