Τα δύο στρατόπεδα των MED7-Ξεκαθαρίζουν προθέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται οι σημερινές επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κορσική.
 
Κι αυτό διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Σύνοδο έχοντας ως στόχο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξασφαλίσουν μια κοινή δήλωση, στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που θα εκδοθεί, με την οποία και οι επτά χώρες θα καταδικάζουν ξεκάθαρα τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και θα ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστασιάδης σε Μέρκελ και Μισέλ: Η Ε.Ε. να περάσει από τα λόγια στις πράξεις
 
Ο στόχος αυτός , ενδεχομένως να είναι αρκετά δύσκολος, αν αναλογιστεί κανείς την στάση που κράτησαν τουλάχιστον τρεις από τις επτά χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο. Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν εκφράσει, τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες δύο Συνόδους των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο οι τρεις χώρες ήταν ανάμεσα σε αυτές που διαφώνησαν και έφεραν ενστάσεις επί διαφόρων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Ειδικότερα, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα, συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την πρόταση του Νίκου Δένδια για κοινό ψήφισμα των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές προκλήσεις.
 
Λίγες ημέρες αργότερα στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο οι ίδιες χώρες, μαζί με τη Γερμανία, έφεραν ενστάσεις στην πρόταση που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζεπ Μπορέλ για λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται πως στο εν λόγω Συμβούλιο των ΥΠΕΞ,  ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έφερε τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους, ενημερώνοντας του πως θα ασκήσει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο ζήτημα της Λευκορωσίας, σε περίπτωση που αυτοί δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους για τον καταρτισμό της λίστας κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
 
Είναι δεδομένο, λοιπόν πως το έργο των Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού θα έχουν ενώπιον τους τρεις από τις χώρες που στο παρελθόν εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις με αυτές που Κύπρος και Ελλάδα επιθυμούν. Ωστόσο η παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν που έχει αποδείξει έμπρακτα το τελευταίο διάστημα πως κατανόησε πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονούν από τον τουρκικό επεκτατισμό και τάσσεται ανοικτά υπέρ των μέτρων και τη στήριξης που επιζητούν Λευκωσία και Αθήνα.
 
Παράλληλα, πέραν των τεκταινομένων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ οι συμετέχουσες στη Σύνοδο των MED7 χώρες, έχουν και μια σειρά άλλων διαφορών που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή. Πρόκειται για τον εμφύλιο της Λιβύης, στον οποίο κυρίως Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Συγκεκριμένα η Γαλλία στηρίζει ανοικτά της δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ από την άλλη τα ιταλικά συμφέροντα, συμβαδίζουν με αυτά της κυβέρνησης της Τρίπολης και τον Σάρατζ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική συνοχή των 27 αλλά κυρίως για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ της Άγκυρας και ενός εκ των μεγάλων κρατών της Ένωσης.
 
Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δηλαδή, είναι αυτά που κατέστησαν στο παρελθόν αναποτελεσματική την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και μάλλον θα συνεχίσουν να οδηγούν τα κράτη της Ε.Ε. σε βάρος της αλληλεγγύης.
 
Η ατζέντα των MED7
Το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε σήμερα για την Κορσική.
 
Στόχος της Συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, τη Σύνοδο θα απασχολήσει η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε μια Κοινή Διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών. Πρόκειται για την έβδομη σύνοδο στη σειρά και ακολουθεί αυτές της Αθήνας, της Λισσαβόνας, της Μαδρίτης, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Μάλτας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι επτά αρχηγοί των μεσογειακών κρατών.
 
Πάντως, πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης σημειώνουν ότι η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση στην Αθήνα από το προσχέδιο απόφασης των MED7

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας