Η απόλυση στους νεοσύλλεκτους, το χάσιμο χρόνου και το μπαλάκι στη Βουλή

Μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατ΄εξαίρεση προσωρινή απόλυση των στρατιωτών που έχουν καταταγεί της 2020 ΕΣΣΟ, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει θέσεις σε αγγλικά πανεπιστήμια για το έτος 2020.
 
Η συζήτηση άνοιξε ακόμη περισσότερο, μετά την επίμαχη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, σε δηλώσεις του είπε ότι τα δύο χρόνια της στρατιωτικής θητείας ήταν χάσιμο χρόνου από τις σπουδές. Ο υπουργός Παιδείας έγινε δέκτης των πυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών που κατέκριναν τις δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει απαράδεκτη την συγκεκριμένη αναφορά και καλεί τον Πρόδρομο Προδρόμου να απολογηθεί, αλλά και τον υπουργό Άμυνας να τοποθετηθεί. Όπως σημειώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος η συγκεκριμένη δήλωση στέλνει εντελώς λανθασμένα μηνύματα στους εθνοφρουρούς που κλήθηκαν, καλούνται και θα κληθούν να υπηρετήσουν την ημικατεχόμενη μας πατρίδα, προσβάλλει τους κληρωτούς, τους εφέδρους, τους εθνοφύλακες, τα στελέχη και ευρύτερα το κύρος της Εθνικής Φρουράς, αφήνει περιθώρια δικαιολόγησης της φυγοστρατίας.
 


Απαντώντας στις κατηγορίες του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια τα όσα του απέδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. «Εξηγούσα πόσο σημαντική ήταν η μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση επιτυγχάνοντας τη μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας από 26 σε 14 μήνες, χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο του στρατεύματος. Σε ελεύθερο διάλογο επεξηγούσα ότι παλαιότερα οι νέοι έχαναν από τη συνέχεια των σπουδών τους δυο χρόνια, ενώ τώρα αυτή η υπηρεσία τους στην πατρίδα μειώθηκε σε ουσιαστικά ένα έτος και η κατάσταση έχει βελτιωθεί προς όφελός τους», είπε ο κ. Προδρόμου. «Αυτός, συνεχίζει, ήταν ο πραγματικός διάλογος και ουδέποτε είπα ή θα μπορούσε να είχα πει αυτό που βολεύει την ηγεσία του ΔΗΚΟ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Προδρόμου για τη στρατιωτική θητεία-Αποδίδει εκστρατεία «μαύρης προπαγάνδας» στο ΔΗΚΟ

Εξάλλου η Συμμαχία Πολιτών, τονίζει σε ανακοίνωση της πως η επίμαχη δήλωση Προδρόμου μόνο ως ύβρις μπορεί να ερμηνευθεί. «Πρόκειται για μια άκρως προκλητική και ακατανόητη δήλωση από πλευράς του Υπουργού Παιδείας την ώρα που η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές και απειλητικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aντί ο κ. Προδρόμου, εκ της θέσεως του, να καλλιεργεί την φιλοπατρία και ν’ αναπτύσσει το αίσθημα ευθύνης όλων, στέλνει το μήνυμα στους νέους ότι η στρατιωτική θητεία είναι χάσιμο χρόνου».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Αλληλεγγύης η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «ανθελληνική, αντιπατριωτική και άκρως συναγερμική θέση του Πρόδρομου Προδρόμου, όχι για λόγια που αρμόζουν στον πνευματικό άνδρα που ηγείται του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού του Ελληνισμού στην Κύπρο».

Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει πως «χαμένος χρόνος δεν είναι η θητεία στην Εθνική Φρουρά. Χαμένος είναι ο χρόνος που ο ίδιος περιφερόμενος ιδεολογικά κατά πώς φυσούσε ο άνεμος όλα αυτά χρόνια, πληρωνόταν από το Δημόσιο για διάφορα πόστα, προσφέροντας τίποτα».

«Αν ο κ. Προδρόμου νομίζει ότι η υπηρεσία προς την πατρίδα – όταν αυτή φλέγεται και απειλείται πανταχόθεν από την Τουρκία- είναι χάσιμο χρόνου, δεν αξίζει να ηγείται του υπουργείου που οφείλει να διαμορφώνει Εθνικές - πατριωτικές συνειδήσεις στη νεολαία μας. Καλό είναι είναι να παραιτηθεί αμέσως», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Το μπαλάκι στη Βουλή
Πάντως όπως και να έχει το ζήτημα, για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η κατ΄ εξαίρεση προσωρινή απόλυση, εναπόκειται από τη Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για την πρόσληψη νέων ΣΥΟΠ που θα καλύψουν το κενό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σχετική ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 280 εθνοφρουροί που εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια. Για την αντικατάσταση τους αναμένεται να προσληφθεί αριθμός ΣΥΟΠ ίσος με το 80%, για περιορισμένη περίοδο.
 
Συνεπώς αν τα κόμματα στη Βουλή δεν εγκρίνουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για κάλυψη του κενού η σχετική ρύθμιση θα βρίσκεται στον αέρα και η απόλυση των Εθνοφρουρών θα είναι αδύνατη, αφού πρόκειται για σημαντικό αριθμό οπλιτών, που δεν θα μπορεί να καλυφθεί άλλως πως.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»