Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρνήθηκε τη μεραρχία, ο Κυριάκος έστειλε τα F-16

Η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της έχει να επιδείξει μεγάλα, ίσως από τα μεγαλύτερα στον κόσμο δείγματα οικογενειακής παράδοσης στην πολιτική ζωή του τόπου, με τις οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη να κυριαρχούν. Συνέπεια τούτου είναι κάποιες συμπτώσεις με τα μέλη της ίδιας οικογένειας να βρίσκονται μπροστά από παρόμοιες καταστάσεις και διλήμματα σε διαφορετικές εποχές.  

Μια από αυτές αναδεικνύεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις, σχετικά με τους χειρισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τους ανάλογους χειρισμούς που έκανε ο πατέρας του πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, όταν βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας. Κι αν είναι κάτι που χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ήταν οι ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες διατύπωνε με κρυστάλλινο λόγο και χωρίς μισόλογα. 
  
Έτσι συμπεριφέρθηκε και στο ζήτημα της στρατιωτικής ενίσχυσης της Κύπρου επί της ηγεσίας του. Η ενίσχυση της Κύπρου με ελληνική μεραρχία μετά το 1974 επέστρεφε κατά καιρούς στην σφαίρα της επικαιρότητας κυρίως ως αίτημα των κομμάτων της δεξιάς. Θεωρείτο δηλαδή ως μια απάντηση στην φοβερή ενίσχυση που πραγματοποιούσαν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα με σαράντα χιλιάδες στρατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί εκ νέου ο Ερντογάν-«Η Τουρκία έχει τη δύναμη να διαλύσει τους χάρτες»

Υπενθυμίζεται ότι ελληνική μεραρχία στην Κύπρο υπήρξε και πολύ παλαιότερα πριν την τουρκική εισβολή. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1964, ωστόσο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ξεκίνησε η σταδιακή απαγκίστρωση με την πλήρη αποχώρηση να γίνεται τελικά στις αρχές του 1968. 
  
Η έλευση μεραρχίας στην Κύπρο, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ιστορικού ηγέτη του, Γλαύκου Κληρίδη, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, ωστόσο την κράτησε ως θέση αρχής ακόμα και όταν κατέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την περίοδο που ο Γλαύκος Κληρίδης αναλάμβανε την Προεδρία, στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, προκηρύχθηκαν εκλογές και τον Οκτώβριο αποχώρησε μετά την εκλογική ήττα από τον Ανδρέα Παπανδρέου που επανερχόταν. 
  
Εκείνη την περίοδο ήταν που το θέμα της καθόδου ελληνικής Μεραρχίας επέστρεψε επιτακτικά. Ωστόσο ο πατέρας του σημερινού Έλληνα Πρωθυπουργού, σε συνέντευξη του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» τον Αύγουστο του 1993, παρέμεινε αμετακίνητος από τις θέσεις του και τόνισε πως δεν πρόκειται να στείλει ελληνική Μεραρχία και ούτε ήταν δυνατό να εμπλακεί η Ελλάδα στέλνοντας στρατό στην Κύπρο. 
  
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκαν στην Κύπρο ως ανεπίτρεπτες και προκλητικές. 
Ακολουθεί αυτούσιο το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπως δημοσιοποιήθηκε στο αρχείο του ιστορικού και δημοσιογράφου Παναγιώτη Παπαδημήτρη.  

 
            ΕΡΩΤΗΣΗ: Τη Μεραρχία που φέρεται να ζητά o κ. Κληρίδης, θα του τη στέλνατε; 
            ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, βέβαια. Ποτέ. 
            ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει όντως ζητηθεί η επάνοδος της ελληνικής Μεραρχίας; 
            ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πώς να το κάνουμε; Δεν γίνονται αυτά. Δεν έπρεπε να είχαμε φύγει- ήταν τραγικό λάθος όταν φύγαμε. Δεν υπάρχει όμως τρόπος, δεν είναι δυνατό να εμπλακεί η Ελλάς στέλνοντας στρατό στην Κύπρο, παρά μόνο- o μη γέvoιτo- αν φτάσουμε σε πόλεμο. 

 Οι δύσκολες σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας εκείνη την περίοδο, επιβεβαιώθηκαν από την απάντηση του Γλαύκου Κληρίδη, που παρά το γεγονός πως άνηκε στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν παρέλειψε να απαντήσει. Η απάντηση Κληρίδη ήρθε σε συνέντευξη του σε ραδιοσταθμό της Μυτιλήνης στις 26 Αυγούστου του 1993. 

«Για εμένα», είπε, «είναι θέμα επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Η Ελλάδα έχει και συμβατικές υποχρεώσεις γιατί έχει εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά πέραν των συμβατικών, που εγώ δεν τις υπερτονίζω, υπάρχουν οι εθνικές δεσμεύσεις, ηθικές αν θέλετε, αλλά είναι εκεί. Εκείνο που τόνισα και τονίζω και  θα επιμένω σε αυτό είναι ότι δεν νοείται η Τουρκία να έχει περίπου σαράντα χιλιάδες στρατό στην Κύπρο και η Ελλάς να απουσιάζει». 
  
Και πρόσθεσε: «Ένας λόγος που χρειάζεται η ελλαδική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, είπε, είναι για να δοθεί χρόνος στην Εθνική Φρουρά να διενεργήσει την επιστράτευση στα πρώτα στάδια μιας πιθανής τουρκικής επίθεσης. Πέρα από τους στρατιωτικούς λόγους, όμως υπάρχουν και πολιτικοί. Η διαπραγματευτική μου θέση ενισχύεται ουσιαστικά εάν έχω και μια ελληνική στρατιωτική παρουσία. Αν o Τούρκος σηκώσει τα στρατεύματά του θα είναι γιατί η Ελλάς θα σηκώσει τα δικά της. Αν θα μείνουν θα μείνουν και τα ελληνικά». 
  
Στη Λευκωσία δόθηκε συνέχεια στο όλο θέμα με δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη στις 27 Αυγούστου, ο οποίος απαντούσε σε ρωτήσεις δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Κληρίδη, παραμένει σταθερή στη θέση της για την αναγκαιότητα έλευσης του ελλαδικού στρατού στην Κύπρο. Ωστόσο o Γιαvvάκης Κασουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταγγείλει τον Μητσοτάκη στο Ελληνικό Έθvoς. 
  
Ακόμα και ο τότε υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης έλαβε θέση για το ζήτημα και επιτέθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το θέμα της ελλαδικής Μεραρχίας. Μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα, υπέδειξε πως όταν, «πρωθυπουργικά χείλη χαρακτηρίζουν τραγικό σφάλμα την ανάκληση της Μεραρχίας από μια Κύπρο χωρίς Αττίλα τα 1967 είναι κωμικό να συζητούμε το 1993 αν χρειάζεται η παρουσία Ελληνικής Μεραρχίας σε μια Κύπρο μου απειλητική την παρουσία του Αττίλα». 
  
Βέβαια από την άλλη πλευρά ο ανθυποψήφιος και «αιώνιος» πολιτικός αντίπαλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε θέση και στα δύο αιτήματα του Γλαύκου Κληρίδη και δεσμεύθηκε για ικανοποίηση τους ενώ έκανε λόγο για χάραξη ξανά της γραμμής άμυνας που θα ξεκινούσε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, θα προχωρούσε προς τον Έβρο και θα κατέληγε στην Κύπρο. Από τότε ακολούθησε η χάραξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και το φιάσκο με την έλευση των S-300. Βέβαια ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο δεν ήρθε ποτέ. 
  
Η αεροπορική βάση στην Πάφο που φέρει και το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, για σχεδόν είκοσι χρόνια αποτελούσε μνημείο πολιτικών αποφάσεων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αφού από το 2000 ποτέ ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Η αλλαγή της απόφασης για έλευση στην Κύπρο του ρωσικού οπλικού συστήματος S-300, η ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Τοξότης» και ο ενταφιασμός του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, θέτουν το πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων των τελευταίων 22 χρόνων σε Κύπρο και Ελλάδα.  
  
Η ιστορία όμως κάνει κύκλους και έφερε τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκο στη θέση του Πρωθυπουργού. Κι αν είναι κάτι που έμεινε αναλλοίωτο από το μακρινό 1993, το 2020, είναι το απαράδεκτο status quo στην Κύπρο, οι ανεδαφικές τουρκικές διεκδικήσεις στις θάλασσες και οι προκλήσεις με κάθε ευκαιρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσαν στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου οι Τούρκοι

 Όπως είδαμε και πιο πάνω η μετωπική επίθεση του Γλαύκου Κληρίδη και της κυβέρνησης του προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 26 του μηνά και συνεχίσθηκε τις επόμενες ημέρες. Η μοίρα τα έφερε με τέτοιο τρόπο που τις 26 Αυγούστου μετά από 27 χρόνια, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν για πρώτη φορά στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο στα πλαίσια της τετραεθνούς στρατιωτικής άσκησης «Ευνομία». 

Τις ίδιες ακριβώς ημέρες δηλαδή, που πριν από 27 χρόνια Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονταν σε πλήρη ρήξη λόγω της άρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φέτος συνέβη ακριβώς το αντίθετο αφού υπό άκρα μυστικότητα και χωρίς να γίνουν αντιληπτά, ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρουσία των F-16 έστειλε ανάλογα πολιτικά μηνύματα και στην Άγκυρα η οποία στη συνέχεια προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει τα F-16 που επέστρεψαν στη Σούδα. 
  
Με μία καλά προετοιμασμένη διακλαδική επιχείρηση που διεύθυνε προσωπικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον αρχηγό της Αεροπορίας αντιπτέραρχο Μπλιούμη τα F-16 Block 52+ Advanced απογειώνονται με απόλυτη μυστικότητα από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με προορισμό την Κύπρο. 

ΔΙΑΒΑΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας η Ελλάδα-Η ανάλυση του Forbes

Δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη Σούδα τα ελληνικά F-16 πετούσαν πάνω από τα πολυδιαφημιζόμενα γεωτρύπανα της Άγκυρας και τις φρεγάτες που τα συνόδευαν. Πέταξαν σε χαμηλό ύψος, για να μη γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ. Ήταν σαν να ήταν αόρατα και ξαφνικά βρέθηκαν να πετούν με υπερηχητικά ταχύτητα (Mach) πάνω από τουρκικά πλοία που υποτίθεται ότι προστάτευαν τα γεωτρύπανα. 

Σε πολιτικό επίπεδο η παρουσία τους στην Κύπρο έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά και των στενών διμερών σχέσεων δηλώνει παρούσα και μαζί με τη Γαλλία, η οποία δείχνει έστω και αργά, να αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάθε άλλο ευρωπαίο εταίρο τους κινδύνους που εμπερικλείει η επεκτατική-πειρατική πολιτική που υιοθέτησε η Άγκυρα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σταθμοί μέχρι το ορόσημο της 24ης-Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για αποκλιμάκωση

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης