Βλέπει Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη ο Λαβρόφ-Τα καυτά ζητήματα στην ατζέντα

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις εννέα το πρωί, ενώ στη συνέχεια αφού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, θα έχει διμερείς επαφές με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Τον κ. Λαβρόφ και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Και οι δύο Υπουργοί έφεραν, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μάσκα. Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εισήλθαν στο Προεδρικό, όπου ο κ. Λαβρόφ θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Συγκεκριμένα Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στις έντεκα το πρωί  στο Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
 
Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.
 
Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί, θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των μέσων στις 12 και 30, αφού προηγουμένως υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022.
 
Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας κ. Αλεξέι Σαζάνοφ.
 
Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του υπουργείου Εξωτερικών, οι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Τα ανοικτά ζητήματα
Μεταξύ άλλων ο Ρώσος διπλωμάτης θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ αναμένεται να εκφράσει την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας και την εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να ενημερώσουν τον Σεργκέι Λαβρόφ για τις τουρκικές κινήσεις για το Βαρώσι και θα ζητήσουν τη στήριξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Πάντως σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, υπέδειξε πως, «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογο μας με τη Λευκωσία».
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές