Σφοδρή επίθεση Άντρου-«Ούτε στο πραξικόπημα δεν συμπεριφέρθηκαν έτσι στη Βουλή»

Σε σφοδρή κριτική σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που γίνονται για το θέμα των διαβατηρίων, προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καταγγέλλοντας, μάλιστα, πως «ούτε στο πραξικόπημα δεν διανοήθηκαν κάποιοι να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Έθεσε, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων του Γενικού Εισαγγελέα.
 
«Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη μας δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα των πολιτογραφήσεων. Για την προσπάθεια της να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες στον οποιονδήποτε άλλο», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η θεσμική κρίση, τα παράλληλα ζητήματα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος Σαββίδη
 
«Ποια είναι η ουσία του όλου ζητήματος; Η ουσία του όλου ζητήματος είναι η κατάχρηση ενός πολύ σωστού προγράμματος το οποίο υπήρχε. Το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς σε όλο αυτό το πρόγραμμα. Και επιχειρούν να μεταθέσουν την ουσία αλλού, ενδιαφερόμενοι μόνο για την εικόνα τους στο εσωτερικό. Δεν τους ενδιαφέρει η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Δήλωσε, ταυτόχρονα, πως δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που εκτίθεται διεθνώς αλλά η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού. «Αυτοί εκτίθενται και αυτοί θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Επαναλαμβάνω, για εμάς η ουσία του ζητήματος είναι η κατάχρηση του προγράμματος η οποία έχει γίνει και το ενδεχόμενο ύπαρξης διαπλοκής και διαφθοράς», πρόσθεσε.
 
«Απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν»
«Είναι απαράδεκτο πρώτα και κύρια αυτό που επιχειρείται σε βάρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ούτε στο πραξικόπημα δεν διανοήθηκαν κάποιοι να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως λέχθηκε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Υπάρχουν τρείς συντεταγμένες εξουσίες στην Κύπρο και υπάρχει και η διάκριση των εξουσιών. Μια από αυτές, ενδεχομένως η πιο ισχυρή, είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Γιατί προέρχεται ακριβώς από τη λαϊκή κυριαρχία, όπως βέβαια και η εκτελεστική εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανένας λοιπόν να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ώρα που υπάρχει και νομολογία του Ανώτατου η οποία αφορά τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ τον κ. Γεωργίου, σημείωσε.
 
«Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτα αυτά τα οποία συμβαίνουν, την ώρα μάλιστα που ο κ. Νεοφύτου έχει επιδιώξει να δακτυλοδείξει ποιοι είναι οι πιθανοί ύποπτοι. 18 βουλευτές. Απαράδεκτη ενέργεια. Και θεωρούμε ότι ο κ. Νεοφύτου μπορεί να μιλά για τον εαυτό του αλλά δεν μπορεί να μιλά για τους υπόλοιπους», υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού.
 
«Θέλουμε να μάθουμε, λοιπόν, ποιος είναι εκείνος ο οποίος κατά παράβαση του Συντάγματος έχει δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να πάει στη Βουλή με απειλές και εκβιασμούς. Και διερωτόμαστε ειλικρινά τι πρόκειται να ερευνήσουν. Τα έγγραφα τα οποία αποστέλλονται στη Βουλή έχουν μόνο το όνομα και τη χρονολογία γέννησης των συγκεκριμένων αιτητών. Αυτά δημοσιοποιούνται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, δημοσιοποιούνται στις εφημερίδες. Διερωτόμαστε λοιπόν τι θα διερευνήσουν, ποια είναι η εμπιστευτικότητα που υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση», υπογράμμισε.
 
«Η απαίτηση μας λοιπόν είναι να τερματιστούν αμέσως όλες οι ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στο να στρέψουν την προσοχή του κόσμου από την ουσία που είναι η κατάχρηση του προγράμματος, το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς στις δήθεν διαρροές», τόνισε ο κ. Κυπριανού.
 
Ζήτημα με τον Γενικό Εισαγγελέα
Ο Γ.Γ. εξέφρασε και προβληματισμούς αναφορικά με το ενδεχόμενο διορισμού τριμελούς Επιτροπής διερεύνησης από τον Γενικό Εισαγγελέα.  
 
«Διερωτόμαστε κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δικηγορικό γραφείο. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: το δικό του δικηγορικό γραφείο έχει εκδώσει διαβατήρια; Θα ελέγξει αυτή η επιτροπή και τον Γενικό Εισαγγελέα; Μπορεί να διορίζει επιτροπή η οποία θα τον ελέγχει;», διερωτήθηκε.
 
«Το δεύτερο. Αυτή η τριμελής επιτροπή θα ελέγξει και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων; Θα ελέγξει αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο τον διόρισε στο πόστο του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων;», πρόσθεσε.
 
Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας τα οποία έχουν την ευθύνη να διεξαγάγουν αυτή τη διερεύνηση, κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά